top of page

Τα ραντεβού Holterman σε Αθήνα, η προίκα της Intracom Properties και οι RMs με πακεταρισμένα δάνεια



Από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι επενδυτές, διεθνώς, βλέπουν …μισογεμάτο το ποτήρι, ποντάροντας ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων θα κορυφώσει εντός του πρώτου τριμήνου 2023.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν παίζει ρόλο αν έχουν δίκαιο ή άδικο. Μεγαλύτερη σημασία έχει το consensusαλλά και το κίνητρο να οδεύσουν ως το κλείσιμο βιβλίων ( σ.σ. ως τις 15 Δεκεμβρίου κλείνουν χρήση τα περισσότερα funds) χωρίς αναταράξεις. Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις για τη Wall Street αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς θα φανεί αν η φρασεολογία, που χρησιμοποίησε χθες η FED, «γκρεμίζει» την αίσθηση πάνω στην οποία εδράζεται το bear market rally.

Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη χωρίς μεγάλες απογοητεύσεις. Με εξαίρεση τον κλάδο τεχνολογίας, οι αγορές αντιμετώπισαν ψύχραιμα τις προειδοποιήσεις των διοικήσεων για κόπωση στους όγκους πωλήσεων. Το Χ.Α, με δεδομένη τη χρονική υστέρηση στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ως το τέλος του έτους πορεία υπεραπόδοσης, εφόσον βέβαια παραμείνει η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Δείγμα, πάντως, του πόσο ζορίζουν οι συνθήκες επίτευξης στόχων πωλήσεων/κερδοφορίας, διεθνώς, αποτελούν οι όλο και συχνότερες επισκέψεις RMs ξένων επενδυτικών τραπεζών στην Αθήνα. Οι επισκέψεις διενεργούνται σε family office εφοπλιστών (κυρίως) και δευτερευόντως σε θεσμικούς επενδυτές για πώληση προϊόντων ( σ.σ. συνήθως πακεταρισμένα δάνεια). Η στήλη εντόπισε RMs, τόσο της Deutsche Bank, όσο και της Morgan Stanley. Τέτοιες επισκέψεις είχαμε να ζήσουμε από την προ Lehman Brothers περίοδο.


Τράπεζες-SSM: Παράταση μερικών ημερών παρείχε σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο SSM, προκειμένου να προβούν – αν χρειάζεται- σε διορθώσεις των επικαιροποιημένων επιχειρησιακών στόχων, τα οποίακατέθεσαν ως την 31η Οκτωβρίου (Απελεύθερος 2 Νοεμβρίου).

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, που παύει τον – μεσοσταθμικό- υπολογισμό του επιτοκίου δανεισμού μέσω TLTROs από την ημερομηνία λήψης της ρευστότητας. Όσες εγχώριες τράπεζες είχαν κινηθεί συντηρητικά ( Πειραιώς, Alphaδηλώνουν ότι το έπραξαν) δεν θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουν εκ νέου το business plan.


Holterman: Στην Αθήνα βρέθηκε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, ο Henry Holterman. Ο επικεφαλής της Reggeborgh είχεενδιαφέρουσες συναντήσεις, από τις οποίες ενδέχεται να προκύψουν ειδήσεις…

Ακούμε ότι μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με την ηγεσία της Motor Oil.


ΟΠΑΠ: Λήγει σήμερα η περίοδος δυνατότητας επανεπένδυσης μερίσματος σε τιμή 12,17 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος εδώ και ένα μήνα παραμένει καθηλωμένος σε στενό εύρος διακύμανσης, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο. Η Eurobank Equities αναμένει ισχυρό τρίτο τρίμηνο (+4% τα έσοδα y-o-y, +9% τα EBITDA και +17% τα καθαρά κέρδη) με ελεύθερες ταμειακές ροές 139 εκατ. ευρώ. Εκτιμά ότι για το σύνολο της χρήσης θα εμφανίσει EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ.


SocGen- MSCI: Μικρές πιθανότητες να εξέλθει του MSCI Standard η Jumbo και άλλες τόσες να εισέλθει στο δείκτη η ΤΕΝΕΡΓ (σ.σ. ανεξαρτήτως των αποφάσεων για Jumbo) βλέπει η Societe Generale.

Παρ’ ότι το στοίχημα διαγραφής της Jumbo από τον MSCI Greece παραμένει σταθερά, για τη SocGen, εδώ και μια σχεδόν διετία, γίνεται εμφανής η διάθεση να «μαζευτεί».  


INTKA- Ακίνητα: Περί τα 60 με 65 εκατ. ευρώ εκτιμάται, όπως ακούμε, η αξία των ιδιόκτητων ακινήτων, τα οποία θα αποσχίσει η Intracom Holdingsεισφέροντάς τα σε υπό σύσταση εταιρεία, με την επωνυμία Intracom Properties.

Πρόκειται για ακίνητα εισοδήματος, με μακροχρόνιες μισθώσεις και ικανοποιητικό yield, που θα επιτρέψουν στην νεοσύστατη εταιρεία να μοχλεύσει τον ισολογισμό και τις επενδύσεις της.


ΑΔΜΗΕ-Αριάδνη: Σε 178,9 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2021 το κόστος κατασκευής του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Το 2020 είχαν διατεθεί 108 εκατ. ευρώ. Η Αριάδνη διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ και έχει συνάψει δανεισμό 200+200 εκατ. ευρώ από Eurobank και ΕΤΕπ ( σ.σ. η σύμβαση με την ΕΤΕπ προβλέπει πρόσθετη γραμμή 100 εκατ., σε περίπτωση υπέρβασης του κατασκευαστικού κόστους).Ως το τέλος του 2021 είχε εκταμιεύσει ποσό 55 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό με Eurobank. Επιπρόσθετα, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.  


ΑΔΜΗΕ-Αριάδνη ΙΙ: Το επιτόκιο του ομολογιακού, το οποίο κάλυψε η Eurobank, κατά την κατασκευαστική περίοδο, ορίζεται ως Euribor 6μηνου πλέον περιθωρίου 2,2%. Κατά την ημερομηνία ηλέκτρισης, το περιθώριο θα μειωθεί σε 2% ή 1,8%, ανάλογα με τον αριθμοδείκτη καθαρός δανεισμός /EBITDA. Διαθέτει περίοδο 4ετή χάριτος ως προς την καταβολή δόσεων κεφαλαίου.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







319 views0 comments
bottom of page