top of page

Τι συμβαίνει με ΤΕΝΕΡΓ- First Sentier. Η δημοφιλής MOH και η μεθοδική εν Φρανκφούρτη Eurobank


Μεγάλους όγκους, που δεν οφείλονται μόνο στο MSCI rebalancing, έκανε χθες το Χ.Α, παραπέμποντας σε αλλαγές σκυτάλης. Το MSCI rebalancing συνέπεσε με κλείσιμο βιβλίων για τα αμερικανικά funds και τη διόρθωση σταθμίσεων, λόγω τέλους μήνα, για τα passive funds του FTSE. Επομένως, ήταν μια ιδανική συνεδρίαση για όποιον ήθελε να διενεργήσει μεγάλους όγκους πωλήσεων/αγορών.

Πρωταθλήτρια σε όγκο η μετοχή της Alpha. Άλλαξαν χέρια 25,1 εκατ. μετοχές, αρκετές εκ των οποίων στο κλείσιμο. Το ίδιο είχε συμβεί στο rebalancing Μαΐου. Τότε ο όγκος είχε εκτιναχθεί σε 47 εκατ. τεμάχια με τη τιμή στα 0,985 ευρώ (Απελεύθερος 1 Ιουνίου). Μεγάλους όγκους χθες και για ΟΠΑΠ, Eurobank, OTE, ΔΕΗ, ΕΤΕ κά.

Η επιβεβαίωση των πιο ήπιων πλέον κινήσεων αύξησης επιτοκίων από τη FED (είχε προαναγγελθεί κατά τη δημοσίευση των πρακτικών) διατηρεί διάθεση ανάληψης ρίσκου, που «θάλπει» το Χ.Α.

ΤΕΝΕΡΓ: Παρά τις εισροές του rebalancing, η συμπεριφορά της μετοχής ήταν χθες κακή. Άλλαξαν χέρια 5,4 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων τα 3,6 εκατ. στις δημοπρασίες. Αρκετοί περίμεναν το rebalancing για να πωλήσουν. Άλλοι ( σ.σ. κυρίως εγχώριοι) επηρεάστηκαν από το δημοσίευμα του Bankingnews, περί «ναυαγίου» στη διαπραγμάτευση με τη First Sentier για την πώληση της εταιρείας.

Τα παραπάνω, όμως, δεν αποτελούν ικανοποιητικές εξηγήσεις για την χθεσινή συμπεριφορά στο ταμπλό.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Οι πληροφορίες από διαφορετικές συνιστώσες της διαπραγμάτευσης συγκλίνουν ότι δεν υπάρχει «ναυάγιο». Αντίθετα, όλοι δουλεύουν με φουλ τις μηχανές.

Τι έχει αλλάξει; Είναι πιθανόν να καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις. Η αγορά τις περίμενε Δεκέμβριο, αλλά μπορεί να μετατεθούν για το 2023, λόγω της βαριάς διαδικασίας, που απαιτεί μια τόσο σύνθετη συναλλαγή.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου σήμερα. Όλα δείχνουν ότι οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις δεν θα αποτελέσουν βάση για ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν διάθεσης ως 2,5 εκατ. μετοχών ( Απελεύθερος 23 Νοεμβρίου). Αν αυτό επιβεβαιωθεί, αποτελεί άλλη μια ένδειξη καθυστέρησης στον εκτιμώμενο χρόνο επίτευξης συμφωνίας.

Οι παραπάνω εκτιμώμενες μεταβολές στο χρονισμό, σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, πιθανώς να εξηγούν τον όγκο των πωλήσεων, οι οποίες εκδηλώθηκαν χθες.

Τράπεζες-Σταϊκούρας: Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, για την περίμετρο της …οικειοθελούς πρωτοβουλίας στήριξης δανειοληπτών με στεγαστικά καθώς και το εύρος των προτεινόμενων διευκολύνσεων.

Τράπεζες- Σταϊκούρας ΙΙ: Όσον αφορά στην περίμετρο οι τράπεζες δείχνουν τη «δεξαμενή» όσων υπήχθησαν στο Γέφυρα 1 και είναι οικονομικά ευάλωτοι.

Προτίθενται να επιδοτήσουν τη μηνιαία δόση των παραπάνω δανείων, ώστε να απορροφήσουν την αύξηση, που έρχεται από την άνοδο των επιτοκίων. Το κόστος, αν ο ΥΠΟΙΚ δεχθεί τις προτάσεις τους, είναι διαχειρίσιμο (Απελεύθερος 30 Νοεμβρίου).

MOH: Ακούμε ότι είχε τα περισσότερα ραντεβού στο road show και δείχνει λογικό, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη τρίτου τριμήνου και κυρίως την ικανότητά της να δουλεύει με υψηλότερα περιθώρια διύλισης από αυτά που αποτυπώνονται, στη spot αγορά (Απελεύθερος 23 Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, η εξαγορά της Άνεμος Res και η «ατζέντα 2030» έφεραν, με τη σειρά τους, «φρέσκους» επενδυτές, που δεν την είχαν στο ραντάρ.

ΜΟΗ ΙΙ: Η μητρική μπορεί υπό προϋποθέσεις να μοιράσει «γενναίο» μέρισμα χρήσης 2022. Ιδιαίτερα, αν το πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς συνεχίσει να διυλίζει με ψηλά περιθώρια, αξιοποιώντας τα προβλήματα στο μέτωπο προσφοράς/εφοδιαστικής αλυσίδας.

INLOT: Στα 88 εκατ. ευρώ τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο 9μηνο (+6,5% y-o-y). Πάει για 115 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, χάρη και στη θετική επίδραση από δολάριο καθώς και τη δυνατότητα να αποτιμά Τουρκία και Αργεντινή σε ιστορικό κόστος, με χρήση του IFRS 29 ( Απελεύθερος 1 Σεπτεμβρίου).

Φέτος, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, εμφανίζει free cash flow (σ.σ. εκτιμάται ότι θα κλείσει τη χρήση με ελεύθερες ταμειακές ροές 25 εκατ. ευρώ). Μειώθηκε αισθητά το προσωπικό μητρικής (366 από 460 άτομα στις 30/9/21).

INLOT II: Η ΑΜΚ δεν ενίσχυσε την καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου, επειδή τα καθαρά έσοδά της χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά της μειοψηφίας σε Intralot Inc. Σε επίπεδο μητρικής η καθαρή θέση ανήλθε σε 143,4 εκατ. ευρώ. Δυσκολεύει η αρνητική καθαρή θέση ομίλου την έξοδο από επιτήρηση;

Σαράντης: Κάτω του 10% (9,74%) διαμορφώθηκε από τις 25 Νοεμβρίου το ποσοστό της Fidelity στην εισηγμένη. Στις αρχές του 2020 ανερχόταν σε 10,67%.

Eurobank: Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί την πρόταση των τραπεζών για τη στήριξη ευάλωτων οικονομικά συνεπών δανειοληπτών, τα NPEs και οι προβλέψεις δεν θα αυξηθούν, οπότε ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος χρήσης 2022 παραμένει ανοικτός.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει κάνει μεθοδική και μακροχρόνια δουλειά σε Φρανκφούρτη. Αυτό έχει, ήδη, φανεί σε σειρά περιπτώσεων ( Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, παράταση σε αναγκαίες μεταβάσεις κά), αλλά και στην ως τώρα προεργασία για μέρισμα καθώς οι υπηρεσιακές εισηγήσεις εντός SSM είναι θετικές, όπως ακούμε, σε διανομή.

Alarm: Μετά την αποκάλυψη του Dark Room, για το γκολ που έφαγε το σύστημα στην υπόθεση ενεχυριασμένης βίλας, την οποία νοίκιαζε από επιχειρηματία ο Πάνος Καμμένος, στις επόμενες ελεύθερες εκποιήσεις, φανταζόμαστε ότι θα έχουν όλοι τα μάτια τους 14. Σε Ελλάδα, Κύπρο και Σουηδία…Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.226 views0 comments
bottom of page