top of page

Μέρισμα/επιστροφή έκπληξη από INTKA. Τo buyback της ΔΕΗ και γιατί «βαλτώνει» το ενδιαφέρον για ΑΠΕΣε μια αδιάφορη συνεδρίαση, οι πληροφορίες για το ενδιαφέρον Μπάκου- Καϋμενάκη να αγοράσουν το συντριπτικό μέρος του ποσοστού, που ελέγχει η Intracom στην Intrakat, κυριάρχησαν, στέλνοντας τη μετοχή στο +13,4%.


Η αγορά έσπευσε να προεξοφλήσει αίσιο τέλος σε μια διαπραγμάτευση, που απέχει ακόμη βήματα από την ολοκλήρωσή της. Η πλευρά Μπάκου- Καϋμενάκη έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά, που ενέχει, όπως ακούγεται, τίμημα σε σημαντικό premium, χωρίς να προκύπτει ότι έχει προσλάβει σύμβουλο.


Θα περίμενε κανείς ότι όταν είσαι διατεθειμένος να δώσεις τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ θα προσλάβεις και έναν σύμβουλο. Αλλά πάλι στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις...


Επίσης, αν επέλθει επί της αρχής συμφωνία, θα πρέπει ο όμιλος Intracom να ζητήσει waiver από τις τράπεζες καθώς κάποια από τα δάνεια της Intrakat προβλέπουν ρήτρες αλλαγής μετοχικού ελέγχου. Προς το παρόν, δεν έχει κινηθεί καμιά τέτοια διαδικασία, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για να υπογραφεί SPA.


INTKA: Πάμε τώρα στην έκπληξη. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Intracom. Η στήλη ακούει ότι θα ανακοινωθεί διανομή μερίσματος χρήσης 2021 ή επιστροφή κεφαλαίου.


Επισήμως, θέμα διανομής/επιστροφής στην ατζέντα της συνέλευσης δεν υπάρχει. Μπορεί, όμως, να συνεδριάσει νωρίς το πρωί το Δ.Σ και να υποβάλει στο σώμα των μετόχων την σχετική εισήγησή του, ώστε η απόφαση να ληφθεί από την τακτική γενική συνέλευση. Αλλιώς πάμε για έκτακτη.

Στις 6 Ιουνίου γράφαμε για ενδεχόμενο επιστροφής. Τότε κυκλοφορούσε φήμη για ποσό μεταξύ 0,10 με 0,15 ευρώ ανά μετοχή.


ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα buyback, αυτή τη φορά, με σκοπό την ακύρωση μετοχών ή την επαναδιάθεσή τους στην αγορά, προτίθεται να προτείνει στους μετόχους η διοίκηση της ΔΕΗ.


Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο buy back αφορά σε αγορά ως 1.856.000 μετοχών, με σκοπό τη διάθεσή τους στο πλαίσιο του προγράμματος stock options. Κατώτατη τιμή αγοράς έχουν οριστεί τα 5 ευρώ με τη μετοχή να έχει δώσει πρόσφατα νέο χαμηλό 12μηνου στα 5,10 ευρώ.

Από τις 10 Ιουνίου ως χθες η ΔΕΗ έχει αγοράσει 920.500 ίδιες μετοχές.


ΔΕΗ- τιτλοποίηση: Την τροποποίηση όρων της συναλλαγής τιτλοποίησης απαιτήσεων ως 60 ημέρες συμφώνησαν ΔΕΗ και JP Morgan.


Αυξήθηκε το ποσό των senior notes από 200 σε 300 εκατ. ευρώ, και μειώθηκαν τα πληρωτέα ποσά των τόκων επί της αντλούμενης ρευστότητας για τη ΔΕΗ, με αντάλλαγμα την παράταση λήξης της συναλλαγής ως τον Ιούνιο του 2025 ( σ.σ. η αρχική διάρκεια ήταν τριετής).


Νοέμβριο 2020 και Ιούνιο 2021 η ΔΕΗ άντλησε 150+50 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση τιτλοποίησης, ενώ στο τέλος του 2021 οι απαιτήσεις από πελάτες χαμηλής τάσης με καθυστέρηση ως 60 ημέρες ανερχόταν σε 289,6 εκατ. ευρώ.


MOH: Kράτησε τα επίπεδα των 18 ευρώ ανά μετοχή, παρά τις ανησυχίες κυρίως εγχώριων επενδυτών για πιθανό «οικειοθελές» ψαλίδισμα περιθωρίων, προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικές κορώνες για …υπερκέρδη.


Dimand: Ο ορισμός της τιμής διάθεσης μεταξύ 13-15 ευρώ δεν ενθουσίασε πελάτες τραπεζών. Ακούμε ότι μεταξύ των αναδόχων υπήρξε πολυήμερο debate για το αν πρέπει το εύρος να μείνει, όπως αρχικά είχε προσδιοριστεί (10,7 με 15 ευρώ).


Επικράτησαν οι αισιόδοξοι και αποφασίστηκε η έκδοση να βγει με υψηλό premium.

Παρ’ ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πωληθεί το story σε ξένους επενδυτές μέσω κυρίως των υποσχόμενων έργων στο Ελληνικό, χρηματιστές κρατούν μικρό καλάθι…


ETE-Frontier II: Αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης Frontier II στον Ηρακλή ΙΙ κατέθεσε η ΕΤΕ. Η αίτηση αφορά στην παροχή κρατικής εγγύησης για senior notes τίτλους ως 460 εκατ. ευρώ ( σ.σ. το 46% της συνολικής λογιστικής αξίας).


Πρόκειται για την πρώτη αίτηση κρατικής εγγύησης, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ, μέχρις ότου ξεκαθαρισθεί το θέμα, που έχει εγείρει η Eurostat, για το αν οι κρατικές εγγυήσεις στους senior notes τιτλοποιήσεων συνυπολογίζονται στο Δημόσιο Χρέος.


Private Equity-ΑΠΕ: Δύο βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής πάνω στην οποία εδράζουν τα private equity funds τις επενδύσεις τους σε ΑΠΕ έχουν επηρεαστεί από την εν εξελίξει κρίση: σταθερά κόστη και «φθηνό» χρήμα.


Αν στο μοντέλο απόδοσης ο μέσος εκτιμώμενος πληθωρισμός 20ετίας διαμορφωθεί στο 1,5% ( σ.σ. από 1% ως πρόσφατα), η επιδιωκόμενη απόδοση διαφοροποιείται σημαντικά με αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος του δυνητικού τιμήματος.


Εξ ου και το τελευταίο διάστημα έχουν «βαλτώσει» αρκετές συζητήσεις με τα funds να «μαζεύουν» τις αρχικές προσφορές τους, βάζοντας earn out σε περίπτωση επίτευξης προκαθορισμένων στόχων.

Macquarie και First Sentier ως infrastructure funds διαθέτουν μεγαλύτερες ευελιξίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένουν ανεπηρέαστες.


Attica Bank: Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την 31η Μαρτίου 2022, συνέπεια των ζημιών πρώτου τριμήνου( 8,5 εκατ. ευρώ), ανέρχεται σε 9,7%. Η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση, σύμφωνα με την απόφαση της ΤτΕ που ελήφθη στις 12 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε 10,43%.

Κρίσιμη η διενέργεια ΑΜΚ πριν δημοσιεύσει αποτελέσματα Β τριμήνου.


Υ.Γ.: Το κόστος του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας ( σ.σ. αποχώρησαν 104 άτομα) ανήλθε συνολικά σε 10,4 εκατ. ευρώ και η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.184 views0 comments
bottom of page