top of page

Η Castlelake πάει ταμείο, ο Περιστέρης όχι ακόμη, ενώ η Flexo βγάζει μάτια.Το deal Eurobank-Ελληνική


Το «σκληρό ροκ» για να ‘χει πέραση στο –εκλογικό- κοινό πρέπει να συντρέχουν ( όχι σωρευτικά) οι εξής προϋποθέσεις: να έχεις οπαδικό (παραταξιακό) κοινό ή να είσαι αποφασισμένος. Φοβόμαστε ότι στο έργο Σταϊκούρα vs τράπεζες δεν συντρέχει καμία από τις δύο.

Οπαδικό κοινό, για τέτοιου είδους λαϊκισμούς, μεταξύ των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς, δεν υπάρχει σε ποσότητες αντίστοιχες της «δεξαμενής» του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι γκρινιάζουν για τα επιτόκια καταθέσεων, δεν θα ικανοποιηθούν με προσχηματικές αυξήσεις. Οι επωφελούμενοι από την επιδότηση δόσης θεωρούν τη συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος δεδομένη, ενώ υπάρχει μια μικρή ομάδα φιλελεύθερων και πρώην εκσυγχρονιστών, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση…ιδρυματοποιεί μέρος των δανειοληπτών.

Όσοι είναι στο Γέφυρα 1 και πάρουν επιδότηση δόσης από τις τράπεζες θα κλείσουν τριετία, με κάποιον άλλο, να τους πληρώνει μέρος της δόσης. Όταν θα τελειώσουν τα προγράμματα, θα υποστούν σοκ καθώς, εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργήσει άλλες υποχρεώσεις, χάρη στην εξοικονομούμενη δαπάνη.

ΤΕΝΕΡΓ: In line με τις εκτιμήσεις των αγορών τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου. Τα προσαρμοσμένα EBITDA στο 9μηνο ανήλθαν σε 150 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα σε 130 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 20 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αναγνώριση ισόποσου εξόδου, εν όψει μελλοντικής ενεργοποίησης της δωρεάν διάθεσης ως 2,5 εκατ. νέων μετοχών (Απελεύθερος 23 Νοεμβρίου).

Η αναγνώριση εξόδου διενεργείται, όταν η διοίκηση κρίνει ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των KPIs. Με τα αποτελέσματα 9μήνου, πάντως, δεν πάνε …ταμείο Περιστέρης και μεγαλοστελέχη.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Μη επαναλαμβανόμενα έσοδα 18 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο από electricity trading. Συνολικά στο 9μηνο τα έσοδα της παραπάνω δραστηριότητας ανήλθαν σε 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις θυγατρικές, οι οποίες πρόσφατα μεταβιβάστηκαν στη ΓΕΚ έναντι 18,6 εκατ. ευρώ ( Απελεύθερος 22 Νοεμβρίου)

Prodea: Ταμείο, πάντως, θα πάει η Castlelake καθώς η Prodea αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Castlelake ελέγχει το 95,3% της ΑΕΕΑΠ και εκκρεμεί, εδώ και χρόνια, η διενέργεια placement ώστε ανέβει το free float στο ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο.

Ως τότε, ο μεγαλομέτοχος καρπώνεται σχεδόν μόνος του τα οφέλη του φορολογικού καθεστώτος ΑΕΕΑΠ.

ΔΕΗ: Η Επιχείρηση ανάρτησε, χθες, την προτεινόμενη τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών. Για να διαπιστώσει κάποιος τις αλλαγές απαιτείται σύγκριση γραμμή-γραμμή με το κείμενο της ισχύουσας πολιτικής.

Eurobank- Ελληνική: Από τα τέλη του περασμένου Καλοκαιριού, όταν η Wargaming έδωσε mandate διερεύνησης αγοράς, για την πώληση του ποσοστού της (20,2%) στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (Απελεύθερος 1 Σεπτεμβρίου) η Eurobank ήταν παρούσα.

Όταν ο Λευκορώσος, ιδιοκτήτης της Wargaming ζήτησε τίμημα 1,30 ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο της θέσης του, η Eurobank –φέρεται να- αντιγύρισε ότι στην ίδια τιμή –του- πουλά το σύνολο του δικού της ποσοστού (12,6%).

Eurobank-Ελληνική ΙΙ: Η διερεύνηση για άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές απέβη άκαρπη, οπότε το deal με την Eurobank ήταν μονόδρομος.

Παρά το αδιέξοδο της Wargaming, η Eurobank δεν την πέταξε στο καναβάτσο. Αγόρασε το 13,41% ( 55.337.721 μετοχές) προς 1,265 ευρώ ανά μετοχή. Επιπρόσθετα, η Wargaming διατηρεί περίπου 6,8% και επομένως την προσδοκία ότι θα το πωλήσει σε υψηλότερη αποτίμηση, χάρη και στις συνέργειες της σύζευξης Ελληνικής- Eurobank Κύπρου. Η ευχαριστημένη Wargaming βοηθά την υλοποίηση του μελλοντικού σχεδιασμού της Eurobank.

Eurobank-Ελληνική III: Η σιγουριά της διοίκησης Eurobank για το deal φάνηκε, όταν την προσέγγισαν κορυφαία ξένη επενδυτική τράπεζα και εγχώρια ΑΧΕΠΕΥ για να προτείνουν άλλες – πιο σύνθετες- λύσεις. Οι προτάσεις απορρίφθηκαν και η Eurobank συνέχισε να δουλεύει την υπόθεση με Axia και Citigroup. Επόμενος δυνητικός πωλητής στην Ελληνική η PIMCO (17,3%).

Τεχνική Ολυμπιακή: Στις 4 Οκτωβρίου, η στήλη ρωτούσε γιατί ο όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή αγόρασε, το Γενάρη, χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από δάνεια έναντι 12,5 εκατ. ευρώ από το Βελάνη και στις 30/6 το αποτίμησε 4,77 εκατ. ευρώ, γράφοντας ζημιά 7,73 εκατ. ευρώ.

Απάντηση δεν πήραμε ποτέ. Η Ε.Κ δεν εδέησε να ρωτήσει. Χθες, όμως, η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι αγόρασε από τη θυγατρική της το χαρτοφυλάκιο ( σ.σ. μέσω απόκτησης του 100% της Novamore) έναντι 4,77 εκατ. ευρώ. Τώρα, θα ρωτήσει κανείς;

Ήταν/είναι ζήτημα αποφυγής φόρου επί της διαφοράς, μεταξύ καθαρής λογιστικής αξίας των απαιτήσεων από δάνεια, που κατέχει η εταιρεία και του τιμήματος των 12,5 εκατ. ευρώ;

Flexo: Παραμένει χαρακτηριστική περίπτωση υποτιμημένης εταιρείας. EV/EBITDA 9μήνου 3,8x, με εντυπωσιακές επιδόσεις. Τζίρος ομίλου 114,42 (+40,7%), με το ρυθμό όμως να επιβραδύνει στο Γ΄ τρίμηνο, EBITDA 21,4 εκατ. ευρώ (+58%) και καθαρός δανεισμός 6 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑ-ΘΡΑ: Προειδοποίηση για ελαφρώς χαμηλότερα προ φόρων κέρδη από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο εργασιών, σε σχέση με το στόχο (25 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει η εισηγμένη στις οικονομικές καταστάσεις.

Ανεξαρτήτως αυτού τα μεγέθη 9μηνου αποδεικνύουν ότι η ΠΛΑ-ΘΡΑ «έκτισε» πάνω στα ουρανοκατέβατα κέρδη που έφερε η πανδημία και οι πωλήσεις προϊόντων προσωπικής φροντίδας για να ενδυναμώσει, μέσω επενδύσεων, το παραδοσιακό της χαρτοφυλάκιο.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.218 views0 comments
bottom of page