top of page

Το τέλμα 80 ημερών της απλής αναλογικής, ο «έρωτας» Άδωνη-Σταϊκούρα και η περιοδεία της Άννας Μισελ

Ο εφιάλτης της απλής αναλογικής


Καλημέρα σας,

διάβαζα χθες για το σκηνικό αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών, ξένων κυρίως λόγω απλής αναλογικής. Δεν έχουν άδικο. Με βάση τις δημοσκοπήσεις αυτό που στην πράξη θα συμβεί με την απλή αναλογική και τις διπλές εκλογές θα είναι ένα διάστημα περίπου 80 ημερών, στο οποίο σε κυβερνητικό επίπεδο θα παγώσουν τα πάντα. Είναι το διάστημα από την ημέρα που θα διαλυθεί η Βουλή μέχρι την ημέρα που η νέα κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι μετά να μην κυριαρχεί η αβεβαιότητα;


Τι σημαίνει απλή αναλογική


Ας τα πάρουμε από την αρχή. Τι σημαίνει απλή αναλογική; Ότι το κάθε κόμμα θα λάβει έδρες αναλογικά με το ποσοστό που θα λάβει, ενώ και πάλι με αναλογικό τρόπο θα μοιραστούν αδιάθετες έδρες, οι οποίες κυρίως προκύπτουν από τις έδρες που αναλογούν στο ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Ας κάνουμε μια αναγωγή του αποτελέσματος των εκλογών του 2019 σε όρους απλής αναλογικής. Η Ν.Δ από τις 158 έδρες θα έπεφτε στις 130, ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 86 θα πήγαινε στις 102, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα με μικρές αυξομειώσεις θα έμεναν περίπου στα ίδια.


Τα σημερινά δεδομένα

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία αν στις εκλογές της απλής αναλογικής κινηθεί κοντά στο 32-33% θα λάβει περίπου 110 έδρες. Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει καν σε συζήτηση σχηματισμού συγκυβέρνησης και θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή στο δευτερόλεπτο. Αλλά επειδή με αυτά τα ποσοστά δεν βγαίνει και καμία άλλη κυβέρνηση η χώρα θα βαδίσει ολοταχώς για τις δεύτερες εκλογές.


Τέλμα 80 ημερών


Σε κάθε περίπτωση οι διπλές εκλογές σημαίνουν ένα τεράστιο διάστημα στο οποίο τα πάντα θα παγώσουν. Κανονικό τέλμα. Υπολογίστε. Περίπου 24 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις εκλογές της απλής αναλογικής. Ακόμα 40 ημέρες το μεσοδιάστημα από τις πρώτες εκλογές μέχρι τις δεύτερες.

***

Πολλοί το αγνοούν αλλά ακόμα και στην περίπτωση που όλες οι διερευνητικές εντολές απέβαιναν άκαρπες αυθημερόν, οι επόμενες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν την ίδια ημέρα καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η ορκωμοσία της Βουλής που προέκυψε. Προσθέστε τέλος και το διάστημα 15 ημερών από τις δεύτερες εκλογές μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύνολο περίπου 80 ημέρες στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων η χώρα θα είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση.


Ο εφιάλτης του επεισοδίου


Το τι θα συμβεί σε περίπτωση που έχουμε κανένα θερμό επεισόδιο και πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, ειδικά στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών λέω να το γράψουμε άλλη μέρα . Μόνο ένα θα σας πω. Μέχρι και αναστολή εκλογών και διατήρηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης επ’ αόριστον προβλέπεται από το Σύνταγμα. Με βάση όλα τα παραπάνω ο Πρωθυπουργός θα ζυγίσει και τη συγκυρία για να δει αν η χώρα αντέχει να πάει σε πρόωρες εκλογές και να μείνει δυο μήνες ακυβέρνητη.


Στα μέλια Άδωνις -Σταϊκούρας


Στα καλύτερά της φαίνεται πως είναι η σχέση του Άδωνη Γεωργιάδη με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Χθες στη Βουλή οι δυο τους τα έβαλαν με όλο τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των Ναυπηγείων και του Καζίνο στο Ελληνικό. Μέσα στον χαμό γυρίζει ο Άδωνις στον Τσακαλώτο και του λέει: «Με Σταϊκούρα -Γεωργιάδη η ελληνική οικονομία πάει καλά. Σταματήστε τα ψέματα. Τελεία και παύλα». Κατεβαίνοντας μάλιστα ο Γεωργιάδης κάτι ψιθύρισε στο αυτί του Υπουργού Οικονομικών. Επαινετικό έμαθα.


Περιοδεία στο Αιγαίο


Αν δεν έχεις το άγχος του σταυρού , δεν σε νοιάζει τίποτα. Το αναφέρω διότι έμαθα χθες πως η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως κάνουν όλοι οι βουλευτές ενημέρωσε το κόμμα της για τη δραστηριότητά της. Και μέσα σε όλα ενημέρωσε πως το καλοκαίρι προετοιμάζει μεγάλη περιοδεία στο Αιγαίο για την προβολή του κυβερνητικού έργου. Θυσία έγινε.


Αργά το θυμήθηκε


Εσχάτως, ακούγεται εντόνως ότι μέλος Ανεξάρτητης Αρχής οικονομικής φύσεως αρμοδιοτήτων, ενδιαφέρεται να πολιτευθεί. Αργά το θυμήθηκε. Η συνταγματική διάταξη είναι σαφής και προβλέπει για τα μέλη ανεξαρτήτων αρχών ό,τι και για τους γενικούς γραμματείς Υπουργείων, δηλαδή παραίτηση τουλάχιστον 18 μήνες πριν από το πέρας της τετραετίας αν θέλουν να κατεβούν ως υποψήφιοι με σταυρό. Μόνη εξαίρεση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δύσκολο το βλέπω.162 views0 comments
bottom of page