top of page

Οι διακοπές Σκρέκα που καθυστερούν deals, η επάνοδος των Κασόγκι και η option Πειραιώς για Ελληνικό


Καλημέρα και καλό μήνα


Οι τραπεζίτες στις επαφές τους με τους αναλυτές εστιάζουν στις αισθητά καλύτερες του consensusεπιδόσεις των βασικών εσόδων, κατά το Β΄ τρίμηνο.


Το κάνουν για να δείξουν ότι οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν την εξής ιδιομορφία: αυξάνουν, ταχύτερα από τις ευρωπαϊκές, τα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων, χάρη στην πιστωτική επέκταση, την ώρα που ξεκίνησε η ανατιμολόγηση του υπολοίπου χορηγήσεων, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.


Επέρχεται, ως εκ τούτου, δομική βελτίωση, που αφενός δημιουργεί «μαξιλάρια», εν όψει του αβέβαιου 2023, αφετέρου βοηθά στην ανατίμηση των τρεχουσών κεφαλαιοποιήσεων.


Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πόσο βοήθησε η ανατιμολόγησητου υπολοίπου χορηγήσεων στην άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους του Β τριμήνου. Το ότι βοήθησε είναι σίγουρο.


Πανευρωπαϊκά, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει, ως τώρα, καλά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου και ο κλάδος από το δεύτερο μισό του Ιουλίου έχει ανακτήσει μέρος των απωλειών του. Αν συνεχισθεί η ανοδική αντίδραση, Eurobank και δευτερευόντως ETE μπορούν να κινηθούν υψηλότερα, κλείνοντας, μάλιστα, μέρος της ψαλίδας σε όρους p/tbv.


Alpha και Πειραιώς έχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια, εφόσον τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου ακολουθήσουν την τάση υπεραπόδοσης.


Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι κρατά το διεθνές bear market rally, που τροφοδότησαν τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα σε Αμερική και Ευρώπη.


ΕΤΕ vs Eurobank: Εθνική και Eurobank εμφάνισαν υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες.


Η δεύτερη προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της καθοδήγησής της για τα νούμερα της χρήσης (  core PPIάνω του 1 δισ. από guidance για 0,85 δισ., βασικά λειτουργικά κέρδη 750 εκατ. από 610 εκατ. και FullyLoaded CET 1 14,2% (13.6%).


Η Εθνική το μετέθεσε για αργότερα. Γιατί;


Σκρέκας-υπουργική απόφαση: Ακούμε ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης, για τη σειρά προτεραιότητας,κατά την κατάταξη των αιτήσεων χορήγησης όρων σύνδεσης σε σταθμούς ΑΠΕ, έλαβε μετάθεση. Θα εκδοθεί, μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών του υπουργού.


Πληροφορία, που αν ισχύει, συντηρεί εκκρεμότητες στα συζητούμενα deals για ΑΠΕ καθώς παίζει ρόλο στις αποτιμήσεις.

Σημειώστε ότι αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν να δώσει προβάδισμα στις μονάδες ΑΠΕ, που προορίζονται για σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτροπαραγωγής.


Ενέργεια: Μπορεί οι διακοπές Σκρέκα να «πάγωσαν» εξελίξεις στις ΑΠΕ, αλλά οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι στον τομέα της Ενέργειας δεν θα πλήξουμε ούτε τον Αύγουστο.


Ακούγονται κινήσεις, που ακόμη και αν αποδειχθούν …πυροτεχνήματα, θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η ταχύτερη του αναμενομένου πρόταση αποπληρωμής των εταιρικών ομολογιών θέτει και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής στις ΑΠΕ με την Motor Oil.


Μέσα στο Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Ίσως απαιτηθεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει ενδιάμεση χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του ευρωομολόγου. Σχετική προεργασία με τράπεζα έχει διενεργηθεί σε ανύποπτο χρόνο.


Lamda- Πειραιώς: Δυνατότητα να αυξήσει κατά 10 χιλ. τετραγωνικά μέτρα την επιφάνεια των κτηρίων, που θα αγοράσει στο Ελληνικό, έχει η Πειραιώς και ακούμε ότι προτίθεται να την εξασκήσει.


Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η τράπεζα «κλειδώσει»τα επιπρόσθετα τετραγωνικά στην ίδια τιμή τηςπροκαταρκτικής συμφωνίας για τα 40 χιλ. τετραγωνικά (3675 ευρώ ανά τετραγωνικό).


ΜΕΡΚΟ: Η εταιρεία κατάφερε να απορροφήσει σημαντικό μέρος της ανόδου των λειτουργικών εξόδων (+8,47%) λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, μειώνοντας τα έξοδα προσωπικού και υπηρεσιών τρίτων.

Έτσι, τα EBITDA εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 8,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 4,37%.


Optima: Το 2018 η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG), μέσω της IBG Capital ΑΕ, ανέλαβε ομολογιακό δάνειο της Business Energy, εταιρεία που ελεγχόταν από το συγγενές Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, IBG Hellenic Fund III.


Ως το τέλος του 2020, το εν λόγω δάνειο, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια της αξιολόγησης SPPI,επιμετρούνταν, υποχρεωτικά, σε εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμάτων.


Πέρσι, η Business Energy εξαγοράστηκε από την National Energy των επιγόνων Αντνάν Κασόγκι, γνωστός στην Ελλάδα από την «αγορά του αιώνα» το 1985.


Μεταξύ των μετόχων της National Energy εμφανίζονται να είναι η Λάουρα Μπιανκολίνι, γνωστή στα καθ’ ημάς ως Λαμία Κασόγκι, δεύτερη σύζυγος του ΑντνάνΚασόγκι και ο Τζέιμς Κοξ Τσέιμπερς, σύζυγος της Ναμπίλα, κόρης του Αντνάν Κασόγκι.

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.229 views0 comments
bottom of page