top of page

Η απλή εξήγηση για το «ξύλο» σε ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha. Κλείνει το deal Cenergy-ΔανώνΔιαψεύδονται οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για window dressing, εν όψει τέλος τριμήνου/εξαμήνου. Αντί να βγουν αγορές προς «ωραιοποίηση» βγήκαν πωλήσεις από ξένους επενδυτές.

Οι περιπτώσεις ΔΕΗ, Πειραιώς και δευτερευόντως Alpha είναι οι πλέον χαρακτηριστικές. Κάποιοι εξ όσων μπήκαν στις περσινές ΑΜΚ έβγαλαν πωλήσεις, προτιμώντας να γράψουν ζημιά πριν το κλείσιμο εξαμήνου, παρά να εμφανίσουν υποαξίες ως 45%.


Η τάση, όμως, ήταν γενικότερη. Πωλήσεις από πλευράς ξένων εκδηλώθηκαν ακόμη και σε τίτλους αμυντικών κλάδων ( ΑΠΕ) και με υψηλές προσδοκίες για εταιρικές εξελίξεις, όπως η ΤΕΝΕΡΓ ( σ.σ. επηρέασε και η μη επίτευξη απαρτίας στην γενική συνέλευση ομολογιούχων έκδοσης 2018 και 2020).

Το δεύτερο – μονιμότερο- χαρακτηριστικό είναι η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος.


Εγχώριοι καταλύτες, για να διαφοροποιηθεί η παραπάνω κατάσταση, δεν μπορούν να υπάρξουν, όσο η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επισκιάζει κάθε επενδυτική απόφαση.


Τέλος, το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την πολιτική αβεβαιότητα, που σηματοδοτούν οι –πρόωρες- εκλογές, με απλή αναλογική. Πρόκειται για εξέλιξη των τελευταίων ημερών, αφού εμπεδώθηκε η αντίληψη ότι ο πρωθυπουργός θα κινήσει τη διαδικασία προσφυγής στις κάλπες –νωρίς- το Φθινόπωρο.


ΒΙΟΧΑΛΚΟ-Cenergy: Είναι εμφανές ότι η στρατηγική της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δίνει έμφαση στη Cenergy. Ακούμε ότι το joint venture Cenergy –Orsted, για μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται και επίκεινται ανακοινώσεις.


Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατέχει, εδώ και περίπου ένα χρόνο, το 79,78% της Cenergy, μετά το carve out που έκανε η ΕΛΧΑ.


Μπορεί το σύνθετο deal της Cenergy να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει η οικογένεια Στασινόπουλου σε διάθεση μετοχών ΒΙΟΧΑΛΚΟ; Δύσκολο.


ΕΛΧΑ-ΕΤΕΜ: Και ενώ η ΒΙΟΧΑΛΚΟ πήρε από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ) τις μετοχές, που κατείχε στη Cenergy, της «φόρτωσε» τη ζημιογόνο ΕΤΕΜ, την οποία θα εισφέρει στη Cosmos Aluminium, αποκτώντας μειοψηφικό μετοχικό ποσοστό.


Πέρσι, η ΕΤΕΜ, παρά την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, την αύξηση των εξαγωγών και τη σημαντική άνοδο της τιμής αλουμινίου (μέση τιμή 2.101 ευρώ ανά τόνο) εμφάνισε ζημιές.


Αν αφαιρεθεί η ζημιά από την απομείωση συμμετοχής στην ΕΤΕΜ Βουλγαρίας θα είχε θετικά EBITDA 1,63 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 71% (65 εκατ. ευρώ).


ΕΛΧΑ- ΕΤΕΜ ΙΙ: Τα δημοσιευμένα EBITDA ανήλθαν σε ζημιές 2,87 εκατ. ευρώ, ενώ σε προ φόρων βάση οι ζημιές ανήλθαν σε 5,6 εκατ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 13,4 εκατ. ευρώ καθώς «έκαψε» μέρος των μετρητών, που έβαλε η ΕΛΧΑ, με την τελευταία ΑΜΚ (22,8 εκατ. ευρώ).


Τα 18,8 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της ΑΜΚ δόθηκαν από την ΕΤΕΜ, για να καλύψει ισόποση ΑΜΚ της ETEM Βουλγαρίας, που ανήκε στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Έτσι, απέκτησε το 80%.

Τώρα, αποκτά το υπόλοιπο, έναντι τιμήματος 992 χιλ. ευρώ.


INLOT: Οι εκτός ΗΠΑ δραστηριότητες «έκαψαν», το 2019, περίπου 80 εκατ. ευρώ. Στόχος για φέτος είναι η παραπάνω ζημιά να περιοριστεί στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ.


Η επίτευξη του παραπάνω στόχου, σε συνδυασμό με την επαναγορά του 33,23% της Intralot US Securities, έναντι τιμήματος 121,28 ( το σύνολο σχεδόν των καθαρών εσόδων της ΑΜΚ) και την εκ νέου ενοποίησή της, μπορεί να ρίξει τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA του ομίλου σε περίπου 5 φορές.


Σχέση που ηρεμεί τους ομολογιούχους και λοιπούς πιστωτές.


INLOT IΙ: Για τους μετόχους τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα. Πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εργασίες στις ΗΠΑ – με ενεργή ανάμειξη του Soo Kim- και να εξαλειφθεί η χασούρα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες.


Αν αναδιαρθρωθεί εκ νέου το χρέος, με καλύτερη τιμολόγηση ( σ.σ. δύσκολο άμεσα) ακόμη καλύτερα.


Noval: Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα καλυφθεί με εισφορά ακινήτων από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το Κοινωφελές ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΠΚΕ) προχωρά η ΑΕΕΑΠ.

Ειδικότερα, ο όμιλος εισφέρει δύο εταιρείες με ακίνητα (ΜΕΠΑΛ, Μεταλλουργία Αττικής Ακινήτων) και το ΚΙΠΚΕ σειρά ακινήτων.


Noval II: Στα εισφερόμενα ακίνητα συμπεριλαμβάνονται αγροτεμάχια ή οικόπεδα για τουριστική εκμετάλλευση ( π.χ 245.511 τ.μ στο Δήμο Θιναλίων Κέρκυρας, τέσσερα οικόπεδα στους Ασπούς Σκύρου, κατοικία στις Σπέτσες, δύο αγροτεμάχια στον Αγ. Κωνσταντίνο), οικόπεδα που προορίζονται για logistic centers ( Μάνδρα και Μαγούλα), διαμερίσματα, θέσεις πάρκινγκ, οικόπεδα για ανάπτυξη οικιστικών project ( Τρία Δέντρα Κηφισιάς), καταστήματα.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατέχει σήμερα άμεσα το 79,016% της Noval και έμμεσα το 8,3%. Ο κ. Νικόλαος Στασινόπουλος του Μιχαήλ το 9,15%

H ΑΕΕΑΠ έλαβε παράταση ως τις 15 Οκτωβρίου από την Ε.Κ ως προς την υποχρέωση εισαγωγής της στο Χ.Α .

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.204 views0 comments
bottom of page