top of page

Η ΤΕΝΕΡΓ, το exclusivity και η εξαίρεση. Ζημιά 7,7 εκατ. σε 6 μήνες για Στέγγους. Τα ερωτήματαΠρόσκαιρη φοβούνται χρηματιστές ότι θα αποβεί η χθεσινή ανοδική αντίδραση καθώς προήλθε από…εξάντληση πωλητών και όχι τόσο από εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι αγορές μετοχών βοηθήθηκαν και από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, μετά την ολική υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης, ως προς τη σχεδιαζόμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή 45% στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια.


ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ: Παλαιές καλές ημέρες της αγοράς θύμισε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της εταιρείας. Οι αναλυτές ρώτησαν επίμονα τη διοίκηση του ομίλου, για το αν υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε τι φάση βρίσκεται καθώς και πως πρόκειται να χρησιμοποιήσει ενδεχόμενο τίμημα η ΓΕΚ.

Η διοίκηση επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο ή οριστικό, για να ανακοινωθεί, συμπληρώνοντας, ότι σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν, με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση στιβαρής οικονομικής θέσης και στην επίτευξη μελλοντικής ανάπτυξης.


ΓΕΚ- ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Από τις προσεκτικές διατυπώσεις/τοποθετήσεις της διοίκησης έμεινε η αίσθηση ότι η ΓΕΚ συζητά. Εφόσον κλείσει συμφωνία πώλησης, το τίμημα που της αναλογεί θα κατευθυνθεί σε χρηματοδότηση κινήσεων ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση ρωτήθηκε για το αν έχει υποχρέωση να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, εφόσον έχει εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με επενδυτή (Απελεύθερος 16 Σεπτεμβρίου).


ΓΕΚ- ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Το πλαίσιο υποχρεώνει μεν μια εισηγμένη να ενημερώσει τους επενδυτές, εφόσον το exclusivity αφορά σε σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο ( σ.σ. η ΤΕΝΕΡΓ εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία), παρέχει, όμως, την εξής εξαίρεση: η γνωστοποίηση μπορεί να καθυστερήσει, εφόσον κριθεί ότι μπορεί να θίξει τη συζητούμενη συναλλαγή.

Σε περίπτωση της εξαίρεσης λαμβάνονται μέτρα, που αποτρέπουν φαινόμενα κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης ( σύνταξη/παρακολούθηση λίστας με insiders κά). Η διοίκηση της ΓΕΚ δεν επιβεβαίωσε, φυσικά, τα περί αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.


Frigo: Επιτροπή ομολογιούχων, διοίκηση και Truad Verwaltungs A.G (οικογένεια Δαυίδ) εξετάζουν το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης της εισηγμένης, με πιθανή –μερική- ανταλλαγή ομολογιών με μετοχές.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία καθώς η οικογένεια Δαυίδ εμφανίζεται αμφίθυμη ως προς τη συμμετοχή της σε νέα κεφαλαιακή ένεση. Υπενθυμίζεται ότι η Truad Verwaltungs είχε συνεισφέρει 60 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη αναδιάρθρωση.


Frigo II: Σε περίπτωση πάντως, παράλληλης κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, η εισηγμένη θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους στο σκέλος αναδιάρθρωσης δανεισμού και χορήγησης ενδιάμεσης χρηματοδότησης 30 εκατ. ευρώ. Η Evercore συμβουλεύει την οικογένεια Δαυίδ, το club των ομολογιούχων συνεργάζεται με τις DC Advisory και τη Weil Gotshal, ενώ η εισηγμένη έχει ως νομικό σύμβουλο τη Milbank και ως οικονομικό τη Peralla Weinberg.


Τεχνική Ολυμπιακή: Πρίμα πάνε οι επενδύσεις στην ναυτιλία για τον όμιλο, αλλά στα υπόλοιπα συνεχίζονται κινήσεις, που εγείρουν ερωτήματα.

Το Α΄ εξάμηνο εισέπραξε από συμμετοχές και θυγατρική (Roma Holdings) σε ναυτιλία μερίσματα 1,47 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν, αλλά δεν εισπράχθηκαν ως 30/6 μερίσματα 1,3 εκατ. δολαρίων. Το ένα πλοίο, το οποίο ελέγχει η εταιρεία ( σ.σ. κατά 85%) αποτιμήθηκε 93 εκατ. δολάρια και ενεγράφη κέρδος στα αποθεματικά 41,9 εκατ. ευρώ.


Τεχνική Ολυμπιακή ΙΙ: Στις 5 Ιανουαρίου η T.O. International Holdings, θυγατρική της Τεχνική Ολυμπιακή έδωσε 12,5 εκατ. ευρώ στη Vel Investments ( Κ. Βελάνης) για να αγοράσει το 100% της Novamore Ltd.Στην εταιρεία ανήκουν απαιτήσεις από δανειακές συμβάσεις που είναι εξασφαλισμένες με προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στις 30 Ιουνίου, οι παραπάνω απαιτήσεις αποτιμήθηκαν 4,77 εκατ. ευρώ. Πως γίνεται μέσα σε έξι μήνες να εγγράφεται ζημιά 7,73 εκατ. ( σ.σ. σχεδόν το 62% του τιμήματος); Διενεργήθηκε due diligence, όταν εξαγοράστηκε η εταιρεία; Προέκυψαν θέματα με τα ενεχυριασμένα ακίνητα, που οδήγησαν σε μείωση της αξίας τους;


Τεχνική Ολυμπιακή ΙΙΙ: Το έτερο αξιοπερίεργο είναι ότι η T.O. Holding International προχώρησε εντός του εξαμήνου σε αγοραπωλησίες μη διαπραγματεύσιμων μετοχών/ομολογιών και από την αποτίμηση προέκυψε ζημιά 1,58 εκατ. ευρώ.

Η ανάγνωση, πάντως των οικονομικών καταστάσεων της Τεχνικής Ολυμπιακής κρύβει και… ευχάριστες στιγμές. Όπως η αγορά ελικοπτέρου, αξίας 1,93 εκατ. ευρώ, στην οποία προχώρησε ο όμιλος και το οποίο εν συνεχεία μίσθωσε στην εταιρεία διαχείρισης πτητικών μέσων I-Fly, για 7 χρόνια, προς 193.500 ευρώ ανά έτος.


Reds: Σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕ για αναχρηματοδότηση δανεισμού της βρίσκεται η εταιρεία, ενώ, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, εξετάζει την αγορά όμορων του εμπορικού πάρκου Smart Park οικοπέδων, προκειμένου να αναπτύξει συμπληρωματικές δράσεις, οι οποίες θα αυξήσουν την επισκεψιμότητά του.

Πρέπει όμως πρώτα να οριστικοποιηθεί η νέα στρατηγική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.316 views0 comments
bottom of page