top of page

Η ακριβή Dimand και η κάλυψη από 15 «χοντρά» πορτοφόλια. Η άμυνα της ΔΕΗ με την Πτολεμαΐδα VΈνα παλαιό σλόγκαν τράπεζας «όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα» θύμισαν οι χθεσινές εγκρίσεις της Ε.Κ. Η προαιρετική δημόσια πρόταση της Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η έγκριση της οποίας εκκρεμούσε εδώ και εβδομάδες, πήρε το πράσινο φως λίγο μαζί με την αύξηση κεφαλαίου της Intralot και το IPO της Dimand.

Από τη δημόσια πρόταση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να απελευθερωθεί ρευστότητα 55 με 90 εκατ. ευρώ που αφορά κυρίως σε εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.


Dimand: Από τις παρουσιάσεις, που έχουν διενεργήσει οι ανάδοχοι, προκύπτει η αίσθηση ότι η έκδοση είναι ακριβή.

Οι νέες μετοχές προσφέρονται σε p/bv μεγαλύτερο της 1x και αν η τιμή διάθεσης βγει στο πάνω μέρος του εύρους ο επενδυτής προπληρώνει μελλοντικές υπεραξίες.

Από την άλλη, όμως, θα είναι μια δημόσια προσφορά, που θα παραπέμπει σε ιδιωτική τοποθέτηση.

Υπάρχουν δύο anchor investors (Latsco, Orasis fund) που δεσμεύονται να καλύψουν το ένα τέταρτο της έκδοσης ( ως 25 εκατ. ευρώ) και καμιά 15αριά μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια.

Με αυτούς βγαίνει η ελάχιστη κάλυψη ( 70 εκατ. ευρώ).


Dimand II: Σε καθαρή παρούσα αξία τα projects, που έχει υπό ανάπτυξη ή θα τελειώσουν ως το 2024 αποτιμούνται 140 με 150 εκατ. ευρώ. Συν τα έσοδα διαχείρισης ( περίπου 30 εκατ. ευρώ). Σούμα περί τα 170 με 180 εκατ. ευρώ.

Αν η εταιρεία αντλήσει 100 εκατ. ευρώ (maximum ύψος), με διάθεση 6.538.100 νέων κοινών μετοχών, θα αποτιμηθεί στα 285 εκατ. ευρώ.


Dimand IIΙ: Δεν είναι εύκολο για ένα θεσμικό επενδυτή να αγοράσει με premium το book value, την στιγμή που η Lamda διαπραγματεύεται όσο αξίζουν τα Malls και παίρνεις τις προοπτικές του Ελληνικού δωρεάν.

Δεδομένης της ζήτησης για καλά ακίνητα, της περιορισμένης προσφοράς και της ηγετικής θέσης της εταιρείας στο development η Dimand είναι μια καλή περίπτωση, που την χρειάζεται το Χ.Α. Το που βγαίνει η έκδοση και σε ποιους απευθύνεται είναι άλλο θέμα.

Στα ρίσκα η πορεία της οικονομίας ( σ.σ. κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, ύφεσης) που μπορεί να αφήσει…αμανάτι στην εταιρεία βραδέως κινούμενα assets και ο βαθμός επέκτασης/ανάληψης ρίσκου από τον developer.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η δημόσια πρόταση απευθύνεται θεωρητικά στους κατόχους 241.916.230 μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ( σ.σ. το 69,5%). Η Motor Oil, όμως, δήλωσε ότι δεν θα προσφέρει τις μετοχές που κατέχει (104 εκατ. τεμάχια). Άρα πρακτικά απευθύνεται στο 39,5%.

Δεν θα βγουν αγορές στο ταμπλό. Αποδοχή μόνο μέσω ΑΧΕΠΕΥ- τραπεζών.

Ο προτείνων αναλαμβάνει την καταβολή της χρέωσης 0,08% επί της αξίας μεταβίβασης. Δεν αναλαμβάνει την πληρωμή φόρου (0,2%)

ΔΕΗ: Από το Φθινόπωρο ( σ.σ. Οκτώβριο) ή το αργότερο από 1/1/2023 η ΔΕΗ θα έχει σε εμπορική λειτουργία και την Πτολεμαΐδα V, η οποία μπορεί να παράγει ως 4 ΤWh ετησίως με πρώτη ύλη ( σ.σ. ως το 2028) το λιγνίτη.

Διαθέτει, επομένως, την ευχέρεια να προσαρμόσει, σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ποσότητες και την τιμή φυσικού αερίου, το μείγμα παραγωγής, μεταθέτοντας για αργότερα την απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το plan B, που έχει παρουσιάσει η ΔΕΗ, στις αρχές Απριλίου (Απελεύθερος 5 Απριλίου) προβλέπει αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη σε 6 με 6,5 TWh από 4,5-5 TWh.


ΔΕΗ –λιγνιτικά πεδία: Το πενιχρό ποσό των 150 εκατ. ευρώ ακούγεται ότι θα αφήσει η κυβέρνηση στο Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για να χρηματοδοτήσει την επανένταξη assets που αφήνει πίσω της η απολιγνιτοποίηση.

Αν αυτό ισχύει θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος μεταξύ Δημοσίου- ΔΕΗ για την αποκατάσταση των πρώτων λιγνιτικών πεδίων που εγκαταλείπει η ΔΕΗ. Η συμφωνία προέβλεπε τα ορυχεία να μεταβιβαστούν από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο, έναντι 1 ευρώ και το τελευταίο να δαπανήσει 300 εκατ. ευρώ ( σ.σ. το σύνολο, δηλαδή, των πόρων του ΣΔΑΜ τότε) για να αποκαταστήσει τα εδάφη.


Lamda-Άβαξ: Προκαταβολή 18 εκατ. ευρώ εισέπραξε η Άβαξ για τα έργα υποδομής στο Ελληνικό. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει.


Wind: Αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2018-20 έβγαλε η Wind. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 47,48 εκατ. ευρώ το 2018, 24,5 εκατ. ευρώ το 2019 και 42,47 εκατ. ευρώ το 2020

Τα ίδια κεφάλαια από 146,4 εκατ. ευρώ την 1/1/2018 υποχώρησαν σε 88,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 για να ανέλθουν σε 105,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, χάρη στην ενίσχυση των αποθεματικών από το πρώτο σκέλος της συναλλαγής με κεραίες/πύργους.

Οι υποχρεώσεις μίσθωσης στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 382,6 εκατ. ευρώ.64 views0 comments
bottom of page