top of page

Tο ξόρκι πολιτικού ρίσκου, ο αντιλογισμός πρόβλεψης για ΔΕΗ και το deal Aegean

Καλημέρα, καλό μήνα και η Παναγιά η Φανερωμένη ( Κουσουρλί-Πέραμος) μαζί μας καθώς ο Μάρτιος θα αποτελέσει, πιθανότατα, το μήνα προκήρυξης των εκλογών. Σε αντίθεση με το κλίμα, που επικρατεί, για περίπατο του κυβερνώντος κόμματος, οι αριθμοί δείχνουν…θρίλερ.

Σε εκλογές με απλή αναλογική και πάνω από 400.000 νέους ψηφοφόρους, η επίτευξη αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα δείχνει από δύσκολη ως ακατόρθωτη. Στις, δε, δεύτερες εκλογές, με bonus εδρών, για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ( με οριακή πλειοψηφία), θα πρέπει το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 38% και το ποσοστό των κομμάτων, που θα μείνει εκτός Βουλής, να ξεπεράσει το 7%.

Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό αφήγημα έχει ένα πρόβλημα: με το overdose παροχών και λαϊκίστικης πολιτικής του τελευταίου έτους, η μπάλα έχει μεταφερθεί στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας, εκ των υστέρων, πολιτικές της περιόδου 2015-19. Όταν επικρατεί η λογική «όλοι κάνουν τα ίδια», με βασική διαφορά το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ποια διλήμματα μπορούν να λειτουργήσουν;

Προς ώρας, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν δείχνουν σοβαρές ροές από ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και τανάπαλιν. Άρα στο επίκεντρο είναι το…Κέντρο. Όσοι στήριξαν Μητσοτάκη και όχι Ν.Δ δεν θέλγονται από το λαϊκισμό και τις άκρατες παροχές. Εξ ου και η βουβαμάρα (τους). Τέλος, οι συνθήκες ακραίας πόλωσης, που συντηρούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθιστούν ακόμη πιο προβληματικό το σκηνικό, μετά τις δεύτερες εκλογές, εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Το παραπάνω πολιτικό ρίσκο δεν έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις. Και τα …ξόρκια δεν βαστούν για πολύ στις αγορές.

Τράπεζες- Μέρισμα: Χθες αναλύσαμε γιατί η διανομή μερίσματος αποτελεί καταλύτη για τις εγχώριες τράπεζες. Πέραν των αποτιμήσεων, υπάρχει, όπως συμπληρώνει πηγή της στήλης, άλλος ένας κρίσιμος λόγος: η επάνοδος των τραπεζών σε πλήρη κανονικότητα, μέσω καταβολής μερισμάτων, θα επιτρέψει να κτίσουν ευρείες μετοχικές βάσεις, όπως συνέβαινε στην προ κρίσης περίοδο. Επομένως, θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να αποεπενδυθεί υπό καλύτερους όρους.

Τράπεζες- Μέρισμα ΙΙ: Ο SSM έχει κρατήσει τις ETE, Alpha και Πειραιώς στην τέταρτη κλίμακα κινδύνου, ενώ έχει από πέρσι ανεβάσει την Eurobank στην τρίτη κλίμακα. Επιδιώκεται, φέτος, να ανεβάσει και τις υπόλοιπες τρεις κατά μια βαθμίδα, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες απρόσκοπτης καταβολής μερίσματος το 2024 από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση επάρκειας κεφαλαίου, με βασικό και δυσμενές σενάριο, βάσει των στοιχείων που θα υποβάλουν ως το τέλος Μαρτίου οι τράπεζες.

ΕΛΠΕ: Η διοίκηση διευκρίνισε ότι η σημαντική μείωση του free cash flow κατά το Δ΄ τρίμηνο οφείλεται στην αύξηση αποθεμάτων και σε προπληρωμή του συνόλου των δικαιωμάτων για CO2 για την τρέχουσα χρήση. Η διατήρηση, όμως, του καθαρού δανεισμού στα επίπεδα των 1,9 δισ. ευρώ μετά από μια τόσο εξαιρετική χρονιά απογοήτευσε μέρος της αγοράς.

Aegean: Νέα συνεργασία για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου υπηρεσιών συντήρησης πτητικών μέσων ακούμε ότι «ψήνει» η εταιρεία. Θα συνιστά, δε, έκπληξη.

ΔΕΗ: Η ΔΕΗ διευκρίνισε ότι θα μεταβιβάσει το 100% της Μεταλιγνιτική ΑΕ (στο Δημόσιο ( Μετάβαση ΑΕ), με την ολοκλήρωση της απόσχισης/εισφοράς των 97 χιλ. στρεμμάτων, που αποτελούν πρώην λιγνιτικά πεδία. Το αντάλλαγμα θα ισούται με την αξία του κλάδου που εκτιμήθηκε από την Grant Thornton. Ήτοι, 162 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται, όμως, για χρήματα που θα λάβει στο χέρι η ΔΕΗ καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος αποκατάστασης επί των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ, όμως, έχει συσσωρευμένες προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων. Θα προχωρήσει σε αντιλογισμό;

INKAT: Αποχώρησε, αθόρυβα, μετά από μόλις πέντε μήνες από την εισηγμένη ο Δ. Τζελέπης. Κατείχε θέση CFO.

Eurobank-Dimand: Το προσύμφωνο αγοράς από την Eurobank υπό ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος 25 χιλ. τ.μ. στο Μαρούσι επί της Λ. Κηφισίας έναντι 74,4 εκατ. ευρώ βάζει και τυπικά τέλος στη συμφωνία με τη Lamda για τον office tower σε Ελληνικό ( Απελεύθερος 21 Δεκεμβρίου 2022).

Lamda- Orilina: Χθες, εν τω μεταξύ, έληγε και το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ Lamda και Orilina Properties, για την απόκτηση από την ΑΕΕΑΠ του δικαιώματος επιφάνειας επί δύο γηπεδικών τμημάτων της ζώνης ανάπτυξης παράκτιου μετώπου στο Ελληνικό. Παρατάθηκε; Έληξε; Υπήρξε συμφωνία;

Θεά Άρτεμις: Παραιτήθηκε από το Δ.Σ της Θεά Άρτεμις, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ο Ηλίας Πεντάζος, ο οποίος κατείχε θέση μη εκτελεστικού μέλους. Η Θεά Άρτεμις, συμφερόντων Ellington, διαχειρίζεται τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου Omega της Attica Bank.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.170 views0 comments
bottom of page