top of page

Ο χρησμός της Reggeborgh, η επάνοδος της Mitsubishi και το χρυσοτόκο mezzanine της H.I.G.Από Δεκαπενταύγουστο ως τη ΔΕΘ περιμένουν κυβερνητικά στελέχη την προκήρυξη εκλογών. Πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσει επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με τη Τουρκία και θα αποφευχθούν καταστροφικές πυρκαγιές.


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πρόνοιες του Συντάγματος και τα πολιτικά σενάρια, σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, στη στήλη Sketch.


Γέμισε Έλληνες το City. Άλλοι για παρουσιάσεις, άλλοι για συζητήσεις με επενδυτικές τράπεζες και άλλοι για…δειγματισμό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω αβεβαιότητας και θα μείνει έτσι για μήνες.


Επομένως, η δουλειά τους είναι εκ των προτέρων δύσκολη.


ΤΕΝΕΡΓ: Πέραν των «καγκουρό» ( Macquarie, First Sentier Investors) δεν προκύπτει επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον τρίτου για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κάτι ακούστηκε για τους Πορτογάλους της EDPR, αλλά κρατήστε μικρό καλάθι.


Πρώτον, επειδή δεν επιβεβαιώνεται ότι είναι εξίσου προχωρημένο με αυτό των Αυστραλών ( σ.σ. διενέργεια due diligence και επικείμενη υποβολή δεσμευτικής προσφοράς) και δεύτερον επειδή, εξ αντικειμένου, δύσκολα οι Πορτογάλοι μπορούν να ανταγωνιστούν private equity funds.


ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Το πλεονέκτημα των «Καγκουρό» είναι ότι διαθέτουν τράπεζες ( Macquarie) ή ελέγχονται από τράπεζες ( First Sentier Investors- Mitsubishi).


Επομένως, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους χρήματος. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο πληθωρισμός θα ελεγχθεί σε βάθος 1,5-2 ετών και τα επιτόκια θα ξαναπάρουν την κατιούσα.


Η Mitsubishi έχει να επιδείξει μεγάλη δουλειά στην Ελλάδα από την περίοδο διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


Πειραιώς: Στο 4,92% το ποσοστό που ελέγχει αυτή τη στιγμή η Helikon, ενώ διαθέτει χρηματοπιστωτικά μέσα, τα οποία, αν ασκήσει, θα αποκτήσει, επιπρόσθετα, το 1,588% στις 4/11/2024 και το 1,963% στις 4/2/2025.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η Reggeborgh πιστεύει ότι, μετά την πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ στη MOH και τη μείωση του δανεισμού, λόγω πρόωρης αποπληρωμής του ευρωομολόγου, θα είναι σε θέση να αναπτύξει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου, στις οποίες, όπως δηλώνει, έχει βαθιά εμπειρία και κατάρτιση.


Πρόκειται, όμως, για δήλωση πρόθεσης καθώς το νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο που θα καταρτίσει το Δ.Σ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναμένεται να παρουσιαστεί στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Μετά την πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ - οι όροι δεν έχουν οριστικοποιηθεί- και την πρόωρη αποπληρωμή του ευρωομολόγου, η Reggeborgh θεωρεί ότι η κεφαλαιακή διάρθρωση των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΗΛΕΚΤΩΡ και Reds ενδέχεται να χρειάζεται αναθεώρηση.


Τι εννοεί με τον παραπάνω «χρησμό» δεν διευκρινίζεται. Πάει, πάντως, το μυαλό του –απλού- ανθρώπου ως σε spin-off και carve out.


ΑΔΜΗΕ: Η απόφαση της ΡΑΕ του περικόπτει μεν τη δυνατότητα να προσφέρει πρόσθετη αξία στο μέτοχο ( εξ ου και υποχωρεί η κεφαλαιοποίηση), αναγκάζει, όμως, τον ΑΔΜΗΕ να επικεντρωθεί στην αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης.


Να αναπτύξει, μέσω επιθετικότερου επενδυτικού προγράμματος, ταχύτερα το δίκτυο και επομένως το RAB.


Υπενθυμίζεται ότι, πέρσι, η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση αυξήθηκε πέραν των επενδύσεων και με την προσθήκη του δικτύου υψηλής τάσης της Κρήτης.


Dimand -IPO: Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως την 1η Ιουλίου η δημόσια προσφορά μετοχών της Dimand, με στόχο την άντληση ως 98,1 εκατ. ευρώ.


Με δεδομένο ότι η τιμή διάθεσης θα βγει μεταξύ 13 με 15 ευρώ, ο επενδυτής ποντάρει σε μελλοντικές αποδόσεις ( Απελεύθερος 24 Ιουνίου).


Ανάδοχοι και μεγαλομέτοχος έχουν εστιάσει στην κάλυψη της προσφοράς κυρίως από μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια.


Dimand - Προνομιούχες: Τα 50,89 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα θα κατευθυνθούν άμεσα ( σ.σ. ως την 15η Ιουλίου), για την πρόωρη εξαγορά από την εταιρεία των 4.048.200 προνομιούχων μετοχών ( σ.σ. εν συνεχεία θα ακυρωθούν), κυριότητας H.I.G Capital (μέσω Tempus).

Πρόκειται για mezzanine χρηματοδότηση 5ετούς διάρκειας, που δόθηκε το 2019, με όρους αρκετά καλούς για το δανειστή.


Dimand- Προνομιούχες ΙΙ: Η H.I.G. καρπώνεται σταθερό επιτόκιο 10% επί των κεφαλαίων που χορήγησε καθώς και το 32,5% των actual κερδών.


Ο νυν κοινός μέτοχος, δηλαδή, υφίσταται a priori απίσχναση (dilution). Θα ήταν αδύνατο να εισαχθεί στο Χ.Α, χωρίς πρόωρη αποπληρωμή των προνομιούχων.


Βέβαια, αν κερδίσει το Skyline θα έχει νέα mezzanine χρηματοδότηση ( σ.σ. της τάξης των 100 εκατ. ευρώ) από τη H.I.G. Ελπίζουμε με καλύτερους όρους…


Dimand-νέα έργα: Στην τελευταία βερσιόν της παρουσίασης στο pipeline έργων η αναφορά στο Ελληνικό αφορά σε κτήρια γραφείων, αθλητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Στις παρουσιάσεις, όπως ακούμε, αναφέρεται σταθερά η προοπτική συνεργασίας με τη Lamda –και- για οικιστικό project.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.245 views0 comments
bottom of page