top of page

Αποφασίζει ο SSM για μερίσματα. Η αναμονή και το ορόσημο για ΤΕΝΕΡΓ. Νέα κόντρα μετόχων στη VivaΤρεις σπάνιες επιδόσεις συνοδεύουν, φέτος, την εγχώρια οικονομία. Ρεκόρ στις τουριστικές εισπράξεις, στις εξαγωγές και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Με δελτίο θυέλλης μπροστά, λόγω της διαφαινόμενης ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και χτυπητές ακόμη αδυναμίες ( έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έντονα αρνητικό και φέτος) θα αποτελέσει λάθος να μην επιτύχει η Δημοκρατία υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους ( σ.σ. δηλαδή χαμηλότερο πρωτογενές έλλειμμα από το 1,7%).

Αυτό επαναλαμβάνουν, κομψά αλλά μονότονα, οι τραπεζίτες. Τα ίδια είπε χθες, κατά τη τελετή βράβευσης του 6ου διαγωνισμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», ο πρόεδρος της Eurobank, Γ. Ζανιάς.

Επισήμανε κάτι ακόμη σημαντικό ο πρόεδρος της Eurobank: η συναλλαγή αγοράς – πλειοψηφικού πακέτου μετοχών- του ομίλου Sani/Ikos από την GICSingapore προκάλεσε αίσθηση στο εξωτερικό. Λόγω μεγέθους ( 1 δισ. Equity value) και ειδικού βάρουςαγοραστή. Προεκτείνοντας την παραπάνω λογική, αντίστοιχη αίσθηση θα προκαλούσε και μια συμφωνία ΤΧΣ- PIF για Εθνική. Οι Σαουδάραβες, όμως, δείχνουν να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους…


Πληθωρισμός: Άνοδο του μισθολογικού κόστους άνω του 10% αναμένουν οι CEOs 500 επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton.


Τράπεζες: Στα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου, το όφελος από την ανατιμολόγηση του υπολοίπου χορηγήσεων,λόγω ανόδου επιτοκίων δεν θα είναι σημαντικό. Παρ’ όλα αυτά τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονταιβελτιωμένα, σε ετήσια βάση. Το C.o.R αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του Β΄ τριμήνου καθώς, παρά την ανησυχία για το τι θα συμβεί το 2023, προς ώρας δεν καταγράφεται αυξημένη ροή επισφαλειών.

Τράπεζες- Business Plan: Οι τράπεζες απέστειλαν στον SSM, όπως τους είχε ζητηθεί ( Απελεύθερος 19 Σεπτεμβρίου) ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη των επιχειρησιακών τους σχεδίων κατά τη διετία 2022-23.

Για το 2023, το δυσμενές σενάριο προβλέπει αυξημένο Cost of Risk σε όλες τις τράπεζες. Το κόστος των πρόσθετων προβλέψεων, όμως, υπερκαλύπτεται από τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.


Τράπεζες- Μέρισμα: Παρ’ ότι θεωρητικά ακόμη καιυπό το δυσμενές σενάριο δικαιολογείται η διανομή συμβολικού μερίσματος τρέχουσας χρήσης, το νεύμα του SSM θα δοθεί, αφού αξιολογήσει τα πλάνα, τις γενικές συνθήκες και τις ανά τράπεζα ιδιαιτερότητες ( π.χ. επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση από προγραμματιζόμενες one-off εξελίξεις).


ΔΕΗ-RWE: Τα πρώτα δύο φωτοβολταικά πάρκα εισφέρει στο joint venture με τη ΔΕΗ η RWERenewables (RWER). Ειδικότερα, η ΜΕΤΩΝ ( 51% RWER-49% ΔΕΗ) θα καταστεί έμμεση ιδιοκτήτης δύο υπό ανάπτυξη φωτοβολταικών σταθμών.


ΤΕΝΕΡΓ: Παρ’ ότι προχωρημένη η διαπραγμάτευση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/Περιστέρη με τη First Sentier(Απελεύθερος 27 Σεπτεμβρίου), δεν προκύπτουν, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, συνθήκες οι οποίες να δικαιολογούν αναμονή άμεσων ανακοινώσεων.  Υπάρχουν σειρά σημαντικών θεμάτων, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Ενδεχόμενη υπογραφή SPA πάντως πριν τα τέλη Νοεμβρίου θα αποτελούσε «κράχτη» για το road showτης ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και την ομιλία του πρωθυπουργού στους επενδυτές.


Autohellas: Σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις τρίτου τριμήνου με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 217,2 εκατ. ευρώ (+22,6% y-o-y) και τα EBITDA σε 82,6 εκατ. ευρώ (+26,7% y-o-y). Toπεριθώριο EBITDA σε 38% και τα κέρδη προ φόρων τριμήνου σε 53 εκατ. ευρώ (+43.8%). Τα έσοδα από μισθώσεις στην Ελλάδα το Γ τρίμηνο άγγιξαν τα 93 εκατ. ευρώ (+29.8%) Χαμηλές πτήσεις (+12,8% τα έσοδα από μισθώσεις) στις αγορές των Βαλκανίων.  


Viva: Ασορτί με την επέτειο του «ΟΧΙ» εξελίχθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Viva Walletστις 25 Οκτωβρίου.

Η πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση για τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος stock options και τις βασικές αρχές ενός διαδόχου σχήματος καταψηφίστηκε από όλους τους μετόχους μειοψηφίας (47,61%).


Viva II: Την ίδια τύχη είχε και η πρόταση τροποποίησης, την οποία κατέθεσε η Diorama Investments. Η πρόταση προέβλεπε τερματισμό του προγράμματος stock options, χωρίς διάδοχο σχήμα. Την καταψήφισε η πλευρά της πλειοψηφίας (Werealize.com Ltd), ενώ την υπερψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Μετά το αδιέξοδο, συγκλήθηκε νέα έκτακτη γενική συνέλευση για τις 18 Νοεμβρίου με θέματα την τροποποίηση του προγράμματος stock options και την αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας.


Grivalia Hospitality: Ρωτήθηκε ο CEO της GrivaliaHospitality, Γ. Χρυσικός, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Euro2day, αν η επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ,που είχε προαναγγείλει προ μερικών μηνών, αφορά στο project Πεταλιοί. Απέφυγε να αναφέρει τη λέξη «Πεταλιοί», σημείωσε, όμως, ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα θέσει νέα δεδομένα στο υπερπολυτελές τουριστικό προϊόν της χώρας.


Αρβανιτίδης (Μαρία ΑΒΕΕ): Ο ειδικός διαχειριστής αναμένεται να τρέξει νέα διαδικασία πλειοδοτικών διαγωνισμών για 25 assets της Αρβανιτίδης σε ένα περίπου μήνα. Στο δεύτερο κύμα ακούγεται ότι θα συμπεριληφθούν περίπου 10 καταστήματα, μισθωμένα ως super market σε Χαλκιδική ( Κασσάνδρα, Μαρμαράς, Πευκοχώρι, Σάρτη, Νέα Πλάγια), Θεσσαλονίκη (Σταυρός) Πέλλα (Κρύα Βρύση), Πιερία (Νέα Σκάλα) και Βέροια.  


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.330 views0 comments
bottom of page