top of page

Τα ισχνά περιθώρια EBITDA για Κατασκευές και η ΙΝΚΑΤ. «Παγώνει» το real estate.Alarm για Metexelixis

Μείωση volatility, αλλά απουσία ορατών mega-trends, χαρακτηρίζουν τις αγορές διεθνώς. Εξ ου και το rotation. Όσο δεν υπάρχει ορατότητα για τιθάσευση πληθωρισμού και επομένως προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων, η νευρικότητα θα υφέρπει και ας φαίνεται ότι οι αγορές χώνεψαν τα προβλήματα, που προκάλεσε στις περιφερειακές τράπεζες η ποσοτική σύσφιξη.

Ως αποτέλεσμα της απουσίας mega-trend, κυριαρχούν κινήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Ανεβαίνουν οι μετοχές κάποιων κυκλικών κλάδων ( π.χ. τράπεζες), ενώ την ίδια στιγμή μέρος των επενδυτών μετατοποπίζεται σε πιο «αμυντικά» χαρτιά. Οι «γίγαντες» της τεχνολογίας έχουν ανακτήσει απώλειες του 2022, ενώ κάποιοι ποντάρουν ότι στο υπόλοιπο της χρονιάς θα υπεραποδώσουν οι αναδυόμενες. Ακόμη και οι τίτλοι των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών έχουν ανακάμψει, σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά τους.

Στα καθ’ ημάς οι αργίες καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα θα οδηγήσουν σε μείωση του όγκου συναλλαγών. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές οι ξένοι επενδυτές θα είναι πιο διστακτικοί να ενισχύσουν θέσεις. Αν επικρατήσει το σενάριο ήπιας επιβράδυνσης στην οικονομία των ΗΠΑ και πιο αδύναμου δολαρίου, η στροφή προς τις αναδυόμενες αγορές θα ευνοήσει το Χ.Α.

Real Estate: Από τους τελευταίους μήνες του 2022 παρατηρείται μείωση του αριθμού μεγάλων σε αξία συναλλαγών για γραφειακούς χώρους και δευτερευόντως για Logistics. Με τις ΑΕΕΑΠ να διαθέτουν ρευστότητα κυρίως από δάνεια ( τραπεζικά ή retail bonds) η δίδυμη αύξηση κόστους χρήματος και κόστους κατασκευής άνοιξε την «ψαλίδα» τιμών, μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Είτε θα ανέβει η ζήτηση για γραφεία/αποθηκευτικούς χώρους και οι μισθωτές θα είναι πρόθυμοι να δώσουν υψηλότερα ενοίκια, είτε οι τιμές πώλησης θα υποχωρήσουν.

Eurobank-Ελληνικό: Η υπόθεση με τον πύργο, που θα ανέπτυσσε η Eurobank στο Ελληνικό, είναι ενδεικτική του πόσο πιέζει η άνοδος του κόστους κατασκευής. Το κόστος για office tower 40 χιλ. τ.μ. στο Ελληνικό ξεπερνά, πλέον, τα 200 εκατ. ευρώ, όταν το αρχικό budget προέβλεπε ένα ποσό πέριξ των 140 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση είναι πιο εύκολη για κτήρια μικτής χρήσης ( γραφεία, ξενοδοχεία, branded residences) καθώς μια αλλαγή στο μείγμα των χρήσεων βελτιώνει τα έσοδα.

Lamda: Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Lamda ενδέχεται να αφήσει για αργότερα το σκέλος ανάπτυξης γραφειακών χώρων πάνω από το Vouliagmenis Mall. Τα υπόλοιπα οικόπεδα, που προορίζονται για γραφειακούς χώρους στο επιχειρηματικό πάρκο από την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, δεν υπάγονται στα έργα πρώτης πενταετίας.

KΡΙ-ΚΡΙ: Στα 4,2 εκατ. ευρώ περικόπηκε το ύψος του ομολογιακού που εξέδωσε η εισηγμένη και κάλυψε η οικογένεια Τσινάβου. Τα υπόλοιπα στοιχεία ( διάρκεια έκδοσης, επιτόκιο, ομολογιούχοι) παρέμειναν όπως τα αναφέραμε ( Απελεύθερος 3 Απριλίου).

INKAT- ΑΚΤΩΡ: Η Intrakat προβλέπεται να έχει θετικές ταμειακές ροές, κατά την τρέχουσα τριετία και επομένως δεν χρειάζεται ΑΜΚ είπε ο CEO της εταιρείας, Αλ. Εξάρχου. Υπενθυμίζεται ότι τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι θα διενεργηθεί μια ΑΜΚ της τάξης των 50 με 70 εκατ. ευρώ λόγω της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ. Όχι τόσο για τη χρηματοδότηση του τιμήματος, όσο για την υποκατάσταση των εγγυητικών.

ΙΝΚΑΤ- ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Θυμίζουμε ότι η Reggeborgh έβαλε η ίδια πλάτη, σε κάποιες περιπτώσεις, για να λάβει εγγυητικές από τις τράπεζες η ΑΚΤΩΡ ( σ.σ. όσο υπήρχε το ευρωομόλογο που περιόριζε τη μεταφορά ρευστότητας από τον υπόλοιπο όμιλο στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ), ενώ υπήρξαν φορές ( π.χ. διεκδίκηση έργων σε Ελληνικό), που εξυπηρέτησαν τρίτοι την ΑΚΤΩΡ.

Κατασκευές- EBITDA: Τέλος θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ( σ.σ. πριν την εκτίναξη του κόστους κατασκευής) η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστικών δουλεύει με ζημιές σε επίπεδο EBITDA ή περιθώρια (EBITDA) πάρα πολύ χαμηλά. Ακόμη και αν μειώνεται τούδε και εφεξής ο ανταγωνισμός και οι εκπτώσεις, το υφιστάμενο ανεκτέλεστο είναι κτυπημένο με ισχνά περιθώρια.

Κατασκευές-EBITDA ΙΙ: Η INKAT διενήργησε δύο ΑΜΚ, μεταξύ Γενάρη 2021 και Γενάρη 2022, η ΑΚΤΩΡ έλαβε στήριξη 560 εκατ. ευρώ την πενταετία 2018-22, η Άβαξ διενήργησε ΑΜΚ το 2020 και εν συνεχεία πώλησε σειρά συμμετοχών και δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, ΓΕΦΥΡΑ), ενώ η ΓΕΚ στο κατασκευαστικό της βραχίονα, αν εξαιρεθούν τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, έχει επίσης πενιχρά περιθώρια EBITDA.

Attica Bank: Μας έχει μπερδέψει η τράπεζα της καρδιάς μας. Το Δ.Σ έχει λάβει απόφαση στις αρχές Φεβρουαρίου να ταξινομηθούν στα προοριζόμενα προς πώληση την 31/12/2022 τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια Astir 1 και Metexelixis. Έχει εκδοθεί σχετική «ξύλινη» απάντηση σε ερώτημα της Ε.Κ, με την οποία η τράπεζα επιβεβαίωνε την παραπάνω κίνηση. Επιπρόσθετα, έτρεξε διαδικασία, βάσει της οποίας Bain/Cepal και Fortress κατέθεσαν ενδεικτικές προσφορές για τα χαρτοφυλάκια Metexelixis και Omega.

Attica Bank II: Οι παραπάνω προσφορές χρησιμοποιήθηκαν για να έχει μια εικόνα η Thrivest, αλλά και οι άλλοι υποψήφιοι συνεπενδυτές του ΤΜΕΔΕ, για το ύψος του λογαριασμού εξυγίανσης. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, βλέπουμε κινητικότητα και από άλλα private equity funds, τα οποία ετοιμάζονται για συμμετοχή σε διαγωνισμό πώλησης του Metexelixis. Έχει ξεκινήσει διερεύνηση αγοράς η τράπεζα, μέσω συμβούλου, για την πώληση; Έχουν σταλεί NDAs;

Attica Bank III: Αν –καλώς- συμβαίνουν όλα αυτά, μήπως να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό, μια και υπάρχει ΑΜΚ σε εξέλιξη; Στο ενημερωτικό της ΑΜΚ, υπάρχουν μη συμπίπτουσες αναφορές για το Metexelixis. Από την πρόσληψη διεθνούς συμβούλου (UBS;) για τις δράσεις ad-hoc αναδιάρθρωσης των τιτλοποιήσεων Omega και Metexelixis, ως το βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση του Metexelixis. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποτιτλοποίησης; Πόσο κόστισε; Θυμίζουμε ότι οι απαιτήσεις έχουν τιτλοποιηθεί και η PIMCO έχει αγοράσει τις mezzanine ομολογίες.

Attica Bank IV: Η τράπεζα θα εγγράψει ζημιά απομείωσης 307 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω της ταξινόμησης των χαρτοφυλακίων Astir 1 και Metexelixis στα προοριζόμενα προς πώληση assets. Η ζημιά, όμως, θα εγγραφεί, εφόσον αντλήσει καθαρά έσοδα 460 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.192 views0 comments
bottom of page