top of page

1 δισ ευρώ από το RRF στις Σκουριές, το deal Βαρδινογιάννη-Χατζή, και τα σφυριά του Κωστόπουλου
Καλημέρα σας,


Σείστηκε το Ηρώδειο από τις φωνές των θρύλων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με τον Alice Cooper να δίνει πάθος, ένταση και δύναμη στις λέξεις αλλά και στο ζητούμενο της συναυλίας που ήταν η υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήταν όλοι εκεί. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, κόσμος και κοσμάκης… Όσο για τα ντεσού και τα «Poison» πικάντικα στιγμιότυπα δεν είναι της παρούσης...


## Στο RRF η «Ελληνικός Χρυσός»


Μετά από πολλά εμπρός-πίσω, αντιδράσεις, πολιτικά ρεσάλτα η νέα επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Η θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold έχει καταθέσει το φάκελό της για να χρηματοδοτηθεί από το RRF για το νέο ορυχείο. Η στήλη πληροφορείται ότι το συνολικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 1 δις ευρώ: 20% (200 εκατ ευρώ) ίδια συμμετοχή, 50% (500 εκατ ευρώ) δάνειο από το RRF και 30% (300 εκατ ευρώ) με τραπεζικό δανεισμό. Ο φάκελος βρίσκεται στο corporate της τράπεζας Πειραιώς και όπως ακούω στην χρηματοδότηση, μάλλον θα μπει και η Εθνική.


## Βαθαίνει η σχέση Θεοδωρόπουλου-ΙΟΝ


Την Παρασκευή (1η Ιουλίου) θα γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΙΟΝ με θέμα την παροχή εξουσιοδότησης να πουλήσουν, εφόσον το επιθυμούν, τα ποσοστά τους. Πρόκειται για τυπική διαδικασία, απαραίτητη όμως. Ακούω ότι το επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος από τον Μάρτιο που απέκτησε στο 45% της «γλυκιάς» βιομηχανίας, έχει κάνει τις επαφές του, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 300 εκατ ευρώ (από ΕΤΕ) και είναι έτοιμος να αγοράσει άλλο ένα 30%. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα το ανεβάσει λίγο ακόμη. Όσο για την Τίνα Κωτσιοπούλου θα παραμείνει στην θέση της.


## Είμαστε εμείς, είναι όμως και οι Κύπριοι


Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην σχολιάσω την συμφωνία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Νουρή. Συμφώνησαν, λοιπόν, ότι η Ελλάδα θα μεταφέρει τεχνογνωσία στην Κύπρο στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνει το νησί στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, τι; Είναι οι ΟΤΑ μας πρότυπο λειτουργίας και διαχείρισης; Που δεν γνωρίζει η δεξιά, τι ποιεί η αριστερά… Μάλλον, θα φταίνε οι υψηλές θερμοκρασίες, δεν εξηγείται αλλιώς.


## «Ξύπνησε μνήμες» η Morgan Stanley

Την στενή σχέση των τραπεζών, όχι μόνο των δικών μας, με τα κρατικά ομόλογα έβαλε στο μικροσκόπιο ανάλυσής της η Morgan Stanley, θυμίζοντας τα ρίγη που ζήσατε όλοι στα πρώτα χρόνια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ήταν (κάπως) καθησυχαστικοί. Και αυτό κυρίως λόγω της διαφορετικής (σε σχέση με το 2010-2012) δυναμικής που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βέβαια, το ζήτημα όσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις χρίζει προσοχής.


## Καταρρέουν τα crypto


Επειδή αρκετοί και στην Ελλάδα ακόμη και μικρομεσαία πορτοφόλια θαμπώθηκαν από την αλματώδη πορεία των κρυπτονομισμάτων, η στήλη δεν μπορεί παρά να αναφερθεί στο χθεσινό «μπαμ» που έγινε από την αθέτηση πληρωμής δανείου 670 εκατ ευρώ από το hedge fund, Three Arrows Capital, το οποίο λάτρευε τα crypto. Η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων εκτιμάται ότι θα πάρει τις επόμενες ημέρες μεγαλύτερες διαστάσεις.## Στο σφυρί τα… χωράφια του Πέτρου Κωστόπουλου


Αύριο το πρωί στις 10.00 θα χτυπήσουν δύο σφυριά για τον πάλαι ποτέ κραταιό εκδότη περιοδικών life style, Πέτρο Κωστόπουλο. Πρόκειται για δύο αγροτεμάχια στην Μύκονο. Επισπεύδων και για τις δύο εκτάσεις (περίπου 6 στρέμματα, έκαστη) είναι η Eurobank, η οποία πέρασε χρέος και έκταση στο Cairo III, το οποίο διαχειρίζεται η doValue. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ένα αγροτεμάχιο είναι 46.795 ευρώ και για το άλλο 45.970 ευρώ. Και τα δύο βρίσκονται στην περιοχή Χουλάκια. Υπενθυμίζεται ότι ο εκδότης διατηρούμε στο νησί των Ανέμων πολυτελή κατοικία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια επωλήθη μέσω πλειστηριασμού.## Το deal Βαρδινογιάννη-Χατζή


Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ο όμιλος Alpha – Star, συμφερόντων Βαρδινογιάννη αγόρασε το αθλητικό site «sportdog», το οποίο ανήκει στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή.


## Για να μην ξεχνιόμαστε...


H στήλη Gamechanger και το MorningView έγραψαν εχθές πρώτοι για τον αγοραστή της βίλας του αείμνηστου Κοντομηνά στην Ύδρα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου ακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα που μας επιβεβαίωσαν. Και αυτό είναι μόνο η αρχή… τα καλύτερα έρχονται. Από το ΜorningView θα τα μαθαίνεται όλα!
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

111 views0 comments
bottom of page