top of page

Γιατί η Πειραιώς δηλώνει upside ως 168%. Η απώλεια 2,3% για τους ομολογιούχους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το «Όχι»


Καλημέρα.Όταν ξεκινούσε η χρονιά, κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η στήλη, θεωρούσαν τους στόχους πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών «φιλόδοξους».


Οι επιδόσεις Β΄ τριμήνου μας διέψευσαν καθώς όλες οι τράπεζες αναθεώρησαν ανοδικά τη καθοδήγησή τους για το σύνολο της χρήσης. Μαζί αναθεώρησαν και τους στόχους για καθαρά έσοδα από τόκους. Όλα αυτά, παρά τη δυσμενή συγκυρία, που προκάλεσε η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση και χωρίς μεγάλα «tickets» χορηγήσεων στο Β΄ τρίμηνο, που να αλλοιώνουν την εικόνα.


Η αναχρηματοδότηση των δανείων της Fraport ήταν η μεγαλύτερη «δουλειά» του Β΄ τριμήνου. Alpha, Eurobank και Εθνική κάλυψαν περίπου 750 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ έκαστη) από το κοινοπρακτικό των 970 εκατ. ευρώ της Fraport Greece.


Το κοινοπρακτικό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, που σύνηψε η Macquarie, για την εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ, αποτέλεσε τη μεγάλη δουλειά του πρώτου τριμήνου, που μοιράστηκε, κοινοπρακτικά, κατά τη διάρκεια του δεύτερου.


Αντίθετα, μεγάλες δουλειές αναμένεται να βγάλει το τρέχον τρίμηνο. Η Eurobank πήρε την πρώτη, που είναι μάλιστα «σπονδυλωτή», όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ενώ τυχόν deal στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με συγκεκριμένο επενδυτή θα έχει ως …ουρά σοβαρές νέες εκταμιεύσεις δανείων.


Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ακόμη και όποιος είναι «μαύρος» για την πορεία των εξελίξεων το 2023, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι φέτος οι τράπεζες θα μεγαλώσουν την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων και επομένως θα διαθέτουν του χρόνου πιο ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους.


Πειραιώς: Σε διαφορετική συγκυρία, η αγορά θα πανηγύριζε χθες την αλλαγή σελίδας, που πιστοποιούν τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου και η αναθεώρηση του guidance. Με Fully Loaded CET1 10,2% ( σ.σ. στο τέλος προβλέπεται να ανέβει σε περίπου 11%) και NPE ratio9,1% δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σε αυτή τη φάση, για την κεφαλαιακή της επάρκεια.  


Ισχυρές οι οργανικές επιδόσεις, με νέα καθοδήγηση για έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ προηγουμένωςκαι προ φόρων κέρδη άνω των 600 εκατ. ευρώ. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο (1,1 δισ. πιστωτική επέκταση συν 0,4 δισ. αποθεραπείες).

Ο αναθεωρημένος στόχος χρήσης προβλέπει αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 2 δισ. ευρώ.


Πειραιώς ΙΙ: Η συγκυρία όχι μόνο δεν βοηθά να απεικονισθεί η αλλαγή σελίδας στην αποτίμηση της τράπεζας, αλλά οδήγησε σε διεύρυνση της «ψαλίδας» με τις υπόλοιπες τρεις.  


Υπό το παραπάνω πρίσμα, δείχνει λογικό το γεγονός ότι η τράπεζα αφιερώνει 14 σελίδες της παρουσίασης, για να δείξει το προφανές: ότι είναι σοβαρά υποτιμημένη σε σχέση με την αγορά.


Πειραιώς ΙΙΙ: Διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή3,2 φορές επί του consensus για EPS 2022, όταν οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο όρο 5,6x ( περιθώρια ανόδου 75%).


Με βάση, δε, τις επιδόσεις οργανικής κερδοφορίαςεξαμήνου η Πειραιώς είναι μακράν η πιο υποτιμημένη τραπεζική μετοχή καθώς διαπραγματεύεται 2,8x τα οργανικά κέρδη ανά μετοχή, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες μεταξύ 6,5x με 8,8x.


Για να πάει στο μέσο όρο (7,5x) πρέπει να καταγράψει άνοδο 168%.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Άναψαν τα…μολύβια των fund managers, προκειμένου να υπολογίσουν αν συμφέρει ή όχι να αποδεχθούν την πρόταση πρόωρης αποπληρωμής των ομολογιών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


Τα νέα μάλλον δεν θα κάνουν χαρούμενη τη Reggeborgh.


Η πρόταση πρόωρης αποπληρωμής των ομολογιών είναι υποχρεωτική, ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της ρήτρας αλλαγής μετοχικού ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι η αποφυγή ενεργοποίησης αποτελούσε οδηγό των Ολλανδών, όταν επιχείρησαν και πέτυχαν να πάρουν τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Η επόμενη προγραμματισμένη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των ομολογιών είναιγια τον Ιανουάριο του 2023. Τότε, αγοράζει στο 101,6. Τώρα, στο 101.

Επιπρόσθετα, ο κάτοχος ομολογιών, αν περιμένει ως τον Γενάρη κερδίζει την αναλογία του κουπονιού. Ήτοι, μια απόδοση της τάξης του 1,7%.  


ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙΙ: Τέλος, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι ομολογιούχοι, που δεν θα αποδεχθούν την προσφορά, διατηρώντας για μερικούς μήνες τις ομολογίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεν αναλαμβάνουν ρίσκο.


Αφενός επειδή η πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ στη Motor Oil είναι σχεδόν «κλειδωμένη», αφετέρου, επειδή για να πωληθούν οι ΑΠΕ, πρέπει να αρθούν τα ενέχυρα του ευρωομολόγου.  


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Eurobank: Αντίστοιχα, πολύ μικρό ρίσκο αναλαμβάνει η Eurobank, που αποφάσισε να παράσχει το σύνολο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, για την εν εξελίξει απόπειρα πρόωρης αποπληρωμής του ευρωομολόγου.


Ξέρει ότι θα αποπληρωθεί από το τίμημα μεταβίβασης του 75% του κλάδου ΑΠΕ. Να «στραβώσει» το deal,λόγω των αποτελεσμάτων του due diligence, δείχνει πολύ δύσκολο. Άλλωστε τη μεταβίβαση η ίδια τη χρηματοδοτεί ( σ.σ. τόσο τη MORE όσο και το JV)..


Πειραιώς-Terra: Σήμερα λήγει η νέα προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Δύο σχήματα εκτιμάται ότι θα καταθέσουν σίγουρα προσφορά: Bain-Brook Lane και Resolute- Orion Hotels&Real Estate.

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.229 views0 comments
bottom of page