top of page

«Καίνε» το story τραπεζών πρόσθετες προβλέψεις 1,15 δισ. Η πώληση ENEL Hellas. Το σενάριο Πιερρακάκη


Σύμφωνα με τη διοίκηση του Χ.Α και τη Morgan Stanley, δύο ήταν τα μεγάλα οφέλη του φετινού road show: η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση των εισηγμένων, αλλά και αρκετών funds καθώς προσήλθαν στις παρουσιάσεις decision makers και όχι μόνο αναλυτές. Αμφότερα επιτεύχθηκαν, χάρη και στην παρουσία του πρωθυπουργού.

Το κοντράστ, βέβαια, μεταξύ όσων είπε ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο και όσων πράττει στην Αθήνα, με επίκεντρο τις τράπεζες ( απαγόρευση bonuses, επιβολή …οικειοθελούς στήριξης δανειοληπτών, πόλεμος για «ληστρικές» χρεώσεις), αποτελεί άλλου τύπου …αναβαθμισμένη εμπειρία, για όσους αποφάσισαν, μετά το road show, να βάλουν Ελλάδα/τράπεζες στο ραντάρ. Για τους εγχώριους, αλλά και τους «μπαρουτοκαπνισμένους» ξένους, όλα αυτά αποτελούν κλασικά συμπτώματα εκλογικού κύκλου αναδυόμενης αγοράς.

Στα πηγαδάκια της επιχειρηματικής ελίτ στο Λονδίνο ένα όνομα έπαιξε πολύ, μετά από αυτό του Μητσοτάκη: Κυριάκος Πιερρακάκης. Μια κυβέρνηση υπό τον Πιερρακάκη θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Εξ ου και δέχεται, προεκλογικά, τις περισσότερες επιθέσεις, μεταξύ των υπουργών. Έξωθεν και οίκοθεν. Έχασε πόντους, μετά την απόφαση να πολιτευθεί με τη Ν.Δ.

Τράπεζες: Χαμηλό θα είναι το κόστος για τις τράπεζες, εφόσον το ΥΠΟΙΚ αποδεχθεί την πρότασή τους για στήριξη των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών, με στεγαστικό κυμαινόμενου επιτοκίου και ο SSM κάνει τα…στραβά μάτια.

Η περίμετρος αφορά δανειολήπτες, με εισόδημα χαμηλότερο των 21 χιλ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, που δεν υπερβαίνει τις 180 χιλ. ευρώ. Ακόμη και αν η περίμετρος ξεπεράσει τους 30 χιλιάδες δανειολήπτες και τα 2,5 δισ. δάνεια, το κόστος είναι ελεγχόμενο. Και αυτό διότι –θα- επιδοτούν επί 12μηνο το 50% της αύξησης δόσης, η οποία επήλθε ως αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων, με βάση αναφοράς το επιτόκιο Ιουλίου.

Τράπεζες ΙΙ: Ζήτημα έγκρισης από SSM δεν τίθεται. Θα το δεχθεί. Ο κίνδυνος έγκειται να θεωρήσει αβέβαιης είσπραξης (Unlikely to Pay) τα δάνεια, που θα τύχουν επιδότησης δόσης. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος για τις τράπεζες «ψηλώνει» αρκετά καθώς θα αυξηθεί το NPE ratio ως 2% και βεβαίως οι προβλέψεις.

Τα bonuses για τα υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, εφόσον οι εκλογές δεν διενεργηθούν ως την Άνοιξη, πρέπει να θεωρούνται χαμένη υπόθεση.

Τράπεζες-story: Οι κυβερνητικοί χειρισμοί απειλούν να «κάψουν» το story των τραπεζών για το 2023. Μια αύξηση των NPEs κατά περίπου 1,5% (2,3 δισ. ευρώ) οδηγεί σε πρόσθετες προβλέψεις της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ ( σ.σ. με μέσο συντελεστή κάλυψης 50%). Εξέλιξη που πρακτικά διπλασιάζει το CoR (140 μ.β. από 70 μ.β) περικόπτοντας την εκτιμώμενη κερδοφορία. Οι παρουσιάσεις στο Λονδίνο έχουν πλέον τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Τράπεζες-story II: Η Πειραιώς, για παράδειγμα, εκτίμησε πρόσφατα ( τηλεδιάσκεψη CFO με αναλυτές πριν το road show) ότι θα έχει το 2023 οργανικά κέρδη 550 εκατ. ευρώ, χάρη σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω ανατιμολόγησης του υπολοίπου χορηγήσεων και την περαιτέρω μείωση κόστους. Παρ’ ότι η τράπεζα συμπεριέλαβε στο budget πίεση στα επιτόκια καταθέσεων, οι αναλυτές βάσει όσων ειπώθηκαν εκτίμησαν το Cost of Risk για το 2023 σε περίπου 90 μ.β. Αν ο SSM θεωρήσει UTP τα δάνεια που θα λάβουν στήριξη η εκτίμηση για το CoR ανατρέπεται.

ENEL: Επιστροφή κεφαλαίου 151 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ENEL Green Power Hellas. Σχεδόν ταυτόχρονα, πατήθηκε το κουμπί για να ξεκινήσει διαγωνισμός πώλησης του 50% της εταιρείας. Όρος της διαδικασίας να συμφωνήσει ο επενδυτής στο πλάνο ανάπτυξης και επομένως στο capex, που έχει εκπονήσει η ENEL για την Ελλάδα, δεσμευόμενος να βάλει την αναλογούσα συμμετοχή.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων και σχήμα έκπληξη.

ΑΠΕ-Σκρέκας: Ερμηνευτική εγκύκλιο επί της απόφασης Αυγούστου για τους όρους κατά προτεραιότητα σύνδεσης ΑΠΕ, ακούμε ότι ετοιμάζει ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας. Οι κακές γλώσσες λένε ότι, μεταξύ άλλων, η ερμηνευτική θα δίνει…δεύτερη ευκαιρία σε ένα μεσαίο παίκτη, που, παρά το γεγονός ότι τύγχανε άπλετης κυβερνητικής στήριξης, αμέλησε να διενεργήσει την απαραίτητη προεργασία και τον Αύγουστο δεν ήταν έτοιμος. Αποτέλεσμα το πλάνο ΑΠΕ να είναι στον…αέρα.

Με τις εξυπηρετήσεις που έχουν κάνει οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας στη κυβέρνηση, απανταχού δε της επικράτειας, δεν τους φοβάμαι.

ΓΕΚ-ΓΕΚ Παραχωρήσεις: Επιστροφή κεφαλαίου 7,2 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η ΓΕΚ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αυτοκινητόδρομοι

ΠΛΑ-ΘΡΑ: Στη διανομή προμερίσματος τρέχουσας χρήσης, βάσει των οικονομικών καταστάσεων 6μήνου προχωρά η εταιρεία. Το Δ.Σ ενέκρινε στις 22 Νοεμβρίου τις οικονομικές καταστάσεις περιόδου με επισκόπηση από την PwC.

Prodea: Για να αντισταθμίσει το κόστος από την αύξηση του Euribor, συνεπεία του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, η Prodea προχώρησε σε επίπεδο ομίλου σε χετζάρισμα επιτοκιακού κινδύνου για ποσό των 175 εκατ. ευρώ.

Βρίσκεται, δε, σε διαδικασία σύναψης επιπλέον συμβάσης αντιστάθμισης, ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον επιτοκιακό κίνδυνο. Το ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων του ομίλου με όρους σταθερού επιτοκίου ή με συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 36,5%. Μετά τη σύναψη της επιπλέον συμβάσης αντιστάθμισης το ποσοστό θα ανέλθει σε 67,2%.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.150 views3 comments
bottom of page