top of page

Ο δεύτερος Αυστραλός της Τέρνα, τα «ψώνια» Κάτσου στην Ύδρα, ο Μυτιληναίος και η Volterra
Καλημέρα σας

Καλώς ήρθατε στο MorningView. Από εδώ θα τα λέμε καθημερινά (πολύ) νωρίς το πρωί! Βέβαια, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το MorningView δεν είναι αυτό που βλέπετε, αυτό είναι μόνο μια πρώτη γεύση. Είναι κυρίως αυτό που έρχεται. Μια πλατφόρμα έγκυρης ενημέρωσης για το προσκήνιο και το παρασκήνιο της οικονομικής, της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής. Σύντομα θα είναι στα χέρια σας και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ… Ας περάσουμε τώρα στα δικά μας.


Στις δροσερές βαυαρικές Άλπεις χτυπά από εχθές το βράδυ η καρδιά της διεθνούς οικονομίας και πολιτικής στο πλαίσιο της Συνόδου των G7. Βασικό θέμα συζήτησης το ενεργειακό με αιχμή το ρωσικό πετρέλαιο. Δυστυχώς, πριν καν αρχίσει η Σύνοδος οι ηγέτες χωρίστηκαν στα δύο καθώς Κίνα και Ινδία δεν συμμερίζονται την πρόταση των Δυτικών να μπει πλαφόν στις αγορές αργού ούτως ώστε έτσι να υπάρξει ανώτατη τιμή αγοράς του. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο. Κι όσο οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών «παίζουν» με τις τύχες μας, η στήλη επιστρέφει στα τοπικά νέα της αγοράς…


## Μάχη Αυστραλών για την Τέρνα Ενεργειακή


Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι την Τέρνα Ενεργειακή διεκδικούν δύο υποψήφιοι. Πλην της Macquarie, το όνομα της οποία έχει χιλιο-ειπωθεί, ο έτερος επενδυτής μαθαίνω ότι είναι ο όμιλος First Sentier (εξ Αυστραλίας), ο οποίος είναι γνώριμος στον όμιλο ΓΕΚ καθώς κατεβαίνουν κοινοπρακτικά στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό. Και οι δύο διεξάγουν due dilligence στην Τέρνα Ενεργειακή και η πηγή μου, μου λέει πως σε λίγες ημέρες θα υποβάλλει ο καθένας την πρόταση-προσφορά του στον Γιώργο Περιστέρη. Νομικός έλεγχος δεν έχει γίνει ακόμη. Σας υπενθυμίζω ότι οι Αυστραλοί της First Sentier είχαν εμφανιστεί και στη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.


## Attica Bank: Ο καθένας το χαβά του


Η ζυγαριά για την επόμενη ημέρα της Attica Bank γέρνει προς την εξής επιλογή: Η τράπεζα να διατηρήσει ένα μικρότερο δίκτυο καταστημάτων και να γίνει και digital. Δηλαδή, από τα εναλλακτικά μοντέλα που τους προτείνει το πόρισμα της Boston Conculting φαίνεται ότι προκρίνεται το ολίγον δίκτυο και σίγουρα ψηφιακό. Οι ζημιές σε αυτό το σενάριο ξεπερνούν τα 360 εκατ ευρώ. Μέχρι, όμως, να φθάσουμε εκεί το ζητούμενο είναι, όπως μου λένε, να στρώσει το κλίμα εσωτερικά. Διότι, άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος σε ανώτατο διοικητικό και μετοχικό επίπεδο.


## Lamda Malls: Τέλος του 2023 η είσοδος στο ΧΑ


Προς το τέλος του 2023 σχεδιάζουν στον όμιλο Lamda την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο. Η εταιρεία έχει ανοικτά πολλαπλά μέτωπα από δάνεια μέχρι εξαγορές και θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί το business plan.


## Στον Β. Κάτσο το αρχοντικό της Ύδρας

Ο πλειστηριασμός του αρχοντικού που είχε ο Δημήτρης Κοντομηνάς στην Ύδρα ήταν από τους πιο εμβληματικούς των τελευταίων μηνών. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της στήλης, ο επιχειρηματίας Βασίλης Κάτσος του VNK Capital και μέτοχος σε μια σειρά εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Lamda Development. Το cash flow του familyoffice του Β. Κάτσου είναι ένα από τα δυνατά της αγοράς μετά τις επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις των τελευταίων ετών. Στα asset του προστέθηκε και το αρχοντικό της Ύδρας, το οποίο πουλήθηκε από την Eurobank έναντι 2,76 εκατ. ευρώ.


## ΑΒΑΞ/Volterra: Η πώληση του retail και η προσδοκία


Το κοιτάνε, το ξανακοιτάνε στην Eurobank και προσπαθούν να βγάλουν άκρη. Ο λόγος για το retail κομμάτι της Volterra, το οποίο έχει βγει κι αυτό προς αναζήτηση αγοραστή αλλά είναι λίγο δύσκολο, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ που πουλήθηκαν στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο μόνος εν δυνάμει αγοραστής που έχει δει το retailκομμάτι της Volterra είναι ο όμιλος Μυτιληναίου (χωρίς να καίγεται όμως). Η υπόθεση, λοιπόν, εξελίσσεται αργά και χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα.

264 views0 comments
bottom of page