Θα συντρίψουν το consensus οι τράπεζες. Η άνοδος του NIM στο Q4. Τα πολιτικά…μαχαιρώματα για Αττικής
Ξεκινά η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου με Entersoft (21/2), ΟΤΕ (22/3), ΕΛΠΕ (24/3) και Πειραιώς (24/3). Στον ΟΤΕ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πίεση σε έσοδα λιανικής σταθερής από τον ανταγωνισμό Nova/Wind και στην πορεία των μεγάλων επενδύσεων σε οπτική ίνα. Σε ΕΛΠΕ και Πειραιώς το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα περιθώρια. Τα Διυλιστήρια είδαν στο Β΄ τρίμηνο του 2022 τα περιθώρια διύλισης να εκτοξεύονται. Έκτοτε υποχώρησαν αλλά παραμένουν ψηλά. Ψηλότερα από τις επιδόσεις βορειοευρωπαίων ανταγωνιστών. Την κορύφωση στα περιθώρια των τραπεζών θα τη δούμε στα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου ( Απελεύθερος 7 Φεβρουαρίου).
Τράπεζες: Από την επεξεργασία των στοιχείων ΕΚΤ/ΤτΕ προκύπτει ότι οι εγχώριες τράπεζες αναδείχθηκαν πρωταθλητές, ως προς τη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), κατά το Δ΄ τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, το NIM υπολογίζεται ότι αυξήθηκε περίπου 30%. Επιπρόσθετα, υπάρχει άλλη μια παράμετρος: οι περισσότερες αποπλήρωσαν γρήγορα TLTROs, μειώνοντας τον παρονομαστή. Η Πειραιώς, για παράδειγμα, περιόρισε την έκθεσή της σε 5,5 δισ. ευρώ.
Τράπεζες ΙΙ: Ως εκ τούτου, αναμένονται αισθητά υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους. Υψηλότερα, όπως όλα δείχνουν, από το consensus. Δεν προκύπτει, επίσης, ότι προχώρησαν στο Δ’ τρίμηνο σε σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων. Προτεραιότητα παρέμεινε η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, ώστε να ενδυναμωθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες και να επιτραπεί η διανομή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης (Alpha, Πειραιώς).
Τράπεζες ΙΙΙ Οι επιδόσεις Δ΄ τρίμηνου δεν δύναται, βέβαια, να προβληθούν σε 12μηνη βάση καθώς ξεκίνησαν στο τρέχον τρίμηνο οι αυξήσεις σε επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, που «ψαλιδίζουν» ή «περικόπτουν» το καθαρό επιτοκιακό επιτόκιο ( η βαρύτητα της επίδρασης θα φανεί από το αν υπάρξει μετακίνηση σημαντικής μερίδας καταθετών προς τις προθεσμιακές).
Τράπεζες ΙV: Θα αποτελέσουν, όμως, οδηγό για τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα κέρδη του 2023. Αυτό συνέβη, ήδη, στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις κερδοφορίας 2023-24 ανατροφοδότησαν τη δυναμική των μετοχών (Απελεύθερος 10 Φεβρουαρίου) καθώς οι επενδυτές υποτιμούν, στην παρούσα φάση, πιθανούς κινδύνους στην ποιότητα ενεργητικού από slow down/ύφεση. Στο Χ.Α. υπάρχει η προκήρυξη εκλογών, η οποία πιθανώς να σηματοδοτήσει την επαναφορά του πολιτικού ρίσκου.
Πειραιώς: Η Πειραιώς έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα. Παραμένει συγκριτικά η φθηνότερη, σε όρους p/tbv, εγχώρια τράπεζα. Αν τα αποτελέσματά της υπερβούν αισθητά το consensus και ακολουθήσει αναθεώρηση εκτιμήσεων για κέρδη 2023-24, η δυναμική θα ανατροφοδοτηθεί. Προϋπόθεση, να παραμείνει αυξημένη η διάθεση ανάληψης ρίσκου. Της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων θα ακολουθήσει road show στις ΗΠΑ καθώς οι σκέψεις για επενδυτική ημερίδα στο Λονδίνο εγκαταλείφθηκαν.
ΜΥΤΙΛ: Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η άρση ενεχύρου επί συνολικά 37.919.549 μετοχών Μυτιληναίος (Απελεύθερος 17 Φεβρουαρίου) διενεργήθηκε, στο πλαίσιο προετοιμασίας για παράλληλη διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Λονδίνου (LSE). Το σχήμα, που αναλαμβάνει τη συνδυασμένη διάθεση νέων και υφιστάμενων μετοχών, η οποία θα συνοδεύσει την εισαγωγή των μετοχών στο LSE, αναχρηματοδότησε και το δανεισμό των εταιρειών συμφερόντων Ευ. Μυτιληναίου.
MIG: Η Πειραιώς, κατέχοντας το 53,5%, δεν έχει λόγο να ανεβάσει την προσφορά της. Ιδιαίτερα όσο στο ταμπλό δραστηριοποιούνται άλλοι και όχι ο Ηλιόπουλος.
Attica Bank: Μετά από ένα δεκαήμερο αδιανόητων- ακόμη και για τα χαλαρά επιχειρηματικά μας ήθη- δημοσιευμάτων, περί δήθεν χειραγώγησης της μετοχής από το ΤΜΕΔΕ, ήρθε η «ταμπακέρα». Κατατέθηκε/κατατίθεται σε ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ το business plan της Thrivest για την εξυγίανση/ανάπτυξη της Attica Bank.
Με βάση την ενημέρωση που προηγήθηκε, οι Μπάκοι δεσμεύονται να μπουν στην αποφασισμένη κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ, εφόσον ΤΧΣ και δευτερευόντως ΤΜΕΔΕ (σ.σ. δεν «καίγονται» για τη συμμετοχή του) δεσμευτούν επί του business plan.
Attica Bank II: Τι προβλέπει το σχέδιο Thrivest; Αφού συγχωνευτούν Παγκρήτια-Σερρών- HSBC, θα ακολουθήσει (σ.σ. το 2024) συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτια και νέα «βαρβάτη» ΑΜΚ. Ζητούν από το ΤΧΣ να δεσμευτεί ότι θα βάλει τότε τα κεφάλαια, που του αναλογούν. Ποσά δεν αναφέρονται. Θα συζητηθούν εν συνεχεία. Ούτε το ποσό που θα βάλουν οι Μπάκοι στην επικείμενη ΑΜΚ. Ακούμε ότι η προτεινόμενη δομή λειτουργεί συντριπτικά υπέρ των συμφερόντων Thrivest, αλλά έτσι είθισται να ξεκινά μια διαπραγμάτευση.
Αν το b/plan συνδυαστεί με το κλίμα των ενορχηστρωμένων δημοσιευμάτων, δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις για τις πραγματικές προθέσεις εφοπλιστών. Εξ ου και ξεσκονίζονται …εφεδρείες.
Attica III: Τι προκάλεσε τον άνευ λόγου διασυρμό ΤΜΕΔΕ- Μακέδου; Πέραν της δημιουργίας κλίματος, ρόλο ενδέχεται να έπαιξε η πρόθεση ΤΜΕΔΕ να λειτουργήσει ως έσχατος επενδυτής, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της τράπεζας (σ.σ. εφόσον το επιτρέψει η DG Comp), σε περίπτωση μη κατάληξης των διαπραγματεύσεων με ιδιώτη επενδυτή. Μετά την παρέμβαση ΤτΕ, σταμάτησαν οι …πυροβολισμοί στο ΤΜΕΔΕ.
Attica-πολιτικά «μαχαιρώματα»: Ξεκίνησαν, όμως, τα πολιτικά… μαχαιρώματα. Υπήρξαν δημοσιεύματα για κυβερνητικό στέλεχος, που έπαιξε τη μετοχή και εν συνεχεία άλλο δημοσίευμα για τις προμήθειες συμβούλων της Attica. Το ένα φωτογράφιζε Γρηγόρη, το άλλο; Ο Σταύρος –ο επανακάμψας- ξέρει την υπόθεση Attica, ως – πρώην;- σύμβουλος της Ellington. Ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος των Μπάκων στη διαμάχη με τους Ολλανδούς για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Υ.Γ.: Αν τα δημοσιεύματα ενέχουν, έστω και ψήγμα, αλήθειας το θέμα είναι μείζον. Δεν είναι σύνηθες κυβερνητικό στέλεχος να εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες φωτοβολταικών και να φέρεται εμπλεκόμενος σε αγοραπωλησίες μετοχών.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
