top of page

Ασύμμετρα πολιτικά πλήγματα στο Χ.Α. «Φορτώνει» κατοικίες η Lamda. Η νέα αναδιάρθρωση ομίλου ΟΤΕΔριμεία επιδείνωση σκηνικού για την εγχώρια κεφαλαιαγορά επιφέρει η ολική επάνοδος του λαϊκισμού. Δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες Τσίπρα, που τρομάζουν (σ.σ. όσο και αν η αγορά έχει σταθμίσει την ευχέρεια πολιτικής «κωλοτούμπας»), αλλά και η ανάδυση …βασικών ενστίκτων της Λαϊκής Δεξιάς.

Η χώρα εισήλθε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τη μεν Αξιωματική Αντιπολίτευση να υπόσχεται κρατικοποίηση ΔΕΗ και δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, με «κορμό» την Εθνική ( σ.σ. αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υποχρεωθεί να απορροφήσει και άλλες τράπεζες), τη δε κυβέρνηση να μην «ευλογεί» τη διανομή μερίσματος χρήσης 2022 από την Eurobank (GameChanger 19 Σεπτεμβρίου) .

Αν το κάνει (σ.σ. η κυβέρνηση), για να αποφύγει πολιτικές εντυπώσεις, το κακό είναι μεν μεγάλο, αλλά σταματά εκεί. Μέρος της αγοράς, όμως, φοβάται ότι έχει κατά νου δράσεις, στις οποίες οι τράπεζες θα «ξοδέψουν» μέρος από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», που κτίζει η φετινή δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για σκηνικό, που καταργεί τους όρους αγοράς. Και αυτό, αργά η γρήγορα, θα τιμολογηθεί.


Τράπεζες: Ενδεχόμενο «μπλόκο» στη διανομή μερίσματος, που δεν θα προκύπτει από οδηγία του SSM με οριζόντια ισχύ, θα πλήξει καίρια κλάδο και αγορά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Eurobank επιδεικνύει σταθερά καλύτερη συμπεριφορά, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, διαπραγματευόμενη σε υψηλότερη αποτίμηση σε όρους p/tbv, είναι η προοπτική μερίσματος.

Η ακύρωση διανομής κερδών χρήσης 2022, για λόγους πολιτικής συγκυρίας, προκαλεί θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.


ΕΤΕ: Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική. Στην περίπτωσή της, όμως, υπάρχουν πρόσθετες παράμετροι, στις οποίες παρεισφρέει η πολιτική, όπως η ενδεχόμενη εμπλοκή στη διεκδίκηση της Τράπεζας Κύπρου (Απελεύθερος 16 Σεπτεμβρίου).

Οι εξαγγελίες Τσίπρα δυσχεραίνουν τη διάθεση σε cornerstone investor ή ομάδα βασικών επενδυτών ποσοστού από το ΤΧΣ, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.


Τράπεζες-SSM: Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις τράπεζες, πανευρωπαϊκά, να της αποστείλουν ως την 31η Οκτωβρίου βασικό και δυσμενές σενάριο, για την υλοποίηση του business plan μέχρι το τέλος του 2023. Μετά –και- την παραπάνω άσκηση, θα λάβει ο SSM τις αποφάσεις του για το μέρισμα.

Προς το παρόν, αναφέρεται ότι προτίθεται να επιτρέψει συντηρητική ( ή και συμβολική) διανομή.


Πειραιώς- ΕΚ: Στα παραπάνω η υπόθεση εξέτασης από την ΕΚ της φερόμενης χειραγώγησης της μετοχής Πειραιώς, το 2010, λειτουργεί ως…κερασάκι στην τούρτα της αποδόμησης.

Άντε να πείσεις έναν 40άρη, 50άρη επαγγελματία της αγοράς, που είδε για 10 και πλέον χρόνια την καριέρα του να καθηλώνεται ( σ.σ. στην καλύτερη) ότι είμαστε μια κανονική αγορά και χώρα.


ΔΕΗ: Ο τρόπος της επανακρατικοποίησης ( σ.σ. απόκτηση του 50% συν μια μετοχή), τον οποίο περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ( ΑΜΚ με μερική κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ Δημοσίου) αποκαλύπτει το …γονατογράφημα της εξαγγελίας. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο κατέχει μόλις το 34,12%.

Εντύπωση προκάλεσε η σφοδρότητα των καταγγελιών για την προ έτους ΑΜΚ ( σ.σ. σκανδαλώδης διαδικασία) και το buyback ( σ.σ. χειραγώγηση μετοχής). Το τι/ποιόν εξυπηρετεί η πρόθεση δημιουργίας αβεβαιότητας θα γίνει αντιληπτό συν τω χρόνω.


Lamda-business plan: Παρουσιάστηκε, την περασμένη Παρασκευή, στις τράπεζες το επικαιροποιημένο business plan για το Ελληνικό.

Η είδηση προκύπτει από την πρόθεση της Lamda να φέρει μπροστά ( σ.σ. στην πρώτη 5ετία) και άλλα οικιστικά έργα. Το business plan θα ξανασυζητηθεί με τις τράπεζες.

Lamda-business plan ΙΙ: Επιπρόσθετα, το κόστος του Riviera Tower αυξήθηκε κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των υλικών. Πρόκειται για μοναδικό έργο του Ελληνικού, στο οποίο η Lamda, ως developer, δεν μπορεί να μετακυλήσει το αυξημένο κόστος κατασκευής, λόγω προπωλήσεων.

Μικρή η επίπτωση του τσιμπημένου κόστους στη συνολική προσδοκώμενη απόδοση του έργου.


Lamda-Ελληνικό: Hellenic Healthcare (CVC), Ιασώ (Oaktree), Euromedica (Farallon), το σχήμα Ιατρικό- Βιοϊατρική καθώς και η κλινική Mediterraneo εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, που «τρέχει» η Lamda όσον αφορά στην μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στο Ελληνικό για ανάπτυξη κλινικής.

Πέρασαν όλοι, όπως ακούμε, στη δεύτερη φάση και άνοιξε το VDR. Υπενθυμίζεται ότι στα Νότια Προάστια δραστηριοποιούνται οι γενικές κλινικές Metropolitan (Hellenic Healthcare) και Mediterraneo.


ΔΑΑ: «Τρέχει» η διαδικασία επιλογής συμβούλου/κύριου συντονιστή για το IPO του περίπου 30% στο Χ.Α. Φαβορί η Goldman Sachs.


ΟΤΕ: ΟΤΕ και Cosmote αποσχίουν και εισφέρουν στην ΟΤΕestate τον κλάδο λειτουργίας, συντήρησης και σχεδιασμού χώρων κτηρίων.


Flexo: Εντυπωσιακά αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου για την εισηγμένη. Αύξηση πωλήσεων κατά 50% (75 εκατ. ευρώ), μικτών κερδών κατά 83,8% (23 εκατ. ευρώ) και EBITDA κατά 77,2% (15 εκατ. ευρώ), χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, αλλά και των τιμών πώλησης. Τα προ φόρων κέρδη σε 10,67 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός 5 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.281 views0 comments
bottom of page