top of page

Η Παρασκευή των deals, οι μνηστήρες της ΤΕΝΕΡΓ -πλην First Sentier- και τα 683 εκατ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ


Καλημέρα. «deals και φύγαμε».

Αυτό είναι το σύνθημα της σήμερον καθώς εδώ και καιρό η 5η Αυγούστου έχει τεθεί ως ορόσημο ανακοινώσεων, για κυοφορούμενες συμφωνίες, ώστεαμέσως μετά να ξεκινήσουν οι διακοπές.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ανακοινώθηκαν αρκετά deals. Εκκρεμούν η εξαγορά του McArthurGlen,το joint venture Cepal-Resolute στη διαχείριση ακινήτων, η έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεωνΓΕΚ προτιμητέου επενδυτή για ΤΕΝΕΡΓ κά. Για να δούμε ποιοι θα προλάβουν να κάνουν μπάνια του Σωτήρος.


Aegean: Σύμφωνα με τα σχόλια διοίκησης σε αναλυτές, η Aegean δεν αντιμετώπισε ως τώρα σοβαρό πρόβλημα ακυρώσεων, όπως άλλοι ευρωπαίοι αερομεταφορείς.

Υπό την παραπάνω συνθήκη, το Γ΄ τρίμηνο αναμένεται πολύ δυνατό σε επιβάτες, τζίρο και κέρδη. Η εταιρεία είχε «χετζάρει» το 2021 την τιμή του πετρελαίου για περίπου το 44% των φετινών αναγκών της σε καύσιμα και μετακύλησε μέρος του αυξημένου κόστους νωρίς στις τιμές εισιτηρίων.


Στα πρόσφατα χαμηλά ξεκίνησαν οι κινήσεις αντιστάθμισης για το 2023.


ΟΤΕ: In line με τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου. Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων, σε ετήσια βάση, μειώθηκε από 4,7% κατά το Α΄τρίμηνο σε 2,7%. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 332,8 εκατ. ευρώ (+7%).


Το κόστος εθελουσίας (32,7 εκατ. ευρώ) αντισταθμίστηκε από τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα και τους φόρους.

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι εμφανίζονται στο Β΄ τρίμηνο τα πρώτα δείγματα από την ένταση του ανταγωνισμού στη σταθερή τηλεφωνία ( flat έσοδα λιανικής σε ετήσια βάση).


ΟΤΕ ΙΙ: Στις Ιουλίου 2022, το ΔΣ του ΟΤΕ ενέκρινε την υπογραφή συμφωνίας διακανονισμού με την OrangeRomania. Βάσει της συμφωνίας, ο ΟΤΕ καταβάλει 9 εκατ. στην Orange ( σ.σ. ζητούσε 24 εκατ.) ως διορθωτική κίνηση στο τίμημα αγοραπωλησίας της Telekom Romania.


Από την 1 Ιουλίου 2022 μέχρι τη 2 Αυγούστου 2022, ο ΟΤΕ προέβη στην αγορά 1.156.021 ιδίων μετοχών συνολικής αξίας Ευρώ 18,8 εκατ. ευρώ.


ΟΠΑΠ: Μετά την επανεπένδυση μερίσματος αλλά και μικρές αγορές μετοχών, το ποσοστό της AllwynInternational ανήλθε στο 49,8% του ΟΠΑΠ


Lamda-McArthurGlen: Η LOV (Athens Mall)αγοράζει, έναντι τιμήματος περίπου 18- 22 εκατ. ευρώ,το 100% της εταιρείας, που ελέγχει το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen. Θα δώσει και δάνειο 18 εκατ. ευρώ στη McArthurGlen ΕΠΕ, για να αποπληρώσει ισόποσο δανεισμό, τον οποίο έχει λάβει από τους νυν μετόχους.


Επομένως, παίρνει μια εταιρεία με δανεισμό πέριξ των 98 εκατ. ευρώ ( σ.σ. τα 18 εκατ. θα συνεχίσει να τα οφείλει στη LOV) και gross asset value περίπου 110 εκατ. ευρώ.


Lamda-McArthurGlen ΙΙ: Τα EBITDA του εμπορικού μπορούν γρήγορα να βελτιωθούν, μόλις εκλείψουν τα υπολογίσιμα fees για διαχείριση και παροχή υπηρεσιών, που καταβάλλονται σήμερα. Σε επίπεδο NAV, όμως, το McArthurGlen δεν προσθέτει πολλά πράγματα.


Υπολογίζεται ότι το NAV όλων των εν λειτουργία εμπορικών κέντρων θα ανέλθει, μετά την εξαγορά, στα 650 εκατ. ευρώ από περίπου 625 εκατ. ευρώ σήμερα.

Μετά την εξαγορά του McArthurGlen θα «τρέξει»αναχρηματοδότηση του συνόλου του δανεισμού του ομίλου Lamda που αφορά σε εν λειτουργία εμπορικά κέντρα.


Το σχήμα της αναχρηματοδότησης θα πλαισιώσει - πέραν των Πειραιώς και Eurobank- η Alpha.  


ΤΕΝΕΡΓ: Πέραν της First Sentier, ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν εκδηλώσει ένα fund από το Κατάρ και ένα καναδέζικο pension fund.


Όχι οι Καναδοί του ΔΑΑ.  


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΜΟΗ: Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της στήλης ότι το joint venture ομίλου Motor Oil (75%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (25%) θα συνάψει δανεισμό, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 86% της «νέα Άνεμος» από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


Το JV θα λάβει δάνειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Motor Oil, της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Το δάνειο μαζί με τα μετρητά των 333 εκατ. ευρώ, που θα βάλει η Motor Oil (MORE), ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ( σ.σ. η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα καλύψει την αναλογούσα συμμετοχή της με την εισφορά του 14% της Άνεμος), θα καλύψουν το τίμημα των 683,3 εκατ. ευρώ.


Επομένως, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εισπράξει 683 εκατ. και όχι 596 εκατ. όπως λανθασμένα υπολόγισε η στήλη (Απελεύθερος 3 Αυγούστου). Τα 596 εκατ. ευρώ είναι η αξία του 75% της Άνεμος για τη Motor Oil.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΜΟΗ- Άνεμος: Το shareholdersagreement, μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ- MORE, για τη «νέα Άνεμος» προβλέπει ότι η Motor Oil (MORE) θα ελέγχει 4 από τα 6 μέλη του Δ.Σ.


Για σημαντικά θέματα ( εξαγορές, πωλήσεις, ΑΜΚ, τροποποίηση της πολιτικής διανομής μερισμάτων, σύναψη δανεισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ κά) θα απαιτείται η συναίνεση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου.


Η Άνεμος θα διανέμει ως μέρισμα τουλάχιστον το 40% των καθαρών κερδών (σ.σ. αφού αφαιρεθούν προγραμματισμένες αποπληρωμές χρέους και επενδύσεις).


ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΜΟΗ- Άνεμος ΙΙ: Η MORE έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποφασίσει να πωλήσει το 25%. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να απορρίψει την προσφορά της MORE, αν έχει καλύτερη από τρίτο ενδιαφερόμενο.  


Όμως, η MORE έχει, βάσει της συμφωνίας μετόχων, δικαίωμα tag-along σε περίπτωση που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποφασίσει να μεταβιβάσει σε τρίτο αγοραστή μετοχές που εκπροσωπούν πάνω από το 50% της συμμετοχής της στην Άνεμος.

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.347 views0 comments
bottom of page