top of page

Η…θυσία της ΔΕΗ και τα ανταλλάγματα. Στέρεψαν τα αντληθέντα της Lamda. Πόλεμος για τα VillageΗ υποβολή προαιρετικής δημόσιας προσφοράς από την IDEAL στους μετόχους της Byte ανοίγει έναν κύκλο στην αγορά.


Κυοφορούνται παρόμοιες κινήσεις, με πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα, που, αν μη τι άλλο, θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις ώρες της βαριάς θερινής ραστώνης.


Μέχρι και τον Γεώργη τον Αλογοσκούφη ενδέχεται να ανακαλέσουμε στις μνήμες μας και το αλησμόνητο άρθρο 11.


ΔΕΗ: Μάχη να μην διασπάσει καθοδικά τα 5 ευρώ, έως ότου αποφασισθεί νέο buyback, δίνεται στο ταμπλό.


Η αγορά δεν πείθεται από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι η εφαρμογή του μηχανισμού πλαφόν ανά τεχνολογία θα έχει ουδέτερη επίδραση στο guidance για τα φετινά EBITDA.


ΔΕΗ ΙΙ: Ενδέχεται να έχουν δίκαιο αμφότερες οι πλευρές. Δηλαδή, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA να επηρεαστούν αρνητικά, αλλά τα δημοσιευθέντα να παραμείνουν εντός καθοδήγησης, χάρη σε σειρά ανταμοιβών, τις οποίες θα δώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ, για την- προεκλογική-…θυσία της.

Αρκεί, βέβαια, να παραμείνει στην εξουσία.


ΔΕΗ ΙΙ: Προεκλογικά, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει αναδρομική αποζημίωση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, για τη διατήρηση σε εφεδρεία των ντιζελομονάδων σε νησιά, που έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα.


Στην ΔΕΗ θυμήθηκαν και τα αναδρομικά, που διεκδικούσε η Επιχείρηση, επί διοίκησης Παναγιωτάκη, για δαπάνες υπηρεσιών ΥΚΩ, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ( σ.σ. είχε λάβει 360 εκατ. ευρώ από τη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).


Lamda- Κεφάλαιο κίνησης: Τέλειωσαν έσοδα/κεφάλαια, που άντλησε, μέσω ΑΜΚ και retail bond έκδοσης 2020.


Από τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (640 εκατ. ευρώ) στις 29 Ιουνίου παρέμεναν αδιάθετα 167 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τη δεύτερη δόση του τιμήματος (καταβλητέα υπό αιρέσεις στις 25/6/2023).


Από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια του retail bond ( 312 εκατ. ευρώ) έμειναν, κατά την ίδια ημερομηνία, 43,5 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό όψεως, ως μέρος εξασφάλισης του ομολογιακού δανείου, που υπέγραψε στις 24 Ιουνίου 2021 η Lamda με τις Eurobank και Πειραιώς.


Lamda- Ελληνικό: Με χρήση κεφαλαίων ΑΜΚ και ΚΟΔ 2020 έχουν χρηματοδοτηθεί επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό ( σ.σ. πέραν της πρώτης δόσης του τιμήματος).


Εξ αυτών τα 183,6 εκατ. ευρώ για το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών, που θα αναπτύξουν δύο Malls και περίπου 80 εκατ. ευρώ για πρόδρομες εργασίες. Για πρόδρομες εργασίες πήγαν και τα έσοδα από προκρατήσεις (20 εκατ.).


Lamda- Ελληνικό ΙΙ: Στις 31 Μαρτίου τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν μειωθεί κατά 60,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2021.


Κατά την ίδια ημερομηνία, ο όμιλος είχε αναλάβει και δεν είχε εκτελέσει κεφαλαιουχικές υποχρεώσεις 94,5 εκατ., για υπηρεσίες αρχιτεκτονικών μελετών, project management, καθώς και εργολαβιών κατασκευής.


Lamda- Ελληνικό ΙΙΙ: Για τη χρηματοδότηση των υπόλοιπων επενδύσεων θα απαιτηθεί χρήση δανειακών γραμμών 1 δισ. ευρώ καθώς και εισπράξεων από πωλήσεις κατοικιών/οικοπέδων, εκτιμώμενου συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.


Ένα μέρος βέβαια των 183,6 εκατ. ευρώ για τα Malls σε Ελληνικό θα ανακυκλωθεί καθώς θα διατεθεί στην Ελληνικό ΑΕ για την αγορά των δύο οικοπέδων (Απελεύθερος 27 Ιουνίου)


IDEAL-BYTE: Μετά την προαιρετική δημόσια προσφορά της Ideal Holdings στους μετόχους της Byte, για την απόκτηση τουλάχιστον του 70% του μετοχικού κεφαλαίου, αναμένεται η απάντηση του Δ.Σ. της Byte.


Την περασμένη Παρασκευή, το Δ.Σ της Byte διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις βασικών μετόχων, για την πώληση της εταιρείας. Η οικογένεια Βυζάντιου ελέγχει το 55,5%. Επομένως, η στάση της κρίνει την επιτυχία της κίνησης .

Η Ideal θέλει τη Byte για κρίσιμη μάζα και συνέργειες.


ΤΕΝΕΡΓ: Ακούμε ότι δόθηκε περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων σε έναν από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές (Macquarie, First Sentier).


Dimand: Συνολική έγκυρη ζήτηση για 8.873.473 μετοχές, εκ των οποίων οι 8.693.165 αφορούσαν σε ζήτηση στα 15 ευρώ (ανώτατη τιμή εύρους)!


EXAE- Φουρλής: Η Eurobank Equities αφαίρεσε τους δύο τίτλους από τις κορυφαίες επιλογές, ελλείψει θετικών καταλυτών, ως το τέλος της χρονιάς, παρ’ ότι διατηρεί τη σύσταση αγοράς, δεδομένης της ελκυστικής τους αποτίμησης.


Πλέον, στα top picks παραμένουν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, MOH και ΕΤΕ.


INKAT: Κρίσιμη εβδομάδα, ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Intracom και πλευράς Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου, για την Intrakat.


Αναμένεται η πλευρά Μπάκου να προσδιορίσει την έκταση της προσφοράς ( π.χ. απευθύνεται πέραν της Intracom και σε συνδεδεμένα μέρη;) καθώς και τη διαδικασία, που θα ακολουθηθεί ( θα είναι το τίμημα υπό την αίρεση ευρημάτων confirmatory due diligence;)


Eurobank- Village: Διαγωνισμό για την πώληση των Village «τρέχει» η Eurobank. Αν κρίνουμε από το πόσο γρήγορα ξεκίνησε πόλεμος με κτυπήματα …κάτω από τη μέση, το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο.

Σημειώνεται ότι η Eurobank, ως διάδοχος του νέου Τ.Τ., είχε καταγγείλει τα δάνεια Κοντομηνά με εξασφαλίσεις μετοχές της Village και προ έτους έβγαλε σε πλειστηριασμό το ενέχυρο (100% των μετοχών). Με δεδομένο ότι δεν είχε ρυθμιστεί ο υπέρογκος δανεισμός δεν εμφανίστηκε τρίτος αγοραστής.

Έτσι πήρε τις μετοχές η Eurobank με αντίτιμο 1 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.264 views0 comments
bottom of page