top of page

Ο άσσος του Καφηρέα για ΤΕΝΕΡΓ, το …στέγνωμα σε ΟΠΑΠ και η νέα καθυστέρηση για Attica Bank

Στο τι μπορεί να σημάνει για την κυβέρνηση, το timing των εκλογών και το Χ.Α, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στρέφει σταδιακά την προσοχή της η αγορά, μετά το αρχικό σοκ. Οι φήμες για μετάθεση των εκλογών, κατά τουλάχιστον ένα μήνα και οι πωλήσεις στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης αποτελούν μια πρώτη αποτύπωση επανόδου πολιτικού ρίσκου.

Η εξαγγελία Μητσοτάκη για την επιτροπή Γεραπετρίτη, η οποία θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση σιδηροδρομικών έργων, ακούστηκε άστοχη. Πρώτον, επειδή το ατύχημα βρήκε την κυβέρνηση στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας της. Δεύτερον, διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκφυλισμού του θέματος σε προεκλογικό…καυγά. Τέλος, τίθεται το εξής ερώτημα: γιατί ο Γεραπετρίτης και όχι ένα οποιοδήποτε πρόσωπο ευρείας αποδοχής;

ΟΠΑΠ: Από τις 25 Ιανουαρίου (13,22 ευρώ) κέρδισε σχεδόν 2 ευρώ, με το μέσο όγκο συναλλαγών να μη διευρύνεται ( σ.σ. εξαίρεση η συνεδρίαση του MSCI rebalancing). Χθες, κατέγραψε άνοδο 3,41%, με 443 χιλ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.

ΤΕΝΕΡΓ: Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή δείχνει να αφήνει πίσω της τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση First Sentier-ΓΕΚ/Περιστέρη, για την πώληση του 65%. Εκτίμηση που μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί, και σε φάση διόρθωσης για την αγορά. Η ΤΕΝΕΡΓ έχει μπροστά της καταλύτες, όπως η ηλέκτριση του πάρκου Καφηρέας (330 MW), ενώ αναμένεται να κλείσει το 2022 με υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη. Φέτος, αναμένονται EBITDA της τάξης των 220-230 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη υψηλότερα των 130 εκατ. ευρώ.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Γεγονός είναι ότι η First Sentier παραμένει στη διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας να βρει, μετά την αποχώρηση από τη θέση συνεπενδυτή της Macquarie (Απελεύθερος 3 Φεβρουαρίου), νέα δομή χρηματοδότησης, για να κλείσει το deal στην αποτίμηση, που φέρεται να έχει συμφωνηθεί. Συζητά με τις εγχώριες τράπεζες τη διεύρυνση του δανεισμού. Συζήτηση, όμως, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο καθώς δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί το -νέο- ύψος του δανείου και το επιτόκιο, που θα φέρει.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Αν υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 65% της ΤΕΝΕΡΓ από τη First Sentier, η μετοχή θα κινηθεί στις παρυφές των 22 ευρώ, που φέρεται να αποτελεί την περιοχή τιμήματος, με βάση πολλαπλά δημοσιεύματα. Αν η υπόθεση καθυστερήσει (και άλλο) και οι αγορές διορθώσουν είναι πιθανόν να διολισθήσει προς την περιοχή των 16-17 ευρώ καθώς η αγορά θα πάψει να ενσωματώνει στην κεφαλαιοποίηση το μακροπρόθεσμο pipeline σε ΑΠΕ.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Η μεταβίβαση 300 χιλ. μετοχών από τον Γ. Περιστέρη στον Μ. Γουρζή διενεργήθηκε, πιθανώς, για λόγους…αποφυγής πιθανής έμμεσης υποχρέωσης. Θυμίζουμε ότι ο Γ. Περιστέρης κατέχει περί το 30% της ΓΕΚ, ενώ συνεχίζει να «τρέχει» πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που μειώνει τον παρονομαστή.

Grivalia-Αστέρια: Όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Grivalia Hospitality (Χρυσικός, Στράφτη, Αναστασέλος, Παρμαξής, Χατζηκώστας) επιστρατεύτηκαν στη θυγατρική Ναυσικά, η οποία υλοποιεί την επένδυση στα Αστέρια. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους το project.

METKA: Ο Ντίνος Μπενρουμπή είναι ο νέος CEO και αντιπρόεδρος της ΜΕΤΚΑ, με εντεταλμένο σύμβουλο τον Αντ. Παπαντωνίου και πρόεδρο τον Ευ. Χρυσάφη.

Attica Bank: 15νθήμερη παράταση έλαβε η διαδικασία υποβολής –δεσμευτικών;- προσφορών για τα NPEs της Attica Bank. Η αποτίμηση των χαρτοφυλακίων αποτελεί προαπαιτούμενο για την Thrivest, προκειμένου να εισέλθει στην ΑΜΚ. Το ερώτημα είναι αν με αυτές τις καθυστερήσεις προλαβαίνουν ΑΜΚ. Σύμβουλοι της διαδικασίας οι UBS-Euroxx-Axia.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.237 views0 comments
bottom of page