top of page

Τα γαλλικά Σταϊκούρα, τα σύννεφα στις αγορές, οι business Μαρινάκη και τα τετ α τετ στο Ηρώδειο
Καλημέρα σας,


Το θέμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας βρέθηκε εχθές το επίκεντρο του Μεγάρου Μαξίμου και οι επιλογές είναι οι εξής: μειώνουμε τις εξαγωγές κυρίως προς την Βουλγαρία, διευρύνουμε τις λιγνιτικές μονάδες, κάνουμε deal με την Ιταλία και λειτουργούμε με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ  των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison και Ήρων. Και ευελπιστούμε να μην κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου η Μόσχα στις 21 Ιουλίου. Αλλά όπως είπε η κ. Ζαχάροβα αυτό θα εξαρτηθεί από τις δυτικές κυρώσεις. Και εδώ είναι το «ψαχνό» του νέου κύκλου εκβιασμών και πιέσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Στο μεταξύ η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία (σ.σ. δεν αποτελεί ταραχή και νέα κατάσταση για τη γείτονα καθώς επί δεκαετίες κυβερνάται εν μέσω πολιτικών κρίσεων) δεν έρχεται την σωστή στιγμή διότι συμβάλλει στην ταραχή των επενδυτών.


## Κατρακύλα σε αγορές και πολύτιμα μέταλλα


Μένοντας στο κερασάκι στην τούρτα, που δεν είναι άλλο από την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, το πήγαινε-έλα του Ιταλού Πρωθυπουργού μεταξύ Προεδρικού Μεγάρου και Κοινοβουλίου προκάλεσε μίνι κρίση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 3,44%, ο DAX δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και έκλεισε 1,86%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,6% και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,7%%. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με πτώση 0,8%, με τον δείκτη των τραπεζών να καταγράφει απώλειες 3,09%. Πίεση δέχθηκαν και τα μελλοντικά συμβόλαια σε χρυσό, παλλάδιο, ασήμι και χαλκό (σ.σ. εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου). Όλα καλά!


## Σταϊκούρας Ι: Θα τα πω στον Πρωθυπουργό!


Έτριξαν τα πατώματα στο κτίριο της οδού Νίκης που στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών καθώς εχθές στην συνάντηση που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους τραπεζών και υψηλόβαθμα στελέχη των servicers ανέβηκαν οι τόνοι. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Συναντήθηκαν, λοιπόν, για να μιλήσουν για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και τις ανεξάρτητες ρυθμίσεις που κάνουν τράπεζες και servicers. Η στήλη πληροφορείται ότι ο υπουργός γκάζωσε και κάποια στιγμή τους είπε: «Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε συνέχεια αύξηση των πλειστηριασμών. Θα τα πω όλα αυτά στον πρωθυπουργό». Όπως καταλαβαίνετε οι άλλοι έμειναν «κάγκελο» και πέταξαν το μπαλάκι στους επενδυτές. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι αυτό έχει μια δόση αλήθειας.


## Σταϊκούρας ΙΙ: Βλέπω δύο ταχύτητες

Ο υπουργός κατέβηκε στο τερέν διαβασμένος έχοντας στοιχεία για τα ποσοστά απόρριψης των αιτημάτων (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) για ρύθμιση δανείων. Κι εδώ διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες: αφενός στις τράπεζες το ποσοστό απόρριψης φθάνει στο 67%, αφετέρου στους servicers το ποσοστό είναι χαμηλότερο στο 34%.


## Σταϊκούρας ΙΙΙ: Θα σας φέρω στην Βουλή


Η ένταση του υπουργού μαθαίνω ότι δεν έπεσε ποτέ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Κάποια στιγμή δεν άντεξε και τους είπε: «θα φέρω το θέμα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής με όλα τα στοιχεία που διαθέτω». Κάγκελο σας λέω. Μαθαίνω ότι προς την κατεύθυνση Σταϊκούρα κινήθηκε (σ.σ. με τον δικό του πιο ήπιο τρόπο) και ο Ειδικός Σύμβουλος του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα για θέματα κόκκινων δανείων Ηλίας Πλασκοβίτης.

## Οι τράπεζες πέρασαν το… κλίμα


Μια-μια οι τράπεζες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των κλιματικών stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι βαθμολογήθηκε με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση και μαθαίνω ότι αντίστοιχα αποτελέσματα έφεραν και οι υπόλοιπες.
## Winex: Δεν δράσαμε συντονισμένα


Η εταιρεία των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη Winex, η οποία απέκτησε το 31,7% της Intrakat θα απαντήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν έδρασε συντονισμένα με την πλευρά των εφοπλιστών Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου.## Μαρινάκης: Όλα τα λεφτά στο LNG


Τις χρυσές ευκαιρίες που ανοίγονται ημέρα με την ημέρα στην αγορά του υγροποιημένου αερίου LNG, εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης, διαβλέπει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ ευρώ από την CPLP Shipping Holding μαθαίνω ότι θα στηρίξει εξ` ολοκλήρου αυτή τη δραστηριότητα. Η δημόσια εγγραφή για το κοινό ομόλογο θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.## Τα τετ α τετ στο Ηρώδειο


 

Και επειδή είμαστε μια ανάσα από το Σαββατοκύριακο είπα να ελαφρύνω λίγο την ατμόσφαιρα και να σας μεταφέρω διάφορα ενδιαφέρονται τετ α τετ από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού όπου εχθές το βράδυ η Endeavor γιόρτασε τα 10 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Η πρόεδρος της Endeavor Κωνσταντίνα Σμπώκου, σύζυγος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, υποδέχθηκε σχεδόν όλους τους επίσημους καλεσμένους. Ο αυτόπτης μάρτυρας και έγκυρη πηγή της στήλης μου μετέφερε το τετ α τετ του Γιάννη Ολύμπιου της V+O με τον CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά. Εκεί ήταν ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda, ο Θοδωρής Κυριακού και σαφώς ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός με την σύζυγό του Μαρέβα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην σκηνή σε συζήτηση με τον Ted Sarandos, co-CEO και Chief Content Officer του Netflix, τον οποίο είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου για business.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

223 views0 comments
bottom of page