top of page

Πρώτα exclusivity, μετά deal σε ΤΕΝΕΡΓ. Η MOH, το δάνειο για ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το τίμημα 596 εκατ


Καλημέρα.


Alpha: Σε ανοδική αναθεώρηση της καθοδήγησης για καθαρά έσοδα από τόκους (1,22 δισ. από 1,15 δισ. ευρώ) προχώρησε η Alpha, ενώ αναθεώρησε και το στόχο πιστωτικής επέκτασης σε Ελλάδα από 2,2 δισ. σε 2,7 δισ. ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει ο CEO (Απελεύθερος 23 Ιουλίου).

Το Core PPI αυξήθηκε κατά 8% σε τριμηνιαία βάση.

Στο Β΄ τρίμηνο οι καθαρές νέες χορηγήσεις ανήλθαν σε 0,7 δισ. ευρώ και στο Α΄ εξάμηνο σε 1,7 δισ. ευρώ. Όπως και η ΕΤΕ, η διοίκηση της Alpha δεν προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση στόχου –οργανικής-κερδοφορίας.  


Alpha Bank II: O Fully Loaded CET 1 διαμορφώθηκε στις 30/6 σε 11,7%, αν ληφθεί υπόψη η μείωση σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού από NPEs 1,6 δισ., που κατατάχθηκαν στα διαθέσιμα προς πώληση ( με ζημιά 214 εκατ. ευρώ).


Αντίστοιχα το NPE ratio διαμορφώθηκε σε 8,2% (3,2 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. στο Q1 2022). Το «τσιμπημένο»NPE formation αντισταθμίστηκε από τακτική εξυπηρέτηση και αποπληρωμές.


Ο συντελεστής κάλυψης NPEs στο 40%, με την τράπεζα να σημειώνει ότι από το εναπομείναν stock των 3,2 δισ. ευρώ, τα μισά (48%) αφορούν σε δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.


Τα παραπάνω νούμερα δικαιολογούν, σύμφωνα με την HSBC, να κλείσει η Alpha μέρος της «ψαλίδας» με τις Eurobank, ΕΤΕ. Αν συνεχισθεί η ανοδική αντίδραση.  


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΜΟΗ: Τους βασικούς όρους της συναλλαγής πώλησης του 75% του κλάδου ΑΠΕ προσδιόρισε, χθες, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο κλάδος αποσχίεται και εισφέρεται σε μια νέα εταιρεία ( σ.σ. ας την ονομάσουμε «Άνεμος»), η οποία ανήκει κατά 100% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


Ταυτόχρονα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil RenewableEnergy (MORE) συστήνουν μικτή εταιρεία, στην οποία η δεύτερη θα κατέχει το 75%, και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 25%. Η MORE θα καλύψει τη συμμετοχή της με μετρητά και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εισφέροντας περίπου το 14% της Άνεμος.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ-MOH II: Εν συνεχεία, το joint venture θα αγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό ( περίπου 86%) της Άνεμος, τοις μετρητοίς, από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Έτσι, θα βρεθεί να ελέγχει το 100% της εταιρείας και θα την απορροφήσει.


Το equity value της Άνεμος καθορίστηκε σε 794,5 εκατ. ευρώ και το enterprise value σε 994,1 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εισπράξει 595,8 εκατ. ευρώ. Το joint Venture θα ξεκινήσει με μετοχικό κεφάλαιο περίπου 445 εκατ. ευρώ και η Motor Oil θα καταβάλει ως μέτοχος περίπου 333 εκατ. ευρώ.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΜΟΗ ΙΙΙ: Το σημαντικότερο, όμως, που προκύπτει από τη δομή του deal είναι ότι το joint ventureθα δανειστεί, προκειμένου να αγοράσει το 100% της Άνεμος.

Προεργασία για αυτό έχει διενεργηθεί με την Eurobank, όπως αποκάλυψε η στήλη ( Απελεύθερος 7 Ιουνίου).

Με EBITDA περίπου 100 εκατ. ευρώ, η Άνεμος μπορεί να «σηκώσει» το capex και την εξυπηρέτηση του δανεισμού της. Άλλωστε, μέρος των υπό ανάπτυξη πάρκων (460,6 MW) αφορούν στο joint venture με την EDPR και θα κατασκευαστούν με χρηματοδότηση της τελευταίας.


Μια από τις ασκήσεις που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα προέβλεπε ακόμη και επιστροφή κεφαλαίου από την Άνεμος στους μετόχους μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω συναλλαγής. Θα χρηματοδοτηθεί, αν γίνει, από το υφιστάμενο ταμείο.  


ΤΕΝΕΡΓ: ΓΕΚ και Περιστέρης δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, αν θα εισέλθουν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με κάποιον από τους εναπομείναντες ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όταν το αποφασίσουν υποχρεούνται να το ανακοινώσουν.


Επομένως, deal αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.


ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ανακοίνωση για exclusivity μπορεί να βγει πριν τη βαθιά ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου. Ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.


Ακόμη και έτσι, όμως, οι εξελίξεις πρακτικά μετατίθενται τουλάχιστον για Σεπτέμβριο ( σ.σ. ολοκλήρωση της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων). Εξ ου και κρίσιμα «γρανάζια» του μηχανισμού της ΤΕΝΕΡΓ είναι διακοπές…


ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Με δεδομένο ότι οι δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους είναι private equity ή sovereign fund,το όποιο deal προκύψει, αν προκύψει, θα επιδιώκει να καταστήσει την εταιρεία ιδιωτική.

Επομένως, θα αφορά στο 100% των μετοχών.

Αν κάποιοι, που έχουν σημαντική θέση, βιάζονται να δώσουν το ποσοστό τους, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά μέσα που ενδείκνυνται για ενδιάμεση διευκόλυνση.


Lamda: Όπως αποκάλυψε χθες η στήλη Gamechanger η Lamda υπέγραψε τα δύο πρώτα προσύμφωνα για οικόπεδα, στα οποία πρόκειται να κτιστούν βίλες.


Σε επίπεδο cash flow αποτελεί ευχάριστη είδηση. Θα ήταν ακόμη πιο ευχάριστη, αν είχε προηγηθεί η έκδοση αντικειμενικών από το ΥΠΟΙΚ. Επομένως, ο δρόμος για υπογραφές προσυμφώνων ήταν γενικά ανοικτός.

Όσοι παρακολουθούν την επένδυση εστιάζουν, σε αυτή τη φάση, στη σταδιακή έναρξη των εισπράξεων.

Αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα για τους επόμενους μήνες. Εξ ου και η επιτυχής άντληση δανεισμού μέσω του- νέου- retail bond βοήθησε, σημαντικά, να μετριαστούν οι ανησυχίες.

 

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.381 views0 comments
bottom of page