top of page

«Σεφτέ» στις εισπράξεις κάνει η Lamda - Το δώρο Πειραιώς στους μετόχους και το δίδαγμα ΑΔΜΗΕΚαλημέρα και καλή εβδομάδα. Από σήμερα σε νέο στέκι. Τόσο νέο που, όπως εύστοχα λέει η στήλη Sketch, είναι ακόμη σε στάδιο κύησης.

Τυπικά ο –φιλόδοξος- στόχος του MorningView έγκειται στο δίπτυχο έγκαιρης και γρήγορης πληροφόρησης. Στην πράξη, αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι –αν- μπορεί να λέει τα πράγματα ως έχουν. Με τρόπο ξερό και τα συμπεράσματά δικά σας.

Το web είναι η αρχή. Σύντομα, θα φορέσει…ξυλοπόδαρα, για να αποκτήσει την αναγκαία αιώρηση.


Lamda- Ελληνικό: Σεφτέ σε πωλήσεις/εισπράξεις αναμένεται να κάνει, σύντομα, η Ελληνικό ΑΕ. Σημαντικό ακόμη και αν πρόκειται για ενδοομιλικές συναλλαγές.

Τα δύο SPVs, που συνέστησε η Lamda Ellinikon Malls (Lamda Riviera και Lamda Vouliagmenis Mall), θα αγοράσουν από την Ελληνικό ΑΕ, τα οικόπεδα, επί των οποίων σκοπεύουν να αναπτύξουν εμπορικά κέντρα.

Οι μεταβιβάσεις θα διενεργηθούν, πριν -πιθανώς -τη δημοσίευση των αντικειμενικών αξιών, για το Ελληνικό. Ο ΕΝΦΙΑ θα προσδιοριστεί εκ των υστέρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνικό ΑΕ έχει προνομιακή φορολογική μεταχείριση, όχι, όμως, όσοι αγοράζουν από αυτή ακίνητα.


Lamda- Ελληνικό ΙΙ: Το οικόπεδο, επί του οποίου θα ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall αποτελεί ένα από σημαντικότερα του συνολικού project.

Πρώτον, λόγω της έκτασης του συγκροτήματος ( σ.σ. πέραν του Mall προβλέπει και γραφεία που θα αγοραστούν από Πειραιώς) και δεύτερον, επειδή η Φουρλής θα αποκτήσει ποσοστό επί του οικοπέδου ( σύσταση συνιδιοκτησίας), ώστε να αναπτύξει το retail park (Απελεύθερος 23 Ιουνίου 2021).

Το head ofterms, που έχει υπογράψει με τις Eurobank και Πειραιώς, η Lamda, προβλέπει την έκδοση ομολογιακού δανείου, ως 415 εκατ. ευρώ ( πλέον ποσού ως 86 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση ΦΠΑ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η εμπορική ανάπτυξη του Vouliagmenis Mall.


Lamda-Άβαξ: Κλείνοντας το μέτωπο των εξελίξεων στη Lamda ακούμε ότι η Άβαξ εισέπραξε προκαταβολή 18 εκατ. ευρώ για τα έργα υποδομής στο Ελληνικό.


ΑΔΜΗΕ: Ξάφνιασε δυσάρεστα τους επενδυτές η αποκάλυψη του Euro2dayότι η ολομέλεια της ΡΑΕ καθόρισε την απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου (WACC) του ΑΔΜΗΕ σε 6,1%, για την τετραετία 2022-25.

Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει WACC 6,3% και ζητούσε 7,52%. Η αγορά είκαζε ότι η ΡΑΕ θα του έδινε απόδοση – τουλάχιστον- αντίστοιχη του ΔΕΔΔΗΕ (6,7%), μια και τα έργα δικτύου υψηλής τάσης είναι συνήθως πιο σύνθετα από τεχνικής άποψης.

Εξ ου και πανευρωπαϊκά, ο ρυθμιστής υψηλής τάσης καρπώνεται, συνήθως, υψηλότερης απόδοσης.

ΑΔΜΗΕ ΙΙ: Η σοβαρή πιθανότητα ο ΑΔΜΗΕ να λάβει WACC χαμηλότερο του ΔΕΔΔΗΕ, την ώρα που αυξάνεται το κόστος χρήματος και επομένως πιέζεται η απόδοση των επενδύσεων αποτελεί δίδαγμα για όσους τείνουν να ξεχνούν τον άτυπο κανόνα: σε –κάθε- προεκλογική περίοδο, μετρούν οι εντυπώσεις και τα…ψηφαλάκια.

Όχι η κοινή λογική.


ΤΕΝΕΡΓ- First Sentier: Γράφαμε την Παρασκευή ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας Γ. Περιστέρης και ΓΕΚ θα αποφασίσουν, αν μπουν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, με έναν από τους δύο ενδιαφερόμενους.

Ο ένας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η στήλη Game Changer, είναι η First Sentier Investors. Τον άλλο τον γνωρίζουμε (Macquarie).

Πιθανώς, να απαιτηθούν λίγες ημέρες παραπάνω, για τη λήψη της κρίσιμης απόφασης από πλευράς ΓΕΚ καθώς οι δεσμευτικές προσφορές των «Καγκουρό» αναμένεται να κατατεθούν προς τα τέλη της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης.

Τελικά, ο ΔΕΔΔΗΕ λειτούργησε ως κράχτης για τα εγχώρια assets του κλάδου Ενέργειας. Η Macquarie πήρε τον ΔΕΔΔΗΕ, η CVC τη ΔΕΗ και η First Sentier θέλει την ΤΕΝΕΡΓ.

Η KKR τι θα πάρει;


Πειραιώς: Σε carve out 178.623.889 μετοχών της SunriseMezz Ltd στους μετόχους της θα προχωρήσει η Πειραιώς ( σ.σ. είναι βέβαιη η έγκριση από το σώμα των μετόχων).

Οι μέτοχοι της Πειραιώς Financial Holdings θα πάρουν 1 μετοχή SunriseMezz για κάθε 7 μετοχές που κατέχουν.

Που έγκειται το «δώρο»; Η SunriseMezz κατέχει το 44% των mezzanine και juniornotes ομολογιών των τιτλοποιήσεων Sunrise Iκαι ΙΙ. Κατά την επόμενη διετία, είναι αρκετά πιθανόν να εισπράττει κουπόνια 9% για τις mezzanine ομολογίες. Από τις παραπάνω προσόδους θα δίνει μέρισμα.

Η αξία της εκτιμήθηκε στα 25 εκατ. ευρώ.

418 views0 comments
bottom of page