top of page

Χωρίς "κούρεμα" τα λουκέτα μικρών τραπεζών. Το κέρδος της MOH από Alpha TV και το McArthurGlenΚαλημέρα και καλό μήνα. Πριν από ένα-ενάμιση χρόνο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κεντρικές τράπεζες να μην «κουρεύουν» καταθέσεις, σε περίπτωση διάσπασης συνεταιριστικών ή περιφερειακών τραπεζών.


Στην Ελλάδα η προσθήκη στο νόμο επιτρέπει να μεταφέρονται οι καταθέσεις μαζί με το υγιές τμήμα εργασιών σε νόμιμα λειτουργούν πιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για ρύθμιση, που λύνει χέρια, ακόμη και σε περιόδους αυξημένης πολιτικής ευαισθησίας.


MOH: Πώλησε το 50% της Alpha Δορυφορική στην λουξεμβουργιανή PrimosMedia S.a.r.l(περισσότερα στη στήλη Gamechanger), έναντι 41,5 εκατ. ευρώ. Βάσει της συναλλαγής, το 100% του καναλιού ( σ.σ. το ραδιόφωνο έχει πωληθεί) αποτιμάται 83 εκατ. ευρώ.


Τυπικά, η Motor Oil γράφει κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση καθώς το 100% της Alpha Δορυφορική το αποτιμά στα βιβλία της στην περιοχή των 60-65 εκατ. ευρώ.


Το πραγματικό της κόστος, όμως, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ καθώς έχει μεσολαβήσει πρόβλεψη απομείωσης.


MOH II: Πόσο της κόστισε η αγορά της Alpha TV και εν συνεχεία η κεφαλαιακή της ενίσχυση; Η στήλη άθροισε, ψάχνοντας, περίπου 57,3 εκατ. ευρώ, αλλά το νούμερο μπορεί να είναι υψηλότερο.


Η MotorOil είχε καλύψει ΑΜΚ 11,5 εκατ. ευρώ, όταν αγόρασε το 50% συν 2 μετοχές, με τίμημα 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δώσει άλλα 4,45 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο ποσοστό. Τέλος, ενίσχυσε την Alpha Δορυφορική με 42 εκατ. ευρώ, μέσω ΑΜΚ με μετρητά και κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων.


Ποιος κρύβεται πίσω από την Primos;


Τα μέτρα προστασίας που έλαβε ο αγοραστής, κάνοντας χρήση των υπηρεσιών της Hoche Partners, δείχνουν ότι θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Αν η στήλη έπρεπε να ποντάρει, θα έβαζε μια μάρκα στον Ολλανδό.


ΓΕΚ: Παραιτήθηκαν οι ομολογιούχοι έκδοσης 2020 από τα δικαιώματά τους επί καθαρών εσόδων, που θα προκύψουν από εκποίηση εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου ( προφανώς το ποσοστό της ΓΕΚ στη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), εφόσον η πώληση πραγματοποιηθεί εντός 24 μηνών.


Το βάρος της υπερψήφισης σήκωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τραπεζικοί βραχίονες.


Eurobank: Στα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης ο συμψηφισμός συσσωρευμένων ζημιών ύψους 13,8 δισ. ευρώ με ποσά από το υπέρ το άρτιο και το λογαριασμό «αποθεματικά εταιρικού νόμου».


Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για διανομή μερίσματος χρήσης 2022, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι κερδοφορίας, RoE και το επιτρέψει ο SSM.


Eurobank-stock options: Η πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση στο νόμο για το ΤΧΣ απαγορεύει, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης για αγορά μετοχών σε μέλη Δ.Σ τραπεζών, γενικούς διευθυντές και αναπληρωτές τους.


Πρόκειται για προγράμματα, που ψηφίστηκαν από τις γενικές συνελεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, αφ΄ ότου οι τράπεζες είχαν υλοποιήσει τα πλάνα αναδιάρθρωσης της DGComp. «Παγώνουν» φέτος ( σ.σ. ως προς την εξάσκηση) για πολιτικές εντυπώσεις και μόνο και από του χρόνου επανέρχονται. Ο ορισμός του πολιτικού λαϊκισμού.

Υ.Γ.: Οι σταθερές απολαβές των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ της Eurobank παρέμειναν το 2021 στα επίπεδα του 2020.


Lamda -McArthurGlen: Αν η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για την αγορά του εκπτωτικού εμπορικού κέντρου McArthurGlen Designer Outlet Athens από τη Lamda (Malls) ευοδωθεί (Απελεύθερος 3 Ιουνίου), το τίμημα δεν αναμένεται να είναι σημαντικό.


Και αυτό διότι τον περασμένο Φεβρουάριο η McArhurGlen Ελλάς δανείστηκε 79 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς. Ο δανεισμός χρησιμοποιήθηκε για να πάρουν πίσω κεφάλαια οι νυν μέτοχοι.


Επομένως, ο αγοραστής θα πάρει την εταιρεία, αναλαμβάνοντας το δανεισμό, με ένα χαμηλό τίμημα.


INTKA: Επιστροφή κεφαλαίου, 0,12 ευρώ ανά μετοχή, καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, τίθεται θέμα ανανέωσης του buyback ( σ.σ. ως 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με κατώτατη τιμή τα 0,30 ευρώ και ανώτατη τα 10 ευρώ).


Το Δ.Σ προτείνει να τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα επαναγοράς από τις 22 Ιουλίου. Η εταιρεία διακρατεί 617.848 ίδιες μετοχές.


ΙΝΤΚΑ ΙΙ: Ήταν περίπου αναμενόμενο ότι το Δ.Σ θα υποχρεούταν να δώσει κάτι στους μετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μοιράστηκαν δωρεάν 7.600.000 νέες μετοχές σε Σ. Κόκκαλη (3 εκατ.), Δ. Κλώνη (2 εκατ.), Κων/νο Κόκκαλη (2 εκατ.), ενώ οι τρεις τους έλαβαν δωρεάν (σ.σ. μέσω κεφαλαιοποίησης ποσού υπέρ το άρτιο) μετοχές, που αντιστοιχούσαν στο 9,09% της IntracomTechnologies.


Κατέχοντας το 9,09% της IntracomTechnologies, καρπώθηκαν, μέσω επιστροφών και μερισμάτων, ποσό ως 15,4 εκατ. ευρώ από την πώληση της Intrasoft.


ΙΝΤΚΑ ΙΙΙ: Ο Σωκράτης Κόκκαλης προανήγγειλε είσοδο σε νέους τομείς, αφού μετρήσει ο όμιλος τις εξελίξεις που επιφέρει η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Προς το παρόν, πάντως, διερευνά τη διεύρυνση της παρουσίας του στο real estate.


Προφανώς, θα παραμείνει στον όμιλο η Intra-Αθηναϊκή ( ξενοδοχείο Milos), ακόμη και αν πωληθεί το συντριπτικό μέρος της συμμετοχής στην Intrakat.


INKAT: Μετά τη λήξη της περιόδου αποκλειστικότητας, η πρόταση της BCPartners, ως μη ικανοποιητική, έχει «παγώσει». Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με την πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου επίκεινται, την επόμενη εβδομάδα, νέες συναντήσεις για να διευκρινιστούν κρίσιμα ζητήματα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.189 views0 comments
bottom of page