top of page

Νέοι στόχοι τριετίας από τράπεζες. Ποιος αντικαθιστά Βρεττού (σε Lamda). Δυνατό τρίμηνο από Τιτάν

Η Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια, στις ΗΠΑ οδεύουν προς μια διάσωση περιφερειακής τράπεζας ανά Σαββατοκύριακο, αλλά μέσα…πάμε καλά. Το Χ.Α. επιδεικνύει αντοχές, με περιορισμένους βέβαια όγκους. Αν οφείλονται στην εκ νέου διεύρυνση σε επίπεδα προ Τεμπών της ψαλίδας, μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, το ρίσκο μεταφέρεται για τις 22 Μαΐου.

Πειραιώς: Η αγορά περιμένει δυνατό πρώτο τρίμηνο, με διευρυμένο, σε τριμηνιαία βάση, καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, χάρη στην αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και τη συγκράτηση των προθεσμιακών σε περίπου 19% ( μεσοσταθμικά) του μείγματος καταθέσεων. Επομένως, αναμένουν υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, σε τριμηνιαία βάση, παρά το έκτακτο έσοδο ( περί τα 20 εκατ. ευρώ) του αμέσως προηγούμενου τριμήνου από TLTRO.

Πειραιώς ΙΙ: Το πραγματικό ενδιαφέρον, όμως, εστιάζεται στην επικαιροποίηση των στόχων τριετίας 2023-25. Το guidance, που παρείχε η Πειραιώς στα τέλη Γενάρη, ήταν αφενός λακωνικό, αφετέρου με το βασικό επιτόκιο σε 2,5%. Ως εκ τούτου, οι στόχοι για τη φετινή χρήση και τη διετία 2024-25 στην πράξη θα δοθούν σήμερα. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διευρύνεται εκ νέου με τη χθεσινή άνοδο αλλά κάπου εδώ κορυφώνει.

Alpha: Στόχους τριετίας θα δώσει και η Alpha στις 7 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Δ τριμήνου ο CEO, Βασίλης Ψάλτης παρείχε μια γενική κατεύθυνση μιλώντας για αύξηση της τάξης του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη. Σε επικαιροποίηση στόχων, λόγω της διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, θα προχωρήσουν, μετά τα αποτελέσματα πρώτου ή δεύτερου τριμήνου και οι Eurobank, ETE.

Τιτάν: Δυνατό πρώτο τρίμηνο περιμένει η αγορά και από τον όμιλο Τιτάν, χάρη στη διατήρηση ισχυρής ζήτησης σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Ο όμιλος αποκατέστησε, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της περσινής χρονιάς, το πλήγμα που δέχθηκαν τα περιθώρια κέρδους λόγω κόστους ενέργειας, μεταφορών και πρώτης ύλης. Αν δεν «φρενάρει» η ζήτηση σε ΗΠΑ, λόγω ύφεσης, η φετινή χρονιά θα θέσει τις βάσεις rerating ( διπλασιασμός κερδοφορίας κατά τη διετία 2023-24)

Τιτάν ΙΙ: Στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου, η διοίκηση του ομίλου έθεσε ως στόχο την επαναφορά των περιθωρίων EBITDA στα επίπεδα του 2019. Η αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας και μεταφορών βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Capex άνω των 150 εκατ. ευρώ φέτος (243 εκατ. ευρώ πέρσι).

Lamda: Σε ελαφρά αναπροσαρμογή των κατ’ εκτίμηση συνολικών μεικτών εσόδων πρώτης πενταετίας από βίλες, Riviera Tower και condos προχώρησε ο όμιλος. Από τις βίλες περιμένει έσοδα 214 εκατ. ευρώ (190 εκατ. ευρώ η προηγούμενη εκτίμηση), από τα condos 279 εκατ. ευρώ ( 270 εκατ. ευρώ) και από Riviera Tower 625 εκατ. ευρώ (620 εκ. ευρώ).

Lamda II: Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για όλα τα οικοδομικά τετράγωνα των condos (Απελεύθερος 15 Μαρτίου). Η έκδοση οικοδομικών αδειών για Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria εκτιμάται για τον προσεχή Ιούλιο. Το JV μεταξύ Brook Lane-Lamda για τον Πύργο Μικτής Χρήσης δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Θα πάρει μήνες.

Lamda III: Νέος Chief Strategy & IR officer του ομίλου Lamda αναλαμβάνει – σ.σ. από τις αρχές Ιουλίου- ο κ. Απόστολος Ζαφόλιας, νυν CFO της Genco Shipping. Ο κ. Ζαφόλιας αναλαμβάνει, πρακτικά, τη θέση που δημιουργήθηκε για την Ελένη Βρεττού, όταν πήγε προ έτους στη Lamda, η οποία χήρεψε, μετά την αποχώρησή της.

Attica-ANEK: Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να περάσει σε δεύτερη φάση (πλήρης διερεύνηση) την έρευνα συγκέντρωσης, η οποία αφορά στη συγχώνευση Attica- ANEK, αναμένεται να καθυστερήσει, για μερικούς μήνες, την υλοποίηση της συμφωνίας. Πρακτικά, χάνεται η φετινή τουριστική σεζόν, με την ΑΝΕΚ να αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα ρευστότητας. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση.

ENEL Hellas: Δάνειο «γέφυρα» 430 εκατ. ευρώ έλαβε η ENEL Green Power Hellas από κοινοπραξία ξένων και εγχώριων τραπεζών (BNP, Italian Branch, ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) για να εξοφλήσει, εν όψει πώλησης, τον ενδοομιλικό δανεισμό ( σ.σ. 273,3 εκατ. ευρώ από ENEL Finance International), αλλά και τη χρηματοδότηση της επιστροφής κεφαλαίου, ύψους 151 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 5 Δεκεμβρίου). Εγγυήτρια του δανείου η απώτερη μητρική (ENEL S.p.A.)

ENEL Hellas ΙΙ: Η ENEL πουλά το 50% της ENEL Hellas, μαζί πιθανώς με τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της αυστραλιανής θυγατρικής της, στη Macquarie. Πέραν της επιστροφής, ο ιταλικός όμιλος εισέπραξε, το 2022, το ποσό των 32,3 εκατ. ευρώ από την ENEL Green Power Hellas, ως τόκους (27,7 εκατ. ευρώ), προμήθειες για παροχή διοικητικών υπηρεσιών (2,72 εκατ. ευρώ) και έξοδα εγγυητικών (1,55 εκατ. ευρώ).

Lavipharm: Αύξηση πωλήσεων κατά 27% και EBITDA κατά 34% (2,46 εκατ. ευρώ) στο Α τρίμηνο για την εισηγμένη. Η αύξηση, όμως, των αποσβέσεων, ως απόρροια απόκτησης των δικαιωμάτων του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης, οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα τα κέρδη.

ΠΛΑ-ΘΡΑ: Το Δ.Σ θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση νέο πρόγραμμα buyback. Προτείνεται να αγοραστούν ως 4.341.876 μετοχές με ανώτατη τιμή τα 10 ευρώ ανά μετοχή. Θα προταθεί, επίσης, καταβολή αμοιβής σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ από τα κέρδη χρήσης 2022 ( σ.σ. δεν εξειδικεύονται τα ποσά) και διεύρυνση του σχετικού δικαιώματος ( σ.σ. συμμετοχής στα κέρδη) για ανώτατα διευθυντικά στελέχη. Τέλος προτείνεται νέα πολιτική αποδοχών.

Optima Bank: Μετατράπηκε το ΜΟΔ των 60 εκατ. ευρώ, με έκδοση 14.084.435 νέων μετοχών. Τιμή μετατροπής τα 4,26 ευρώ (21,3 ευρώ πριν το split). Προηγουμένως η τράπεζα προχώρησε σε split της μετοχής, με αναλογία 5 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, στο πλαίσιο της προεργασίας για την εισαγωγή στο Χ.Α. Νέα ονομαστική αξία μετοχής 3,45 ευρώ. Το σώμα των μετόχων εξουσιοδότησε το Δ.Σ της τράπεζας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους, με περιορισμό ή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης για την εισαγωγή στο Χ.Α.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.170 views0 comments
bottom of page