top of page

Τα μπρος-πίσω Helikon σε Eurobank, ο Ρόκας (R1 Energy) σε Euronext και τα πακέτα σε Dimand

Καλημέρα και καλό μήνα. Ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με χρηματιστές, οι κινήσεις διόρθωσης θέσεων, που διενεργούνται τέλος μήνα και μαζί τους οι αγορές των τελευταίων συνεδριάσεων σε τραπεζικούς τίτλους.

Η προσοχή επικεντρώνεται στη FED, το ύψος της νέας αύξησης επιτοκίων και κυρίως στην καθοδήγηση, που θα δώσει, για πληθωρισμό, οικονομία και επιτόκια. Το αισιόδοξο σενάριο παραμένει κυρίαρχο σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι επενδυτές ποντάρουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι, τούδε και εφεξής, ηπιότερες (25 μ.β από FED και 50 μ.β. από ΕΚΤ), χάρη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την εκτίμηση ότι η απειλή της ύφεσης απομακρύνεται. Αν οι αποφάσεις και η φρασεολογία της FED δεν σηματοδοτήσουν σκληρή διάψευση των παραπάνω προσδοκιών, η μεσοπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ανοδική, παρά την πιθανή διόρθωση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Eurobank: Οι «λαγοπόδαροι» Ιταλοί διατηρούν, παραδοσιακά, ισχυρή θέση στη μετοχή, την οποία αυξομειώνουν. Τελευταία φορά, που είχαν ανακοινώσει ποσοστό άνω του 5% στην Eurobank, ήταν Ιούλιος του 2021. Έκτοτε, δεν βρήκαμε ανακοίνωση για υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα του 5%.

Dimand: Πακέτα 700.000 μετοχών (3,74%) άλλαξαν χέρια, κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι διενεργήθηκαν, μέσω Eurobank Equities και αφορούν σε πώληση θέσης μετόχου, ο οποίος είχε δώσει σχετικό mandate ανεύρεσης αγοραστών. Λογικά θα υπάρξει και…ουρά. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη ΑΜΚ για την εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α είχε καλυφθεί κυρίως από μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια.

R1 Energy: Την εισαγωγή της σε Χ.Α με παράλληλη διαπραγμάτευση στην εναλλακτική αγορά του Euronext μαθαίνουμε ότι προωθεί η R1 Energy Holding, εταιρεία συμφερόντων Ρόκα. Στο παραπάνω πλαίσιο αποφασίστηκε η διαγραφή των μετοχών της R Energy 1 από τη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η απόφαση διαμελισμού του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέσω σταδιακής ρευστοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, έχει ληφθεί από το περασμένο Φθινόπωρο. Τότε Reggeborgh και Motor Oil συμφώνησαν, η μεν πρώτη να κρατήσει τη REDS, η δε δεύτερη να πάρει ΗΛΕΚΤΩΡ και το 25% της Άνεμος. Το ενδιαφέρον Wade Adams- Κούτρα για την ΑΚΤΩΡ έφερε ελαφρά διαφοροποίηση στη διαδικασία. Αντί να πωληθούν «πακέτο» ΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις αποφασίστηκε σταδιακή ρευστοποίηση (s.s. Holding είναι οι Παραχωρήσεις).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ: Η διαφοροποίηση δείχνει πιο προσοδοφόρος καθώς οι μέτοχοι του ομίλου προϋπολόγιζαν να «διώξουν» την ΑΚΤΩΡ, έναντι συμβολικού τιμήματος. Ακόμη και 70 εκατ. ευρώ ( σ.σ. τα 160 εκατ. ευρώ αποτελούν Enterprise Value) να πάρουν τοις μετρητοίς θα είναι επιτυχία. Είναι βέβαιο, όμως, ότι η πλευρά Wade Adams θα επιμείνει σε deferred payment με εγγυητική. Αλλιώς, δεν βγαίνει η άσκηση σε επίπεδο ρευστότητας.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Άνεμος-ΗΛΕΚΤΩΡ-REDS: Θα ακολουθήσει η πώληση του 25% της Άνεμος, με EV περίπου 200 εκατ. ευρώ και αγοραστή τη MORE. Η αποτίμηση της ΗΛΕΚΤΩΡ θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως και το αν η REDS καταλήξει στον Ολλανδό αφού πρώτα πωληθεί κάποιο ή κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία, που έχει στην κατοχή της.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Reggeborgh: Τέλος, να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, στο πληροφοριακό δελτίο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η Reggeborgh δήλωνε την πίστη της ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά την πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ στη MOH και την επακόλουθη μείωση δανεισμού, θα είναι σε θέση να αναπτύξει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου, στις οποίες έχει βαθιά εμπειρία και κατάρτιση (Απελεύθερος 28 Ιουνίου 2022).

Ο ορισμός της συνέπειας…

Reds: Ομολογιακό δάνειο ύψους 71,4 εκατ. ευρώ εξασφάλισε από Εθνική η εισηγμένη για αναχρηματοδότηση δανεισμού και χρηματοδότηση νέων έργων. Οι σχετικές συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη από το περασμένο Φθινόπωρο (Απελεύθερος 4 Οκτωβρίου 2022)

Τράπεζες: Η κοινή χθεσινή ανακοίνωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την στήριξη των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών, τις αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των προμηθειών καθιστά ξανά επίκαιρο το άρθρο του ειδικού συνεργάτη ( Οι τράπεζες, τα στεγαστικά και η κοινή λογική)

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.123 views0 comments
bottom of page