Η «ακτινογραφία» της ENEL Romania και το focus ΔΕΗ. Το…βραχυκύκλωμα Lamda και το σενάριο ΜΟΗ-MSCI
Καλημέρα και καλό μήνα. Γεμάτες εξελίξεις οι ημέρες πριν και μετά τον εορτασμό του «ΟΧΙ», οπότε ας πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Το timingτων καταγγελιών ΣΥΡΙΖΑ για Ανδρέα Πάτση(Απελεύθερος 26 Οκτωβρίου), η ταχύτατη αντίδραση κυβέρνησης και η συντεταγμένη αποδόμηση του βουλευτή από τα συμπολιτευόμενα Μέσα, σφράγισε, εν πολλοίς, τις εξελίξεις σε Παγκρήτια.
Η πλευρά Σάλλα και συνεπενδυτών (LyktosParticipation) έκανε πίσω, ανοίγοντας δρόμο στην Thrivest Holding να καλύψει το σύνολο των αδιάθετων μετοχών, βάζοντας περί τα 64 εκατ. ευρώ και αναδεικνυόμενη σε μεγαλομέτοχο της τράπεζας. Μαξίμου και Σαμαρικό μπλοκ κινήθηκαν, για άλλη μια φορά, ευθυγραμμισμένα, εντός, δε, του πλαισίου, το οποίο έθεσε ο επόπτης (ΤτΕ). Αποσοβήθηκαν, προς ώρας, νέες στροφές στο κουβάρι των αποκαλύψεων. Τόσο για το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών, όσο και για τις σχέσεις Πάτση με βαρύνοντα κυβερνητικά στελέχη.
Παγκρήτια: Είναι πιθανόν, αν όχι βέβαιο, ότι για το εναπομείναν ποσοστό της Lyktos Participation στην Παγκρήτια ( σ.σ. πέριξ του 11%) υπάρχει συμφωνία με την πλευρά Thrivest ή άλλης εταιρείας ιδίων συμφερόντων. Κάποια στιγμή η Lyktos θα ασκήσει το δικαίωμα και θα αποεπενδυθεί. Προς το παρόν, αιτήθηκε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για εκλογή νέου Δ.Σ.
Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την αφαίρεση των εξόδων ο pro forma συνολικός δείκτης κεφαλαίου, με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου, ανέρχεται σε 15,10%. Την 1η Ιανουαρίου 2023 η Παγκρήτια θα πρέπει να διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 15,07%.
Παγκρήτια ΙΙ: Το τι θα συμβεί τούδε και εφεξής έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσα διαμείφθηκαν ως τώρα. Ως την επόμενη τραπεζική ΑΜΚ, οι εξελίξεις θα παραμείνουν πυκνές. Η αγορά προσπαθεί να καταλάβειτους λόγους, για τους οποίους η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη αποφάσισε να εισέλθει στον τραπεζικό κλάδο, μετά τις Κατασκευές (Intrakat) και τα Media(Action 24).
ΔΕΗ-ENEL Ρουμανίας: Το δεύτερο μέτωπο των προηγούμενων ημερών έχει να κάνει με τηφημολογούμενη διαπραγμάτευση ΔΕΗ και ομίλου ENEL, για την εξαγορά από την εγχώρια επιχείρησημέρους της δραστηριότητας, που διατηρεί στη Ρουμανία ο ιταλικός όμιλος.
Η ΔΕΗ διέψευσε την υπογραφή MoU, όχι, όμως, τη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία και θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο.
ΔΕΗ- ΕNEL Ρουμανίας ΙΙ: Ενδεχόμενη εξαγορά των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία δεν θα περιλαμβάνει, όπως πληροφορούμαστε, τις πλειοψηφικές συμμετοχές, που διατηρεί ο ιταλικός όμιλος σε τρειςτοπικούς διαχειριστές δικτύου. Θα αφορά μόνο σε παραγωγή και εμπορεία ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ENEL διατηρεί στη Ρουμανία, μέσω της ENEL GreenPower, χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, εγκατεστημένης ισχύος στις 31/12/2021 534 MW (498 ΜW αιολικά και 36 MWφωτοβολταικά). Φέτος, αναμενόταν να εισέλθουν σε εμπορική λειτουργία πάρκα, ισχύος 170MW. Ως το 2018 είχε και λιγνιτική παραγωγή. Στην εμπορία διατηρεί δύο θυγατρικές (σ.σ. ελέγχονται απευθείας από τηνENELSpa), οι οποίες κατέχουν ηγετικά μερίδια αγοράς, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Το 2021 οι μονάδες της παρήγαγαν 1,3TW και οι πελάτες της κατανάλωσαν 9,1TW.
ΔΕΗ- ENEL Ρουμανίας ΙΙΙ: Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, που επικρατούν πανευρωπαϊκά, στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και της πρόθεσης φορολόγησης υπερκερδών από παραγωγή, οι λεπτομέρειες πιθανού deal χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Αν στην περίμετρο συμπεριληφθούν τελικώς οι συμμετοχές σε τρεις εταιρείες διαχείρισης δικτύων, θα απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος για να αναλυθούν οι όροι του deal καθώς και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της κίνησης για ΔΕΗ.
Η δυσχερής θέση της ENEL που επιτάσσει την αποεπένδυσή της από σειρά αγορών (Απελεύθερος 24 Οκτωβρίου) προδιαθέτει για ένα deal με συμφέροντες όρους. Οι επιμέρους όροι θα καθορίσουν το αν και πόσο θα βαρύνουν οι ανησυχίες για αύξηση των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Πιο απλή –και μικρή σε μέγεθος- περίπτωση το συζητούμενο deal με τους Ισπανούς.
Lamda-ΑΠΕ: ΑΠΕ, όμως, αγοράζει και η Lamda. Ο όμιλος ανακοίνωσε υπογραφή SPA, για την εξαγορά του 20% της R Energy 1 Holdings, συμφερόντων Ρόκα,έναντι τιμήματος 5 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο όμιλος Lamda θα καλύψει πλήρως ΜΟΔ, που έχει εκδώσει η REnergy 1, βάζοντας 10 εκατ. ευρώ. Μετά τη μετατροπή θα ελέγχει το 51% της R Energy 1.
Η τελευταία διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 43 MW, ενώτο πλάνο προβλέπει ότι αρχές 2025 θα διαθέτει σε λειτουργία 100 MW. To deal διενεργείται σε συμπαθητική αποτίμηση για τη Lamda (EV/EBITDAπερίπου 11,5x, EV προς MW 1,2 εκατ. ευρώ) η αγορά, όμως, δεν καταλαβαίνει τη λογική της κίνησης.
Lamda-ΑΠΕ ΙΙ:Για ποιο λόγο η Lamda δεν επικεντρώνεται στο εμβληματικό project Ελληνικού και ξοδεύει – έστω μικρά ποσά -για μη βασικές δραστηριότητες; Και αν αποτελεί συμπληρωματική δραστηριότητα η είσοδος στις ΑΠΕ, γιατί διενεργείται με εξαγορά εταιρείας και όχι με αξιοποίηση της μεγάληςδιαπραγματευτικής ισχύος, που θα διαθέτει, ως καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, το συγκρότημα Ελληνικού;
Lamda-ΑΠΕ ΙΙΙ: Η εξαγορά του 20% της R Energy 1 Holdings και η κάλυψη του ΜΟΔ των 10 εκατ. ευρώ, διενεργείται μέσω της Lamda Energy Investments (σ.σ.το μετοχικό της κεφάλαιο αυξήθηκε πρόσφατα κατά 15,3 εκατ. ευρώ).
Μήπως η παραπάνω επένδυση θέτει σε κίνδυνο δρομολογημένα σχέδια στην Ενέργεια;
MSCI-ΤΕΝΕΡΓ-ΜΟΗ: Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου καθώς και το free float Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για είσοδοτων δύο μετοχών στον MSCI Standard κατά το προσεχές rebalancing δεικτών MSCI. Η ΜΟΗ έχει κάποιες ελπίδες. Για την ΤΕΝΕΡΓ και το συζητούμενο εδώ και μήνες deal εξαγοράς από τη First Sentier θα τα πούμε αύριο.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
