top of page

Η Ελληνική καλεί Eurobank, η Κύπρου τις υπόλοιπες –εγχώριες- τράπεζες και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ τον …ΧόλτερμανΚαλημέρα και καλό μήνα.


Αλλού τα κακαρίσματα στην Κύπρο και αλλού γεννούν οι κότες καθώς την ώρα που όλα τα φώτα παραμένουν στραμμένα στην Τράπεζα Κύπρου, παραδίπλα, στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, «τρέχουν» εξελίξεις.


Ακούμε ότι η Wargaming ετοιμάζεται να διερευνήσει το ενδιαφέρον για πώληση του ποσοστού της ( 20,2%) στην Ελληνική. ToRequest for Proposal (RfP) λέγεται ότι έχει ετοιμασθεί.

Εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν, είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθεί στην Eurobank, η οποία κατέχει μεν μόλις το 12,6% αλλά αποτελεί το μοναδικό αγοραστή που μπορεί, με τις ευλογίες του επόπτη, να απαγκιστρώσει την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου από το φαύλο κύκλο των διαρκών αντιπαραθέσεων, μεταξύ των μετόχων.


Αν φύγει ο Λευκορώσος και αποκτήσει έλεγχο η Eurobank, η κίνηση θα έχει μετά βεβαιότητας επίδραση και στην ανοικτή υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.


Τράπεζα Κύπρου: Το Συγκρότημα ανακοίνωσε, χθες, ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι θα ξεκινήσει συζήτηση με τον SSM, μήπως και επιτραπεί η διανομή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης. Καμία αναφορά σε ενδεχόμενο πώλησης ασφαλιστικών.

Την ίδια ώρα, επικρατεί πυρετός στην Αθήνα, μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών, μπας και βγάλουν από εδώ δουλειά στην υπόθεση της Κύπρου.


Μόνο που οι αποτιμήσεις, που φέρεται να ζητούν οι Κύπριοι είναι απαιτητικές ακόμη και για dealμε χαρτιά. Ιδιαίτερα σε περιβάλλον πίεσης των κεφαλαιοποιήσεων.


Στο τέλος, βέβαια, εφόσον λυθεί ο μετοχικός «γόρδιος δεσμός» της Ελληνικής, θα δρομολογηθεί, αργά ή γρήγορα, και στην Κύπρου ό,τι επιτάσσει ο επόπτης.


Τράπεζα Κύπρου ΙΙ: Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,16 δισ. ευρώ (496 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις) και τα καθαρά κέρδη εξαμήνου σε 50 εκατ. ευρώ. Το NPEratio σε 10,6% (pro forma5,7%), με συντελεστή κάλυψης 59%.


Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε πρόγραμμα εθελουσίας, μέσω του οποίου θα αποχωρήσουν περίπου 550 υπάλληλοι. Το κόστος σε περίπου 99 εκατ. ευρώ και η ετήσια εξοικονόμηση σε περίπου 37 εκατ. ευρώ.


ΜΟΗ: Παρά την πτώση, σε σχέση με τα επίπεδα του Β τριμήνου, τα περιθώρια διύλισης παραμένουν ισχυρά, συντηρώντας τις προσδοκίες για κέρδη-ρεκόρ κατά τη φετινή χρήση.

Η διοίκηση απέκλεισε την καταβολή έκτακτου μερίσματος, αλλά υπογράμμισε ότι η μερισματική πολιτική θα παραμείνει αρκετά γενναιόδωρη. Οι αναλυτές αναμένουν προμέρισμα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Γ¨ τρίμηνου.


Η εξαγορά του 75% της Άνεμος (ΑΠΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Η νέα μονάδα νάφθας θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.


INLOT: Ο όμιλος απέφυγε την εγγραφή ζημιάς στο εξάμηνο χάρη σε …τουρκικό φέσι. Και εξηγούμαι, η Intralot έκανε χρήση της πρόνοιας που δίνει το IFRS 29, ώστε να παρουσιάσει τις οικονομικές καταστάσεις της τουρκικής θυγατρικής Bilyoner, σε ιστορικό κόστος.

Το κέρδος από την αλλαγή, που διενεργήθηκε φέτος, ανήλθε σε 9,3 εκατ. ευρώ και καταχωρήθηκε στα αποτελέσματα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εμφάνιση κερδοφορίας σε επίπεδο ομίλου ( η μητρική παρέμεινε σε ζημιές).


Τι προβλέπει το IFRS 29; Δυνατότητα επαναδιατύπωσης οικονομικών καταστάσεων στην τρέχουσα αγοραστική δύναμη, για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες με υπερπληθωριστική οικονομία (3ετής δείκτης πληθωρισμού άνω του 100%).


INLOT II: Προτεραιότητα, βέβαια, για τον όμιλο αποτελεί η ενίσχυση των EBITDA(στόχος να ξεπεράσουν τα 110 εκατ. ευρώ φέτος) και η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, ώστε να μειώσει το δανεισμό, ο οποίος αυξήθηκε, λόγω της ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ.


Σημειώνεται ότι με τη συμφωνία εξυγίανσης ανταλλάχθηκαν, πέρσι τον Αύγουστο ομολογίες λήξης Σεπτεμβρίου 2021 ονομαστικής αξίας 247,5 εκατ. ευρώ με νέες ομολογίες IntralotInc. ονομαστικής αξίας 242,1 εκατ. δολαρίων.


Έτσι, ο όμιλος απέκτησε δανεισμό σε δολάρια. Οι ομολογίες αποπληρώθηκαν φέτος (Απελεύθερος 1 Αυγούστου), αλλά με χρήση νέου δανεισμού σε δολάριο.


Ε.Κ: Δεν ελήφθη, χθες, απόφαση για την υπόθεση εξεταζόμενης κατάχρησης αγοράς το 2010 επί των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Παραμένει ή ανακλήθηκε η υπηρεσιακή εισήγηση;


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο όμιλος ταξινόμησε στις 30 Ιουνίου τον κλάδο ΑΠΕ στα προοριζόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. Η εικόνα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων δείχνει την ανάγκη να παρουσιάσει γρήγορα η Reggeborgh νέα στρατηγική.


Ναι μεν τα EBITDAβελτιώθηκαν αισθητά (73,1 εκατ. ευρώ), χάρη στο – αναμενόμενο- «νοικοκύρεμα» σε ΑΚΤΩΡ ( λειτουργικές ζημιές 0,1 εκατ. ευρώ) και την αύξηση της κίνησης σε αυτοκινητοδρόμους ( EBITDA 68,6 εκατ. ευρώ από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), αλλά τα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα (39,8 εκατ. ευρώ) οδήγησαν σε ζημιές μετά από φόρους 7,4 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Ο δανεισμός διαμορφώθηκε σε 752 εκατ. ευρώ ( χωρίς τα δάνεια 252 εκατ. ευρώ της Άνεμος και το δανεισμό της Μορέας) και ο καθαρός δανεισμός σε 384,6 εκατ. ευρώ.

Η αποπληρωμή του ευρωομολόγου, που σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα πώλησης ΑΠΕ, θα μειώσει το δανεισμό και τους τόκους. Θα πρέπει, όμως, να συναφθεί νέος, για να διεκδικηθεί και διατηρηθεί στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων η Αττική Οδός, με IRR μάλιστα, που θα είναι σίγουρα χαμηλότερο του υφιστάμενου.


Υ.Γ.: Τα EBITDA των παραχωρήσεων υπέστησαν στο εξάμηνο εφάπαξ επιβάρυνση 9 εκατ. ευρώ από την κακοκαιρία Ελπίς. Πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης των 8 εκατ. ευρώ αναμένεται στα EBITDA του ομίλου λόγω του φόρου σε υπερκέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Άνεμος: Ο κλάδος ΑΠΕ ταξινομήθηκε ως προοριζόμενη προς πώληση και εμφάνισε τα εξής αποτελέσματα στο εξάμηνο: πωλήσεις 53,7 εκατ. (+3,9%), EBITDA 43,4 εκατ. (+6.7%) και περιθώριο EBITDA 80,9%.


Κέρδη προ φόρων 25,3 εκατ. (+13,2%) και καθαρά κέρδη 19,9 εκατ. ευρώ ( -6%) λόγω αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.254 views0 comments
bottom of page