top of page

Προσγείωση προσδοκιών για ΤΕΝΕΡΓ. Το «έξυπνο» ντιλ INTKA- ΚΛΜ και το ΤΜΕΔΕ ως…δίχτυ ασφαλείας

Οι αγορές από ξένους στις τράπεζες κράτησαν το Γ.Δ. σε θετικό έδαφος, διαψεύδοντας, προς το παρόν, τις ανησυχίες διόρθωσης. Στην Αμερική, η δεύτερη ανάγνωση της φρασεολογίας FED δημιουργεί ρωγμές στο αισιόδοξο σενάριο, που παραμένει, όμως, κυρίαρχο. Αυτό που ανησυχεί, πλέον, δεν είναι η ένταση των επόμενων αυξήσεων επιτοκίων, αλλά η διάρκεια του ανοδικού κύκλου.

Και αυτό διότι η FED δήλωσε ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις βασικές υπηρεσίες πλην στέγασης. Επιπρόσθετα, παρά την επιβράδυνση του Δ΄ τριμήνου, οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται με ρυθμό, που δεν συνάσει με τον στόχο για υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%. Χθες, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα επανεκτιμήσει την πορεία σύσφιξης, κατά τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου. Δήλωση που συντήρησε τις προσδοκίες για ηπιότερες αυξήσεις (25 μ.β.) στο Β’ τρίμηνο. Θα ‘χει προηγηθεί άλλη μια αύξηση κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο.

ΤΕΝΕΡΓ:Η αποχώρηση ( σ.σ. δεδομένη) της Macquarie από το σχήμα συνεπένδυσης θα καθυστερήσει τη συναλλαγή εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη First Sentier. Μένει να φανεί, αν θα τη «βραχυκυκλώσει». Προς το παρόν, η First Sentier παραμένει στο τραπέζι των –προχωρημένων- συζητήσεων με ΓΕΚΤΕΡΝΑ/Περιστέρη, αλλά πρέπει να λύσει το θέμα της χρηματοδότησης.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Θέμα που δεν μπόρεσε να λύσει με χρηματοδότηση από ξένες τράπεζες, ενώ οι εγχώριες συστημικές εμφανίζονται πρόθυμες να δώσουν ποσό ελαφρώς χαμηλότερο του 1 δισ. ευρώ. Ακόμη και με την αναθεωρημένη δομή συμφωνίας ( σ.σ. εξαγορά του 65% με 66% της ΤΕΝΕΡΓ και διακράτηση του υπόλοιπου για μερικά χρόνια από τη ΓΕΚ) μένει ένα ποσό της τάξης των 550 με 600 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί από equity.

Η Macquarie, ως συνεπενδυτής, αναλάμβανε μέρος του παραπάνω βάρους. Τώρα, είτε θα πρέπει να βρεθεί άλλος συνεπενδυτής, είτε να επέλθουν αλλαγές στη δομή χρηματοδότησης ( σ.σ. δύσκολο στο τρέχον επιτοκιακό περιβάλλον) και ενδεχομένως της συμφωνίας. Είναι η δεύτερη φορά που φεύγει από το συγκεκριμένο deal η Macquarie…

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Χρηματιστές και αναλυτές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση δεν θα επηρεάσει την αγορά καθώς πλέον «κυριαρχούν» οι τράπεζες. Επιπρόσθετα, η σύγκριση των αποτιμήσεων ΤΕΝΕΡΓ με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες (και ΜΥΤΙΛ) αναμένεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αφού απορροφηθεί η βραχυπρόθεσμη πίεση. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΝΕΡΓ θα θέσει, φέτος, σε λειτουργία 554 MW και έχει εγκατεστημένη ισχύ 895 MW. Αν διαμορφωθεί η αίσθηση ότι το deal καθυστερεί σημαντικά θα πάψει να αποτιμάται το μακροπρόθεσμο pipeline (περίπου 3 GW).

INTKA-ΚΛΜ: Η Intracom και η νεότευκτη θυγατρική της Properties αγοράζουν την ΚΛΜ. Πήραν χθες το 26,1% από τον Λ. Σπεντζάρη, έναντι 9,45 εκατ. ευρώ και σήμερα θα αποκτήσουν από τον ίδιο ένα πρόσθετο 1,5% έναντι 545.629,5 ευρώ. Ταυτόχρονα, υπέγραψαν MoU με την οικογένεια Λάππα και θα ακολουθήσει SPA για το 46,6% της ΚΛΜ, έναντι 18,74 εκατ. ευρώ (1 ευρώ ανά μετοχή).

ΙΝΤΚΑ-ΚΛΜ II: Θα ακολουθήσει due diligence. Εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές διαφορές, ολοκληρώνεται η αγοραπωλησία και ακολουθεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση στο 1 ευρώ ανά μετοχή, με πιθανή διευκρίνιση του προτείνοντος ότι δεν προτίθεται να διαγράψει τις μετοχές. Λογικά, η ΚΛΜ θα απορροφήσει την Properties, αφού προηγουμένως αποσχίσει και εισφέρει σε θυγατρική τη δραστηριότητα ένδυσης/παιχνιδιού. Μέρος του τιμήματος εξαγοράς της ΚΛΜ θα καλυφθεί από δανεισμό.

ΙΝΤΚΑ: Το deal διενεργείται στην αξία του αξιόλογου χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΚΛΜ, μείον την ελαφρώς ζημιογόνο δραστηριότητα της λιανικής ( σ.σ. η δομή του deal θα ήταν «λουκούμι» για μεγάλο λιανέμπορο). Έτσι, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Intracom Properties θα φθάσει στα επίπεδα των 110 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός δανεισμός της ( Απελεύθερος 25 Ιανουαρίου) επιτρέπει να προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές.

ΜΥΤΙΛ: Επεξεργαζόμενη τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η Eurobank Equities σημειώνει ότι η Μυτιληναίος έχει προκρατήσει ως τώρα για τη φετινή χρονιά capacity για LNG φορτία 2,2 δισ. κυβικών μέτρων. Άλλα τόσα (2,2 δισ. κυβικά μέτρα) έχει κλείσει για το 2024. Πέρσι, είχε 2 δισ. κυβικά μέτρα. Αρκεί η παραπάνω αύξηση του όγκου να καλύψει τη διαφορά στα περιθώρια από τη μείωση της αξίας (Απελεύθερος 27 Ιανουαρίου);

MIG: Το timing της ανακοίνωσης υπέρβασης του 5% από την πλευρά Ηλιόπουλου (Seajets) δείχνει ότι έχει συγκεντρώσει το συντριπτικό μέρος της θέσης, που θα ήθελε στη μετοχή. Πόσο είναι αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι η MIG στα τρέχοντα επίπεδα είναι ακριβή, ο δε «μετοχικός ακτιβισμός» έχει «ταμπακέρα» τις Attica- ANEK και όχι το μέλλον της MIG.

Παγκρήτια-Σερρών: Η Παγκρήτια ανακοίνωσε συμφωνία απορρόφησης της Σερρών (Κεντρικής Μακεδονίας), διαδικασία που, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ξεκινά αμέσως και θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί νομικά και λειτουργικά ως την 30η Σεπτεμβρίου. Προσκλήσεις σύγκλησης γενικών συνελεύσεων δεν έχουν, προς το παρόν, αναρτηθεί.

Attica Bank: Η φράση «κλειδί» των χθεσινών ανακοινώσεων είναι η εξής: το ΤΜΕΔΕ υπεισήλθε στο head of terms στη θέση των εταιρειών, που αποχώρησαν (Rinoa), με αποτέλεσμα τη συνέχιση ισχύος της συμφωνίας.

Με …δίχτυ ασφαλείας το ΤΜΕΔΕ ( σ.σ. σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής), η Attica άνοιξε VDR για τη Thrinvest. Όχι για να υπολογίσουν οι Μπάκος-Καϋμενάκης τις άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες ( η επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ αποτελεί τη μοναδική σταθερά της εξίσωσης), αλλά για να εκπονήσουν ένα συνολικό business plan, αφού πάρουν και μια γεύση πόσο πιάνουν στην πιάτσα τα NPEs.

Υ.Γ.: Δεν αγόρασε το ΤΜΕΔΕ τις μετοχές Rinoa. Του μεταβιβάστηκαν… αζημίως.

Hellenic Hydrogen: Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 13,2 εκατ. ευρώ συστάθηκε η Hellenic Hydrogen (51% ΜΟΗ, 49% ΔΕΗ), με σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία μονάδων ηλεκτρόλυσης πράσινου υδρογόνου. Κάποτε…

ALARM: Αυτό με τις κλαδικές ανακοινώσεις, που υπενθυμίζουν το έργο της τετραετίας, οι Αμερικάνοι σύμβουλοι το σκέφτηκαν; Φέρνει λίγο Μαοϊκό, μην πω Σταλινικό, μια και προηγήθηκαν τα «μπινελίκια». Την σκυτάλη έλαβαν, χθες, οι servicers. Αναμένεται, με αγωνία, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ληπτών Επιστρεπτέων (και Αγύριστων) Προκαταβολών.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.195 views0 comments
bottom of page