Το Χ.Α υποτιμά το πολιτικό ρίσκο. O Ηλιόπουλος, η MIG και η ΑΝΕΚ. Μέτρα για το χαμηλό free float
Με κομψό τρόπο η Eurobank Equties έθεσε, χθες, το ερώτημα: έχει υποτιμηθεί στην τρέχουσα συγκυρία από την αγορά η παράμετρος της εκλογικής αβεβαιότητας και του risk premium;
Πρόκειται για κομβικό θέμα, για όσους τοποθετούνται με ορίζοντα μερικών μηνών. Ναι, το ΧΑ ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Οι τελευταίες επανήλθαν, μετά το ράλλυ Ιανουαρίου, στα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα, υποτιμώντας τις συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου και της αύξησης του κόστους χρήματος.
Το Χ.Α βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα. Προφανώς, η αγορά προεξοφλεί ότι θα έχουμε, μετά τις πρώτες εκλογές, κυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Επιπρόσθετα, προεξοφλεί εξαιρετικά αμφίβολες εξελίξεις, όπως η λήψη, προεκλογικά, επενδυτικής βαθμίδας ή θεωρεί βέβαιη την εισαγωγή στον MSCI Standard ΜΟΗ και Πειραιώς.
ΧΑ- ιδιώτες: Ρόλο σε αυτό παίζει η σύνθεση των αγοραστών. Το Γενάρη οι ιδιώτες επενδυτές και τα hedge funds κυριάρχησαν ( σ.σ. καλά νέα για τις προμήθειες ΑΧΕΠΕΥ, με σημαντικά μερίδια αγοράς σε ιδιώτες). Δείγμα ανησυχίας αποτελεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν κυριευτεί από λογική 1999, αναζητώντας το επόμενο χαρτί από το οποίο θα βγάλουν λεφτά.
ΧΑ-προτάσεις: Επίσης, είδαμε, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, άγνωστα στα καθ’ ημάς αμερικανικά χαρτοφυλάκια (hedge funds) να επενδύουν σε εκτός «μόδας» μετοχές (INLOT, Lavipharm), εξέλιξη που δικαιώνει όσους «γκρινιάζουν» για την ανάγκη το σύστημα να δει πέρα από το…κουτί.
ΧΑ- fund managers: Στον αντίποδα των ιδιωτών επενδυτών, βρίσκονται οι fund managers. Οι περισσότεροι δεν περίμεναν τέτοια άνοδο το Γενάρη, αύξησαν έκθεση συντηρητικά, αλλά δεν κυνήγησαν την αγορά. Η δυσκολία απάντησης εκ μέρους τους στην απλή ερώτηση «που να βάλω τα λεφτά μου για τους επόμενους έξι μήνες» αποτυπώνει το πόσο απαιτητικές έχουν καταστεί οι αποτιμήσεις της πλειονότητας των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.
FED- στροφή σε ομόλογα: Η FED έκοψε, ως αναμένετο, ταχύτητα στις αυξήσεις επιτοκίων, επέμεινε, όμως, στην φρασεολογία της στην ανάγκη συνέχισης της πολιτικής σύσφιξης, ώστε να συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Πιθανή στροφή κεφαλαίων από μετοχές σε ομόλογα.
Εταιρική κερδοφορία: Το ράλλυ των ευρωπαϊκών αγορών στηρίχθηκε στην αντίληψη ότι δεν θα υπάρξουν νέες επί τα χείρω αναθεωρήσεις εταιρικής κερδοφορίας, καθώς η αισθητή μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και του κόστους μεταφορών, εξασφαλίζει καλύτερα περιθώρια κέρδους, τα οποία πιθανώς να αντισταθμίσουν μικρές απώλειες σε όγκους πωλήσεων. Η παραπάνω αλλαγή πυροδότησε αγορές και short covering. Ως προς την παραπάνω παράμετρο, οι εγχώριες εισηγμένες δεν υστερούν.
Τιτάν: Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η Τιτάν, η οποία στα προκαταρκτικά στοιχεία έδωσε EBITDA χρήσης 2022 άνω των 330 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 26 Ιανουαρίου), όταν οι αναλυτές περίμεναν 270-280 εκατ. ευρώ.
Retailers: Το ίδιο ισχύει και για λιανέμπορους με ισχυρά μερίδια, όπως η Jumbo και η Φουρλής. Η άνοδος των αποτιμήσεών τους, υπό το παραπάνω πρίσμα, είναι λογική. Παράδοξο αποτελεί η υποτίμηση του risk premium σε μια χρονιά, που η χώρα έχει μπροστά της εκλογές με απλή αναλογική.
Intrakat: Μικρές και μεγάλες ΑΧΕ δούλεψαν για την ΑΜΚ της Intrakat. Pantelakis, NBG Securities, Δεπόλας και Alpha Finance διενήργησαν τις υψηλότερες εγγραφές.
MIG: Οι μεγάλοι όγκοι της μετοχής ήδη από τον Δεκέμβριο έδειχναν την ύπαρξη μεθοδικού αγοραστή (Απελεύθερος 27 Δεκεμβρίου 2022). Χθες αποκαλύφθηκε. Η Ratio Holding κατέχει το 5,48% της εισηγμένης. Μέτοχος της εταιρείας η Δέσποινα Ηλιοπούλου, κόρη του Μάριου Ηλιόπουλου, της Seajeats.
MIG II: Προφανώς, η απόκτηση του ποσοστού συνδέεται με τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μεταξύ MIG- Strix Holdings (Πειραιώς) για την Attica Group καθώς και το deal διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica. Οπότε η επικείμενη γενική συνέλευση της MIG τη Δευτέρα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
ΟΛΠ: Με καθαρό ταμείο στις 30/6/2022 110 εκατ. ευρώ ( αν αφαιρεθούν και οι μισθώσεις πέφτει στα 50 εκατ. ευρώ), EBITDA εξαμήνου 43,9 εκατ. ευρώ (47% περιθώριο) και κέρδη προ φόρων 33,2 εκατ. ευρώ (36%) η μετοχή στα 431 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση παραμένει φθηνή. Παραμένει, όμως, επενδυτικά αόρατη. Η έγκριση του master plan πιθανώς να σηματοδοτήσει εξελίξεις.
Μετοχές με χαμηλό free float: Παραμένει ο προβληματισμός για μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αποκατασταθούν τα – ως και οξύτατα- θέματα περιορισμένης διασποράς, σε σειρά μετοχών της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. Μακάρι, αυτή τη φορά, ο προβληματισμός να οδηγήσει σε λήψη μέτρων. Απουσία ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς, επιμέρους μέτρα, όπως τα κίνητρα/αντικίνητρα διεύρυνσης του free float θα συμβάλουν στην αποκατάσταση κανονικότητας.
Θεά Άρτεμις: Η εταιρεία, που διαχειρίζεται ως το 2031 το χαρτοφυλάκιο Omega της Attica Bank, λογιστικής αξίας 1,28 δισ. ευρώ, δημοσίευσε, πρόσφατα, οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5,8 εκατ. ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ το 2020) και τα προ φόρων κέρδη σε 320 χιλ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ.
Το εντυπωσιακό στοιχείο των οικονομικών καταστάσεων είναι η κατακόρυφη μείωση των εμπορικών απαιτήσεων από 5,6 εκατ. ευρώ σε 1,57 εκατ. ευρώ με πολύ μικρή απομείωση (69 χιλ. ευρώ). Η μείωση ήταν αποτέλεσμα «τράμπας» με την Attica Bank. Η Θεά Άρτεμις μεταβίβασε απαιτήσεις στην τράπεζα και αποπλήρωσε δανεισμό 4 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
