top of page

Νέα ΑΜΚ σε ΙΝΚΑΤ. Γιατί κάηκε το Trastor-Lamda- Malls.Ποιος δανείζει εισηγμένη φθηνότερα από τράπεζα

Το αυξημένο κόστος χρήματος επαναφέρει την πρακτική δανεισμού των επιχειρήσεων από τους βασικούς τους μετόχους, κτυπώντας καμπανάκι στις τράπεζες για τις αντοχές της πολιτικής διατήρησης του spread δανεισμού πάνω από τα επίπεδα του 2%, όταν το Euribor τριμήνου βρίσκεται στο 3%.

Τα μοντέλα, που έχουν δουλέψει εσωτερικά οι τράπεζες δείχνουν ότι κάθε αύξηση πάνω από τα επίπεδα του 3,5% για το βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, καλό είναι να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες και να μην περάσει στις επιχειρήσεις. Προσεγγίζουμε επομένως στην κορύφωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (Net Interest Margin- NIM) ακόμη και αν δεν σημαντική διεύρυνση του μεριδίου προθεσμιακών στις συνολικές καταθέσεις.

Μπορεί η Ελλάδα να μην διαθέτει τυπικά επενδυτική βαθμίδα, αλλά στην πράξη πληροί όλα τα κριτήρια και η απόκτησή της έχει ανασταλεί, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Δεν υπάρχει, ως εκ τούτου, λόγος να διατηρούν οι τράπεζες το spread εταιρικών χορηγήσεων στα επίπεδα του 2% με 2,5%, όταν δίπλα μας ( σ.σ. τράπεζες ευρωπεριφέρειας) έχει προσαρμοστεί στα επίπεδα του 1,5%.

KΡΙ-ΚΡΙ: Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο αποτελεί η απόφαση της οικογένειας Τσινάβου να καλύψει δανεισμό της Κρι-Κρι. Ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Παναγιώτης Τσινάβος (29,98%) και η Χαρίκλεια Τσινάβου (17,91%) θα καλύψουν, με ιδιωτική τοποθέτηση, ομολογιακό δάνειο, που θα εκδώσει η εισηγμένη, ύψους 8,7 εκατ. ευρώ.

Κρι-Κρι ΙΙ: Το ομολογιακό θα είναι τριετούς διάρκειας, με επιτόκιο 4% σταθερό. Αν δεν έχει «ψιλά» γράμματα πρόκειται για καλή τιμολόγηση. Το Δ.Σ της γαλακτοβιομηχανίας παρείχε την σχετική άδεια, μετά και από γνωμοδότηση της PKF Ευρωελεγκτική, η οποία θεωρεί δίκαιη και εύλογη τη συναλλαγή για τους μετόχους μειοψηφίας της Κρι-Κρι. Το μοναδικό «φάουλ» της εισηγμένης είναι ότι δεν ανακοίνωσε τη συναλλαγή παρ’ ότι αφορά σε συνδεδεμένα μέρη. Η στήλη την αλίευσε από το ΓΕΜΗ.

ΙΝΚΑΤ: Σε νέα αύξηση κεφαλαίου ( σ.σ. ακούγεται για 50 με 70 εκατ. ευρώ) θα προχωρήσει η Intrakat, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ. Η αύξηση κρίνεται αναγκαία όχι τόσο για τη χρηματοδότηση του τιμήματος, όσο για να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει οικονομική ευρωστία, που θα καλύψει τις ανάγκες σε εγγυητικές και ρευστότητα του νέου σχήματος. Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη η ΙΝΚΑΤ ολοκλήρωσε ΑΜΚ 100 εκατ. ευρώ.

ΕΤΕ-ομόλογα: Η Εθνική μείωνε σιγά-σιγά, καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ομόλογα, προκαλώντας απορίες για ποιόν λόγο το έκανε, την ώρα που είχε πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης τουλάχιστον των 7 δισ. ευρώ ( σ.σ. χωρίς να υπολογίζεται η ρευστότητα από TLTRO III). Ικανοποιητική εξήγηση δεν έλαβε η αγορά, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία αποδείχθηκε σωστή κίνηση.

ΕΤΕ-ομόλογα ΙΙ: Στο τέλος του 2022 είχε στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων χρεόγραφα αξίας 13,58 δισ. ευρώ, έναντι 15,25 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Επιπρόσθετα, τα κέρδη από κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου για τις θέσεις του χαρτοφυλακίου «Διακράτησης ως τη Λήξη» δεν πήγαν στα αποτελέσματα, μειώνοντας τις υποαξίες.

ΓΕΚ- MOH-Θερμοηλεκτρική: Συμβάσεις επί διαφοράς (contract of difference) υπογράφουν οι Ήρων Ενεργειακή (ΓΕΚ) και Motor Oil Renewable Energy (MORE) με τη Θερμοηλεκτρική. Οι συμβάσεις θα λειτουργούν ως «σταθεροποιητές» για τη Θερμοηλεκτρική, όταν ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη μονάδα των 876,6 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητες ως εγγυήσεις για τις Eurobank- Πειραιώς, που θα χρηματοδοτήσουν με δανεισμό την επένδυση.

Lamda-Malls σε Ελληνικό: Άνοιξε η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό του project ανάπτυξης δύο Malls σε Ελληνικό (Ξεκόλλησαν οι εισπράξεις για την Ελληνικό ΑΕ). Το κενό προέκυψε, μετά την επικαιροποίηση του business plan, λόγω της ανόδου του κόστους κατασκευής. Ενδέχεται, δε, να διευρυνθεί, εφόσον η Πειραιώς υπαναχωρήσει του MoU (Απελεύθερος 24 Φεβρουαρίου) για την αγορά γραφειακών χώρων 40 χιλ. τ.μ., έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 147 εκατ. ευρώ.

Lamda- Malls σε Ελληνικό II: Η Lamda φέρεται να πρότεινε στην Πειραιώς να αγοράσει τα γραφεία η Trastor ΑΕΕΑΠ, εφόσον βρεθεί –τρίτος- μισθωτής και η Πειραιώς αντιπρότεινε να εισέλθει η Trastor ως μέτοχος στη Lamda Vouliagmenis SMSA, το SPV, μέσω του οποίου προωθείται η επένδυση ανάπτυξης του συγκροτήματος εμπορικού κέντρου και γραφείων από την πλευρά της Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall complex).

Lamda- Malls σε Ελληνικό ΙΙΙ: Γιατί διέρρευσε μια τόσο πρώιμη συζήτηση; Η Lamda, πάντως, δεν δείχνει να ενθουσιάζεται με την ιδέα της Πειραιώς. Αν πρέπει να βάλει συνεπενδυτή, θα το κάνει κατόπιν διερεύνησης της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι έχει, ήδη, διερευνήσει την αγορά για Joint Venture το οποίο θα αγοράσει από την Ελληνικό ΑΕ οικόπεδα που κτίζουν γραφειακούς χώρους ως 136 χιλ. τ.μ. (Απελεύθερος 23 Ιανουαρίου).

ΜΕΡΚΟ: Δημόσια προσφορά για το σύνολο των κοινών μετοχών της Mermeren ετοιμάζεται να υποβάλει ο νέος μέτοχος του ομίλου Παυλίδης Μάρμαρα (Dolit Investments Α.Ε.).

Attica Group: Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 52,4%, με το μικτό να βελτιώνεται κατά 1,8% (12,6%). Τα EBITDA σε 57,7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από αντιστάθμιση μέρους του κινδύνου μεταβολής τιμών καυσίμων (κέρδη 26,6 εκατ. ευρώ) υπερκάλυψαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα (20,24 εκατ. ευρώ) διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Attica Group II: Πέρσι ο όμιλος αναχρηματοδότησε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5 με 7 έτη) δάνεια 210 εκατ. ευρώ, τα οποία έληγαν τη διετία 2022-23. Οι νέες συμβάσεις με τρεις συστημικές τράπεζες οδηγούν σε μείωση του μέσου spread. Οι καθαρές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες του 2022 ανήλθαν σε 58,6 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός/EBITDA 7,1x. Απομείωση αξίας συμμετοχών 35 εκατ. ευρώ για τη μητρική.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.201 views0 comments
bottom of page