top of page

Στο 10% της Πειραιώς οι Ιταλοί. Το «κουστούμι» claw-back για ΔΕΗ-ΜΥΤΙΛ. Το ναυάγιο CVC-Interamerican



Το volatility, που προκάλεσε στις αγορές η τοποθέτηση της FED, αποδεικνύει ότι οδηγός παραμένει η πορεία πληθωρισμού/επιτοκίων. Η αγορά, ως προχθές, έβλεπε …μισογεμάτο το ποτήρι καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα δικαιολογούν ( εκτός τεχνολογίας και ίσως καταναλωτικών ομίλων) τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Πιθανή, όμως, ανθεκτικότητα των πληθωριστικών πιέσεων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων,σε -βαθύτερη-ύφεση και χαμηλότερες εκτιμήσεις για εταιρικά κέρδη.


Για το Χ.Α, σενάριο υψηλότερων επιτοκίων, ως απόρροια της αργής τιθάσευσης πληθωρισμού, αποτελεί σχεδόν εφιάλτη. Όχι τόσο λόγω των αναταράξεων, που προκαλεί σε ρηχές αγορές η αποστροφή ρίσκου, όσο για τη μείωση ενδιαφέροντος και προσφερόμενων αποτιμήσεων σε προς πώληση assets.  Από την Αττική Οδό (σ.σ. ήδη τα private equity funds ζορίζονται), ως τις πωλήσεις ποσοστών ΤΧΣ σε τράπεζες, υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες ή deals με υπογεγραμμένα SPAs, που, όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί.


Viva-JP Morgan: Τελειώνει και ο χρόνος της παράτασης, που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την JP Morgan. Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης, το κλίμα παραμένει «μουδιασμένο».

Οι μέτοχοι μειοψηφίας, που προβλέπεται να αποεπενδυθούν, πουλώντας το 48,5% στη JP Morgan κάνουν… τον σταυρό τους, μην χαλάσει η συμφωνία. Τους ζώνουν, όμως, τα φίδια καθώς βλέπουν να αναφύονται δευτερεύοντα θέματα ( Απελεύθερος 2 Νοεμβρίου), στο παρά πέντε. Θέματα που δηλώνουν φυγόκεντρη και όχι κεντρομόλο διάθεση.


CVC-Interamerican:  Δεν ξέρουμε αν η πορεία επιτοκίων έπαιξε ρόλο στο «ναυάγιο» μιας συζήτησης, που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.   

CVC και Interamerican κουβέντιασαν για μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή χαρτοφυλακίων. Να πάρει η Interamerican το χαρτοφυλάκιο γενικών ασφαλίσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής και η τελευταία το χαρτοφυλάκιο Ζωής της Interamerican. Δεν τα βρήκαν.


Eurobank-ETE-Μέρισμα: Αρχές 2023 αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις του SMM, για το αν επιτραπεί η διανομή συμβολικού μερίσματος χρήσης 2022. Ως τότε, θα έχει αξιολογήσει business plan, τις εποπτικές υποβολές και κυρίως τις συνθήκες/προοπτικές για την ευρωπαϊκή/ελληνική οικονομία.

Οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του επόπτη υπενθυμίζουμε πως είναι θετικές, αλλά η απόφαση θα ληφθεί από την ηγεσία.  


Alpha: Ευκαιρία να «φρεσκάρουμε» τις θέσεις μετόχων,με ποσοστά άνω του 5%, σε Alpha και Πειραιώς έδωσαν τα carve-out, με «φέτες» mezzanine και junior notes.

Από την εισαγωγή της GalaxyCosmosMezz προκύπτει ότι στις 25 Οκτωβρίου το ποσοστό του Paulson βρισκόταν στο 5,66%. Στα ίδια επίπεδα, δηλαδή, που βρισκόταν πριν την περσινή ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι το μακρινό 2015 είχε πάρει το 7,32%.

H Reggeborgh αύξησε κατά τι το ποσοστό της. Πλέον,διαθέτει το 5,55% της Alpha, έναντι 5,16% στο τέλος Αυγούστου (Απελεύθερος 31 Αυγούστου). Το ΤΧΣ παρέμεινε στο 9%.


Πειραιώς: Σταθερός παρέμεινε ο Paulson και στην Πειραιώς, όπως προκύπτει από την εισαγωγή της SunriseMezz. Είχε το 18,62%, μετά την τελευταία ΑΜΚ (Μάιος 2021) και συνεχίζει να το διατηρεί. Αντίθετα, οι «λαγοπόδαροι» Ιταλοί (Helikon) αύξησαν περαιτέρω το ποσοστό τους στο 9,9826%. Στις 5 Αυγούστου κατείχαν το 9,37%, (Απελεύθερος 16 Αυγούστου). Σε ιταλικό κλοιό η Πειραιώς. Σταθερό το ΤΧΣ στο 27%.


Υπερκέρδη- Σκρέκας: Χαμηλότερο (373,55 εκατ. ευρώ) από το αρχικώς εκτιμηθέν είναι το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την περίοδο Οκτώβριος 2021- Ιούνιος 2022.

Επομένως, όλοι θα πληρώσουν λιγότερα.


ΔΕΗ-ΜΥΤΙΛ: Το ποσό για τη ΔΕΗ πέφτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε περίπου 240 εκατ. ευρώ ( σ.σ. από 280 με 285 εκατ. ευρώ), ενώ για τη Μυτιληναίος διαμορφώνεται σε 65 εκατ. ευρώ. Τα ρέστα οι υπόλοιποι.   


Προμήθεια ρεύματος-υπερκέρδη: Επιβεβαιώθηκαν, όμως, οι πληροφορίες περί πρόθεσης φορολόγησης υπερεσόδων σε εταιρείες προμήθειας ενέργειας. Η φορολόγηση θα πλήξει κυρίως ΔΕΗ και –δευτερευόντως- Μυτιληναίο.

Από τον Αύγουστο ως και τον τρέχοντα μήνα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν βγάλει υψηλά κέρδη, εφόσον δεν είναι σημαντικά χετζαρισμένοι καθώς η τιμή φυσικού αερίου υποχώρησε.

Επιπρόσθετα, οι ταρίφες, που βγάζουν οι εταιρείες προμήθειας στο τέλος κάθε μήνα για τον επόμενο, στηρίζονται στις forward τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες συνήθως είναι πολύ υψηλότερες από τις spot, λόγω του volatility. Το claw-back, επομένως έχει νόημα.


Προμήθεια ρεύματος-υπερκέρδη ΙΙ: Κρίσιμη παράμετρος και δύσκολη άσκηση ( λόγω πιθανών προσφυγών), οι «δίκαιες» τιμές, που θα ορίσουν για κάθε μήνα ΡΑΕ/κυβέρνηση.

Οι δίκαιες τιμές, οι λογιστικοί χειρισμοί προμηθευτών και η πιθανότητα κάποιοι εξ αυτών να έχουν αγοράσει ακόμη φθηνότερα από την τιμή spot θα κρίνει την επίπτωση ανά εταιρεία.


PhoenixVegaMezz: Με 18 εκατ. ευρώ επιστροφή κεφαλαίου «ζεσταίνει» τις τσέπες των μετόχων της η εισηγμένη, βάσει της απόφασης της τακτικής γενικής συνέλευσης Ιουλίου (Απελεύθερος 22 Ιουλίου). Από τις 9 Νοεμβρίου οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες με τη νέα ονομαστική αξία, συνεπεία της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου. 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







384 views0 comments
bottom of page