top of page

Γιατί τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται σήμερα στην Αθήνα;

Καλημέρα σας
Στην Αθήνα Μπλίνκεν και Αντιπρόεδρος κινεζικής κυβέρνησης
Η «βόμβα» του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ Άντονι Μπλίνκεν χθες το βράδυ περί σκέψεων της Κίνας να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την Αθήνα. Η μοίρα τα έφερε έτσι και σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν ταυτοχρόνως τόσο ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ όσο και η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Sun Chunlan. Αυτονόητο είναι ότι μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος θα είναι στραμμένα στην Αθήνα.
Η Αθήνα παίρνει θέση
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Άντονι Μπλίνκεν , όχι όμως και με την Κινέζα Αντιπρόεδρο. Οι πληροφορίες του Sketch λένε ότι λόγω και της παρουσίας Μπλίνκεν αποφασίστηκε μια μίνι υποβάθμιση για την Sun Chunlan η οποία θα γίνει τελικώς δεκτή από τον ομόλογό της Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Π.Πικραμμένο και τον Πρόεδρο της Βουλής Κ.Τασούλα. Είναι κι αυτός ένας έμμεσος τρόπος για να δείξει η Αθήνα με ποιου το μέρος είναι.
Φαγωμάρα λόγω ψηφοδελτίων στον ΣΥΡΙΖΑ
Για κόμμα το οποίο λέει ότι διεκδικεί την εξουσία, αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών δεν έχουν προηγούμενο. Χθες ο πολύς Παύλος Πολάκης απείλησε με δική του αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια θεωρώντας ότι φίλος του στα Χανιά κόπηκε από το ψηφοδέλτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με διαρροή στην ανάρτηση Πολάκη λέγοντας grosso modo, ότι για όποιον διαφωνεί με συλλογικές αποφάσεις ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα. Κατόπιν αυτού ο Πολάκης τα ψιλομάζεψε χωρίς να αποσύρει την απειλή αποχώρησης και διαμήνυσε ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στα όργανα. Γενικώς φαγωμάρα.
Την ίδια ώρα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαζε στο tik tok φωτογραφία με τις χειμερινές βουτιές του στο Σούνιο.

Tι συνέβη με την Αδαμοπούλου

Τα ψηφοδέλτια ήταν η αιτία της ανεξαρτητοποίησης της Αγγελικής Αδαμοπούλου από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σε διάστημα μικρότερο των 60 ημερών από την ένταξή της. Ήταν τέτοιο το ξάφνιασμα που ακόμα και ο Πρόεδρος της Βουλής όταν πήρε στα χέρια του την επιστολή πίστεψε πως πρόκειται περί λάθους. Επανέρχομαι. Η Αδαμοπούλου ήθελε να κατεβεί στην Α’ Αθηνών. Το σύστημα αντέδρασε και της διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει χώρος στο ψηφοδέλτιο. Κάποια στιγμή βρέθηκε ότι έχει καταγωγή από το Λασίθι -στο Λασίθι πάντως το αγνοούσαν- και της πρότειναν να κατεβεί εκεί. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με την ξενόφερτη οπότε κόπηκε και από εκεί. Της προτάθηκε μετά περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Προφανώς η γυναίκα κατάλαβε τι γίνεται και τα παράτησε δηλώνοντας μάλιστα την ανεξαρτητοποίησή της.
Σύμπραξη ΜεΡΑ25 -ΛΑΕ
Αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε μια συνεργασία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΜεΡΑ25 ο παλαιός Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ανακοίνωσε την εκλογική σύμπραξη ΜέΡΑ 25 και Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Πολιτικά έχει ζουμί. Γιατί αν ο Βαρουφάκης καταφέρει τελικά να μπει στη Βουλή , έχοντας στους κόλπους του κόμματος τη Λαϊκή Ενότητα δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο θα μπορούσε να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή ο Βαρουφάκης είναι υπέρ των ξεκάθαρων λύσεων μάλλον το έχει ξεκαθαρίσει στον Λαφαζάνη από τώρα.

Αν ισχύει πάντως αυτό, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Χωρίς Βαρουφάκη στη Βουλή , οι πιθανοί εταίροι περιορίζονται σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Με Βαρουφάκη στη Βουλή σημαίνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι αριστερών ψηφοφόρων θα έχει πάει εκεί.
Αποχαιρετισμοί στη Βουλή
Στη Βουλή μάλλον γνωρίζουν κάτι παραπάνω και από το Μέγαρο Μαξίμου και άρχισαν τους αποχαιρετισμούς ενόψει εκλογών. Την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Σταύρος Καλογιάννης στο τέλος της συνεδρίασης του ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του για «την επί χρόνια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία» που είχαν γιατί όπως είπε " ενδεχομένως είναι η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής" Στην αρχή δε της συνεδρίασης ζήτησε από τους φωτογράφους να τον φωτογραφίσουν μαζί με τις δύο κόρες του που ήταν εκεί, με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυροπουλο. Τι άλλο να πει ο άνθρωπος για να καταλάβουμε ότι οι εκλογές φτάνουν;
50 views0 comments
bottom of page