top of page

Τράπεζες: Αν παίξουν θα είναι για λίγο.Εισπράξεις τώρα, έσοδα μετά για Lamda. Οι υστερήσαντες του ΧA

Το σήμα της FED για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων πιθανώς να συντηρήσει συνθήκες ανοδικής αντίδρασης για τις αμερικανικές τράπεζες. Σε συνδυασμό με τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, που ανακοινώνουν οι ευρωπαϊκές, το κλίμα ενδέχεται βραχυπρόθεσμα να βελτιωθεί. Αμφίβολη η διάρκεια.

Τα σύννεφα της ύφεσης σκιάζουν ήδη την αμερικανική οικονομία. Είναι βέβαιο ότι η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης, ως απόρροια λουκέτων, διασώσεων και της σημαντικής πίεσης που δέχονται όλες σχεδόν οι περιφερειακές αμερικανικές, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η παύση στον ανοδικό κύκλο επιτοκίων δείχνει λογική. Το σενάριο, όμως, μείωσης ως το τέλος του έτους δείχνει αρκετά αβέβαιο.

Αν τα επιτόκια παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, για μερικούς μήνες, οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται, όπως και το σενάριο νέων τραπεζικών καταρρεύσεων. Μπορεί προς το παρόν η κρίση να μην έχει συστημικά χαρακτηριστικά αλλά η de facto χρεοκοπία της First Republic ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία Β΄ τριμήνου των αμερικανικών εισηγμένων δεν έχουν ενσωματώσει σενάριο ύφεσης.

Στην Ευρώπη μπορεί να μην μας αγγίζει η τραπεζική κρίση, μας αγγίζουν, όμως, τα απότοκα της στο επενδυτικό κλίμα. Η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου, αλλά το επενδυτικό αφήγημα έχει «θολώσει», λόγω ανησυχίας για νέα «κόκκινα» δάνεια και ερωτημάτων για την επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης. Ο κλάδος γίνεται φθηνότερος σε short term ορίζοντα ( με βάση τις επιδόσεις των δύο επόμενων τριμήνων), καθώς οι επενδυτές επιφυλάσσονται για τις προοπτικές από το 2024 και έπειτα.

Παρόμοιο σκηνικό, με ελαφρές διαφοροποιήσεις, ισχύει και για τις εγχώριες τράπεζες (Απελεύθερος 24 Απριλίου). Η προίκα των υπερκερδών Α΄ και Β΄ τριμήνου έχει «φαγωθεί» και οι συγκριτικές αποτιμήσεις δεν επιτρέπουν σοβαρές κινήσεις υπεραπόδοσης, παρά μόνο αν υπάρξουν καταλύτες. Επιπρόσθετα υπάρχει το πολιτικό ρίσκο, που δεν έχει ενσωματωθεί στις τιμές. Το μόνο που έχει συμβεί, προς το παρόν, είναι η καθήλωση του τζίρου, ενδεικτικό της στάσης αναμονής.

Τρόφιμα: Οι εταιρείες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να υπεραποδώσουν ως υστερήσαντες καθώς η συγκράτηση-μείωση σε κόστος πρώτων υλών και παραγωγής αποκαθιστά τα περιθώρια κέρδους. Coca Cola, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Σαράντης (από τον συγγενή κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων ευρείας διανομής).

ΟΤΕ: Η Telekom Romania Mobile (MRB) είναι προς πώληση εδώ και χρόνια. Το 2021 ο ΟΤΕ, βάσει της συμφωνίας την πώληση του 54% της Telekom Romania, επαναγόρασε το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι τιμήματος 58,9 εκατ. ευρώ. Στη χρήση 2020 ο ΟΤΕ πήρε ζημιά απομείωσης 160 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στην Telekom Romania Mobile. Η εταιρεία παραμένει «βαρίδι» για τον όμιλο, ο οποίος χρηματοδοτεί τη λειτουργία της.

Lamda: Σε νέα υψηλά οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων, ενώ το 2022 από προκαταβολές για βίλες και διαμερίσματα του Riviera Tower καθώς και από προκρατήσεις ο όμιλος είχε εισπράξεις 151,4 εκατ. ευρώ. Δεν λογιστικοποίησε, όμως, στα έσοδα παρά μόνο ένα μικρό μέρος των παραπάνω εισπράξεων για λόγους που έχουμε αναφέρει ( Απελεύθερος 13 Μαρτίου).

Lamda ΙΙ: Η λογιστικοποίηση μόλις 22,7 εκατ. ευρώ από τις παραπάνω εισπράξεις, σε συνδυασμό με τα έξοδα για την επένδυση στο Ελληνικό (73,6 εκατ. ευρώ), εξηγούν το ζημιογόνο Δ΄ τρίμηνο. Τις ζημιές χρήσης περιόρισαν το κέρδος από επανεκτίμηση ακινήτων 146 εκατ. ευρώ (105,6 εκ για Ελληνικό+40,4 εκ. ευρώ από Malls) και το Deferred tax 28 εκατ. ευρώ. Το χρηματοοικονομικό κόστος εκτινάχθηκε σε 94,5 εκατ. ευρώ.

Lamda ΙΙΙ: Η δυναμική των εισπράξεων εμφάνισε σημάδια κόπωσης, το τελευταίο δίμηνο. Από τις αρχές Μαρτίου, όταν εκδόθηκε η πρώτη σχετική ανακοίνωση (Απελεύθερος 10 Μαρτίου), στις βίλες υπογράφηκε μόλις ένα προσύμφωνο, (8 πλέον στο σύνολο), ενώ παρέμεινε σταθερός ο αριθμός των συμβολαίων (19).

Στον Riviera υπογράφηκαν έξι νέα συμβόλαια, με τον αριθμό των διαμερισμάτων να φθάνει σε 133 από 127 τον Μάρτιο. Οι ως τώρα εισπράξεις ανήλθαν σε 75 εκατ. ευρώ (71 εκατ. το Μάρτιο). Τα «καπαρωμένα» διαμερίσματα μειώθηκαν σε 22, ενώ για τα τελευταία 14 βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές. Σταθερές οι προκαταβολές (καπάρο) για τα Condos (26 εκατ. ευρώ), όπως και για τις εισπράξεις από πώληση οικοπέδων σε τρίτους (ΤΕΜΕΣ, Φουρλής κά).

Autohellas: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της FCA Hellas από την μικτή εταιρεία (ΟΡΝΟΣ) των Autohellas, SAMELET έναντι τιμήματος 65,15 εκατ. ευρώ. Η Autohellas κατέχει το 51% της μικτής εταιρείας και επομένως καταβάλει 33,22 εκατ. ευρώ.

ΕΛΧΑ: Προς έγκριση στην τακτική γενική συνέλευση νέα πολιτική αποδοχών. Στο μακροχρόνιο πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών περιλαμβάνεται και η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης μετοχών ( μόνο σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ μητρικής και συνδεδεμένων εταιρειών).

INTKA: Κατά την περσινή χρήση καταβλήθηκαν σε επίπεδο ομίλου συνολικές αμοιβές και παροχές 12,73 εκατ. ευρώ σε μέλη Δ.Σ, στελέχη κά. Οι μέτοχοι εισέπραξαν μέσω επιστροφής 10,03 εκατ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει πιθανότητα το έργο διασφάλισης ομαλής τροφοδοσίας της Αττικής με νερό, υπογράφοντας σχετική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ Παγίων, ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ. Αυτό τουλάχιστον προτείνει η εισηγμένη προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο η υλοποίηση των έργων. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων.

ΟΛΘ: Προτεινόμενο μέρισμα 1,45 ευρώ ανά μετοχή ( καθαρό 1,3775 ευρώ), με ημέρα αποκοπής την 11η Μαΐου.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.179 views0 comments
bottom of page