top of page

Τα τουρκικά F-16, η επίσκεψη Μενέντεζ και το παλιό ΠΑΣΟΚ

Αναταράξεις από τα τουρκικά F-16


Καλημέρα σας,

δεν μπορώ να πω ότι η χθεσινή εξέλιξη με την αμερικανική στήριξη στην αναβάθμιση των τουρκικών F- 16 έγινε δεκτή χωρίς αναταράξεις στην Αθήνα. Η κυβέρνηση ανέμενε ότι στο πλαίσιο του διαφαινόμενου συμβιβασμού προκειμένου η Τουρκία να άρει το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ οι γείτονες θα έπαιρναν αντάλλαγμα αλλά όχι και μέχρι εκεί. Με δεδομένο ότι στις Η.Π.Α όλα περνούν από τον Κογκρέσο η τελευταία ελπίδα των Αθηνών ακούει στο όνομα του Μπομπ Μενέντεζ.


Στην Αθήνα ο Μενέντεζ


Η στήλη αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Αμερικανός φιλέλληνας Γερουσιαστής και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία θα ασχοληθεί με το ζήτημα , θα βρεθεί στην Αθήνα τον Αύγουστο, οπότε και θα διεξαχθεί η τελετή αναγόρευσής του από το ΕΚΠΑ σε επίτιμο διδάκτορα. Οι ίδιες πληροφορίες, μας λένε ότι στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο κ. Μενέντεζ θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Κακά τα ψέματα πάντως. Στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία η κάθε χώρα κινείται ρεαλιστικά και με βάση το συμφέρον της. Αν το συμφέρον των Η.Π.Α και του ΝΑΤΟ επιβάλλει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 τότε ακόμα και ο βράχος Μενέντεζ πιθανότατα θα σπάσει.


Ο «δικαιωμένος» Άδωνις

Εν αναμονή της ΕΔΕ για το πως έγινε το «έγκλημα» με το TURKAEGEAN θυμήθηκα ότι με νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021 η αρμοδιότητα των σημάτων έφυγε από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης , η οποία καταργήθηκε και μεταφέρθηκε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο Γεωργιάδης τότε έλεγε ότι είναι διεύθυνση η οποία δεν λειτουργεί και ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ίσως γι’αυτό χθες όπως μαθαίνω δήλωνε δικαιωμένος για την κατάργησή της. Η μεταφορά της αρμοδιότητας πάντως ολοκληρώθηκε μόλις πριν από ενάμιση μήνα. Για να δούμε τι θα δείξει η ΕΔΕ. Στον ΟΒΙ πάντως επικεφαλής είναι ο στενότατος συνεργάτης του Άδωνη, Δημήτρης Χρόνης.


Παλιό ΠΑΣΟΚ


Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου διεξήχθη χθες στη Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τα έδρανα των επισήμων προσκεκλημένων και τα έδρανα της Ολομέλειας μπερδεύτηκα για το ποιο είναι το κανονικό ΠΑΣΟΚ. Διέκρινα στα έδρανα των επισήμων : Απόστολο Κακλαμάνη, Ροδούλα Ζήση, Μ.Καρχιμάκη, Φ.Σαχινίδη, Γρ.Νιώτη, Γ.Διαμαντίδη, Μ.Μπόλαρη, Β.Αργύρη , Γ.Πεταλωτή. Παλιό ΠΑΣΟΚ ορθόδοξο.


Τσίπρας στη Βουλή


Τρία πράγματα ξεχώρισαν χθες από τη -μετά από καιρό- ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. 1) Η πλάτη την οποία έστω δειλά φάνηκε να δίνει στην κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη δημοσκοπική αποδοχή της κυβέρνησης στα εθνικά είναι μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ 2) Το ότι δεν ζήτησε εκλογές. 3) Η απαξιωτική αναφορά έστω κι αν δεν τον κατονόμασε στον πρώην στενό του συνεργάτη Φραγκίσκο Κουτεντάκη .

***

Για τις εκλογές φαίνεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγει από το κάδρο πιθανής μομφής ότι προκάλεσε με τη στάση του πρόωρες εκλογές. Όσον αφορά στον Φ.Κουτεντάκη ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανόητο το επιχείρημα πως δεν πρέπει να καταργηθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα επειδή θα ευνοηθούν οι πλούσιοι λέγοντας πως και ο πρωτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ ξέρει ότι οι άμεσοι φόροι χτυπούν τους πλούσιους και οι έμμεσοι τον λαό. Ποιος το έγραψε; Ο Φ.Κουτεντάκης, άλλοτε γ,γ Δημοσιονομικής Πολιτικής επί Τσίπρα και νυν -τοποθετημένος από τον Ν.Βούτση- συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή.

***

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δείχνουν να κινούνται ήδη σε θερινό-προεκλογικό κλίμα. Μιλούσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και από κάτω ήταν -δεν ήταν καμιά 20αριά βουλευτές.


Πόθεν έσχες


Πληροφορούμαι ότι σύντομα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή νέος νόμος για τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα δάνεια πολιτικών με το νέο πλαίσιο να ορίζει αναλυτική καταγραφή για ρυθμίσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
119 views0 comments
bottom of page