top of page

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιστρέφει στις ΑΠΕ, η ΔΕΛΤΑ πουλά «ασημικά» και η Motor Oil «φορτώνει» συνέργειεςΑποτελεί διαχρονικό σύμπτωμα του πολιτικού μας συστήματος, στο τελευταίο «μίλι» κοινοβουλευτικής θητείας να πληθαίνουν τα «τζαρτζαρίσματα» συμφερόντων καθώς οι φυγόκεντρες τάσεις στοκυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργούν αξιοποιήσιμες ρωγμές.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλά. Η πρώτη μεγάλη διανομή ( σ.σ. το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης για ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και σταθμούς αποθήκευσης) προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς ( έφθασαν μέχρι το AbuDhabi).


Σε ενέργεια και δευτερευόντως τράπεζες υπάρχουν μικρά και μεγάλα «ανοικτά» θέματα, που πρέπει να κλείσουν ως την Άνοιξη του 2023.


ΕΛΠΕ: Oλοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών από ΤΑΙΠΕΔ (65%) και ΕΛΠΕ (35%). Από τα 733 εκατ. ευρώ του τιμήματος, τα 256,5 εκατ.ευρώ αναλογούν στον όμιλο ΕΛΠΕ. Το κεφαλαιακό κέρδος ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ.


Το 50% του τιμήματος θα διανεμηθεί στους μετόχους, μέσω έκτακτου μερίσματος.


ΔΕΛΤΑ- UMC: Ανάσα στο …ζορισμένο κεφάλαιο κίνησης λαμβάνει η Δέλτα Τρόφιμα με την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της United Milk Company(UMC) στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία ( Όλυμπος).


Όπως πληροφορούμαστε, η UMC αποτιμήθηκε περίπου 65 εκατ. ευρώ ( σχεδόν 12,6 φορές τα EBITDA 2021). Η αποτίμηση είναι ικανοποιητική, αλλά από την άλλη η ΔΕΛΤΑ χάνει τη θυγατρική, που συνεισέφερε σχεδόν το ένα τρίτο των κερδών EBITDA του ομίλου, διαθέτοντας το υψηλότερο σχετικό περιθώριο και παρήγαγε free cashflow.


ΔΕΛΤΑ- Τράπεζες: Με το τίμημα από την πώληση της UMC καθώς και τις εισπράξεις από την πώληση των παλαιών εργοστασίων της σε Ταύρο (Mart) και Πλατύ Ημαθίας εξασφαλίζεται το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης για να βγει η δύσκολη φετινή χρονιά χωρίς σύναψη πρόσθετου δανεισμού και αναχρηματοδότηση υφιστάμενου.


Μετά την πώληση, έληξε ο συναγερμός, στον οποίο τελούσαν οι πιστώτριες τράπεζες (Απελεύθερος 10 Αυγούστου).


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΠΕ: Πέρασε στα ψιλά από τη διοίκηση κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και είναι λογικό. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αγοράζει νέες άδειες ΑΠΕ, την ώρα που πουλά στη Motor Oil όλο το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο πάρκων και αδειών.


Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, ο όμιλος απέκτησε, κατά τη διάρκεια του Β τριμήνου, το 100% της Rea Αιολική, η οποία προσπαθεί να λάβει άδεια για αιολικό πάρκο 18,4 MW στη Φωκίδα.

Κύκλοι του ομίλου διευκρινίζουν ότι η επάνοδος θα διενεργηθεί με προσεκτικά και έξυπνα βήματα.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Αττική Οδός: Στην κοινοπραξία (Ardian- ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- Άβαξ), που θα διεκδικήσει τη νέα παραχώρηση εκμετάλλευσης του υφιστάμενου οδικού άξονα της Αττικής Οδού, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα είναι leader.

Πλεονασμός η διευκρίνιση, αλλά αναγκαία καθώς κυκλοφορούν διάφορα.


INLOT –USA: Στο Α΄ εξάμηνο η αμερικανική θυγατρική (Intralot Inc) εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά 7,3% (75,3 εκατ. ευρώ). Η αποπληρωμή των ομολογιούχων τον Αύγουστο και οι όροι αποπληρωμής του νέου κοινοπρακτικού 230 εκατ. δολαρίων(Απελεύθερος 1 Αυγούστου) θα συμβάλουν στη βελτίωση της κερδοφορίας.


Η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει χαμηλές αποπληρωμές στην τριετία (5% του κεφαλαίου ετησίως για τα δύο πρώτα έτη και 10% για το τρίτο).  Το υπόλοιπο αποπληρώνεται στη λήξη (27 Ιουλίου 2025).  

Ταμείο 54,3 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου.


ΕΥΔΑΠ: Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται τη διανομή πρόσθετου μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων, αφού συνυπολογίσει το μέγεθος των επενδύσεων της επόμενης 10ετίας, την αβεβαιότητα ως προς την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου καθώς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.


Αφού τα αναλύσει όλα αυτά θα ανακοινώσει την απόφασή της περί τον Οκτώβριο- Νοέμβριο και αν υπάρξει απόφαση για διανομή πρόσθετου μερίσματος θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για τη λήψη της απόφασης.


Και γιατί δεν περίμενε να επεξεργαστεί πρώτα τα δεδομένα, να λάβει τις αποφάσεις της και μετά να προχωρήσει σε ανακοίνωση;  


ΜΟΗ-ELIN VERD: Η Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της ΕΛΙΝ VERD, έναντι τιμήματος 15,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν της παραγωγής βιοντίζελ ( σ.σ. με σημαντικές εξαγωγές), η Verd είναι κάτοχος, μέσω της Verd SolarParks, δύο φωτοβολταικών πάρκων σε λειτουργία, 500 KW έκαστο, στην Αττική και διαθέτει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο ανέπτυξε πράσινα ολεοχημικάπροϊόντα (olefins), που παράγονται από νέα μονάδα στο Βόλο.

Τέλος, η Verd έχει αναπτύξει τμήμα Έξυπνων Ενεργειακών Συστημάτων, που ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών στον τομέα της αγοράς ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας

Το τμήμα έχει άδειες ΦΟΣΕ και Εμπορίας και προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης και εκπροσώπησης σε σταθμούς παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας

Με την εξαγορά φορτώνει συνέργειες, δηλαδή, σε Διύλιση, λιπαντικά και ΑΠΕ.


 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.212 views0 comments
bottom of page