top of page

Ο εφιάλτης της πανδημίας που ξυπνά ξανά, το ΣΤΟΠ στην εκλογολογία και οι επενδύσεις ΚαμμένουΕφιάλτης


Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Αφορά στο α’ τρίμηνο του 2022 και η λέξη που χαρακτηρίζει το συμπέρασμα του Γραφείου είναι η αβεβαιότητα. Το ότι το Γραφείο θα τασσόταν κατά μονίμων και οριζοντίων μέτρων ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το είχε επαναλάβει και στην προηγούμενη έκθεση όταν ο επικεφαλής του, Φραγκίσκος Κουτεντάκης έφτασε να γίνει στόχος των παλαιών «συντρόφων» στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δήθεν στήριζε την κυβέρνηση. Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και στο Μέγαρο Μαξίμου χθες ήταν η εξής αναφορά: «Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι αυξημένοι και σε γενικές γραμμές συγκρίσιμοι με την κατάσταση στην αρχή της πανδημίας». Εφιάλτης.


Αισιοδοξία για υπερανάπτυξη


Όποιος άκουσε χθες τον Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή θα κατάλαβε ότι εφ εξής η χώρα κινείται με όσα έχει. Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έδωσε ό,τι μπόρεσε και ενδεχόμενο δανεισμού για πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχει. Αν και εφόσον προκληθεί δημοσιονομικός χώρος το ξαναβλέπουμε. Ο Σταϊκούρας πάντως έριξε την βόμβα του στο τέλος της συνεδρίασης. Αντιγράφω από τα πρακτικά: «Καθίστε να δούμε λίγο τα στοιχεία όπως θα εξελιχθούν μέσα στη χρονιά για το ρυθμό μεγέθυνση της οικονομίας. Πιθανόν η ελληνική Κυβέρνηση να είναι πολύ συντηρητική, πολύ συντηρητική στην εκτίμηση της για ανάπτυξη 3,1% φέτος». Τι μου θύμισε; Τα βζιν βζιν του Άδωνη.


Στοπ στην εκλογολογία


Δεν γνωρίζω αν οι δυσοίωνες προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού επηρεάζουν την απόφαση του Πρωθυπουργού σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Χθες πάντως υπήρξε εκστρατεία -και σε τέτοιες περιπτώσεις σπανίως γίνεται τυχαία- ώστε να παγώσει η εκλογολογία. Οι κορυφαίοι του Μαξίμου Οικονόμου, Γεραπετρίτης και Σκέρτσος βγήκαν με δηλώσεις να αλλάξουν το κλίμα που καταγράφεται. Και από τους τρεις πάντως εγώ θα κρατήσω τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη απέναντι στον παροξυσμό του Ερντογάν. Και την κρατάω γιατί η Ντόρα σπανίως πέφτει έξω.


Έρχονται εξελιγμένα εμβόλια


Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά συγκεκριμένος λόγος για τον οποίον ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολίων για τις ηλικίες άνω των 30 δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί ενώ όλοι θα περίμεναν ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε μόλις η επιτροπή θα λάμβανε απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αυτό δεν συνέβη. Αυτό που πληροφορούμαι ότι προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη είναι ότι δεν μπορεί να ανοίγει η πλατφόρμα και η επιτροπή να επισημαίνει ότι επιστημονικά δεν προκύπτει πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ούτως ή άλλως κάπου τον Οκτώβριο αναμένονται οι παρτίδες των εξελιγμένων εμβολίων.


Σε ΟΤΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ επένδυσε ο Καμμένος


Είχε πολλά και διάφορα η δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης χθες από τη Βουλή. Μπορεί οι περισσότεροι να τον έχουν ξεχάσει, ωστόσο κάποιοι λίγοι έριξαν και μια ματιά στη δήλωση του πρώην συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου. Τι είδαν; Αφ’ενός ότι ο κ. Καμμένος εισέπραξε το 2020 περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση ακινήτων στη Λεωφόρο Συγγρού . Είδαν όμως και που τα έριξε. Γιατί ενώ ο Καμμένος διέθετε μετοχές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ αξίας 89.916 ευρώ το 2020 έδωσε 380.337,59 ευρώ για μετοχές του ΟΤΕ και ακόμα 333.171,99 ευρώ για μετοχές της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Δεν είναι και λίγα 710.000 ευρώ.
65 views0 comments
bottom of page