top of page

«Φαγάνα» 560 εκατ. ευρώ η ΑΚΤΩΡ. Πόσα θέλει φέτος

Στήριξη 560 εκατ. ευρώ έλαβε η κατασκευαστική από ΕΛΛΑΚΤΩΡ την περίοδο 2018-22, αλλά εξακολουθεί να έχει θέματα ρευστότητας. Οι ζημιές από Ρουμανία, η εκτίμηση για 30-35 εκατ. EBITDA φέτος και η δικλείδα που έθεσε η ΙΝΚΑΤ. Τι θα γίνει με τις εγγυητικές.


Στις 27 Οκτωβρίου 2022 εκδόθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 της ΑΚΤΩΡ. Στη δεύτερη σημείωσή τους, που αφορά στο κομβικό, για κάθε εταιρεία, θέμα συνέχισης δραστηριότητας (going concern), η διοίκηση της κατασκευαστικής επισημαίνει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θέματα ρευστότητας, παρά τα 560 εκατ. ευρώ, τα οποία έλαβε ως στήριξη από ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, την πενταετία 2018-22.


Η παραπάνω αναφορά δεν έχει απολογιστικό χαρακτήρα. Δεν αφορά, δηλαδή, στο τέλος του 2021, αλλά στο τέλος Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του 2022, η ΑΚΤΩΡ έλαβε, σύμφωνα πάντα με τη διοίκησή της, χρηματοδότηση 46,8 εκατ. ευρώ από τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις καθώς και άλλα 20 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες τον Οκτώβριο του 2022.


Τα σημαντικά θέματα ρευστότητας, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο όμιλος, οδήγησαν την PriceWaterhouseCoopers να υπογράψει με θέμα έμφασης τις οικονομικές καταστάσεις. Η ελεγκτική παραπέμπει στην παραδοχή της διοίκησης για την συνεχιζόμενη στήριξη της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από τη μητρική εταιρεία και τον όμιλο.


Σήμερα πέντε μήνες μετά, η αίσθηση, που υπάρχει σε τράπεζες και αγορά, δεν είναι διαφορετική. Ο υπο-όμιλος ΑΚΤΩΡ συνεχίζει να «καίει» χρήμα. Οι ανάγκες του σε ρευστότητα έχουν μεν περιοριστεί σημαντικά, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, αλλά χρειάζεται ακόμη την στήριξη των μετόχων του.

Η κατασκευαστική έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη χρήση 2022 με οριακά θετικό ή οριακά αρνητικό EBITDA. Πέτυχε, επομένως, να φέρει τα οικονομικά της στοιχεία σε σημείο ισορροπίας την ώρα, όμως, που το περιβάλλον επιδεινώθηκε, λόγω σημαντικής αύξησης του κόστους κατασκευής και ο μηχανισμός υλοποίησης έργων έχει βαρύνει, λόγω φυγής στελεχών, μηχανικών κά και της απουσίας στρατηγικής ανάπτυξης. Επομένως, το break even μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό.


Οι πληροφορίες για ζημιές στη Ρουμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες το MorningView δεν έχει επιβεβαιώσει, στο Δ΄ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η ΑΚΤΩΡ πήρε ζημιά απομείωσης για έργα στη Ρουμανία της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Αν ισχύουν, επιβεβαιώνεται η αίσθηση ότι η δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, λόγω και της ανόδου του κόστους κατασκευής, έχει δυσκολέψει.


Στα εγχώρια δημόσια έργα, η κατασκευαστική ποντάρει, όπως και μεγάλο μέρος του κλάδου, στην ανάληψη του πρόσθετου κόστους, που προκάλεσαν πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση από το Δημόσιο, προκειμένου να μην τεθεί επ’ αμφιβόλω η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Λόγω, όμως, της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση απέφυγε να λάβει μέτρα στήριξης των εργολάβων, πέραν του μηχανισμού αναθεώρησης τιμών και του πριμ 5%, στην περίπτωση τήρησης εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης.


Οι φετινές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης

Με βάση το πλάνο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ΑΚΤΩΡ προβλέπεται να εμφανίσει φέτος EBITDA της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί, θα αυτοχρηματοδοτήσει τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η Intrakat θα αποπληρώσει εφάπαξ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ρευστότητα 34 εκατ. ευρώ σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.


Με δεδομένο ότι η έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απαιτήσει μήνες, λόγω της συγκέντρωσης που σηματοδοτεί το deal, πρόκειται πρακτικά για δικλείδα ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία θα δοθεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θα την αποπληρώσει η Intrakat, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για EBITDA 30 με 35 εκατ. ευρώ.


Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ δανεισμού, που έχουν παράσχει ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στην ΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθούν από το νέο μέτοχο, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.


Η παράμετρος της νέας κυβέρνησης

Η παράμετρος της εκλογικής αβεβαιότητας πρέπει, επίσης, να προσμετρηθεί. Το αν θα διαθέτει κυβέρνηση η χώρα στο Β΄ εξάμηνο του έτους, όταν και εκτιμάται ότι θα έχει ληφθεί η έγκριση από Ε.Α για τη συναλλαγή, υπό ποιόν πρωθυπουργό και με ποιες πολιτικές δυνάμεις να συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα παίξουν ρόλο στις τελικές αποφάσεις.


Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat, έκλεισε υπό αναφορές ανάμειξης του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν. Ακόμη και αν οι αναφορές υπηρετούσαν επικοινωνιακή στόχευση της πλευράς Reggeborgh (Απελεύθερος 24 Μαρτίου), προκειμένου να δικαιολογηθεί η πώληση της ΑΚΤΩΡ στους ως χθες ….Μπακοκαϋμενάκηδες, εμπλοκή ανθρώπου της αγοράς, που φέρεται να ενεργούσε για λογαριασμό Μαξίμου υπήρξε. Απλά επιχειρείται να εμφανιστεί ο …γραμματοκομιστής ως αυτενεργών και ουχί εντεταλμένος.


Τι θα γίνει με τις εγγυητικές

Οι οικονομικές καταστάσεις της ΑΚΤΩΡ δεν αναφέρουν ( σ.σ. δεν οφείλει) το ύψος των εγγυητικών καλής εκτέλεσης ή συμμετοχής σε διαγωνισμούς. Με βάση, όμως, το κόστος προμηθειών που κατέβαλε το 2021 μπορεί να γίνει μια εκτίμηση ότι ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Αν επιβεβαιωθεί το πλάνο για επίτευξη EBITDA 30 με 35 εκατ. ευρώ και η παραπάνω ανάκαμψη δεν αποδειχθεί προσωρινή, η Intrakat χάρη και στην νέα ΑΜΚ στην οποία πιθανώς θα προχωρήσει (Απελεύθερος 3 Απριλίου) θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος των εγγυητικών που συνεπάγεται ένα τόσο μεγάλο μαγαζί, με τέτοιο ιστορικό επιδόσεων.


Από το 2018 ως το 2022, υπό το βάρος των κεφαλαίων που «έκαιγε» η ΑΚΤΩΡ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ άλλαξε τρεισήμισι φορές ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από τους Μπόμπολα- Κούτρα στους Καλλιντσάντσηδες και από αυτούς στη Reggeborgh και την περσινή είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Motor Oil με αντάλλαγμα τις ΑΠΕ, που αποτελούσαν με απόσταση το πιο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


Από τον περασμένο Οκτώβριο Reggeborgh και Motor Oil, αδυνατώντας να βρουν στρατηγική για το πώς θα αναπτυχθεί ο όμιλος αποφάσισαν τον τεμαχισμό του με πώληση/διαμοιρασμό των περιουσιακών του στοιχείων. Η διάθεση της ΑΚΤΩΡ αποτελεί καθοριστική εξέλιξη, για να ενεργοποιηθεί ο υπόλοιπος σχεδιασμός που προβλέπει εξαγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους μετόχους της ( REDS-Reggeborgh, ΗΛΕΚΤΩΡ και 25% Άνεμος -Motor Oil). Σε αυτή την περίπτωση η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα μείνει – για πόσο ακόμη ακέραιες; - μόνο με τις Παραχωρήσεις.

156 views0 comments
bottom of page