top of page

Αποκαλυπτήρια για ΤΕΝΕΡΓ. Λάτσης, ΕΛΠΕ και Lamda. Η «προίκα» της Κύπρου, o Vekselberg και το FBIΔιαβάσαμε, χθες, στην «Καθημερινή» ότι-όπως σας έχουν ενημερώσει από την περασμένη Τετάρτη ο Sketch και το MorningView- ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τροποποιήσει το μοντέλο «επιτελικού κράτους», κάνοντας τους υπουργούς περισσότερο συμμέτοχους στις αποφάσεις, είτε μέσω των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, είτε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Έχει μια λογική, μπας και μαζευτούν οι φυγόκεντρες τάσεις καθώς όλο και συχνότερα υπουργοί παρεκκλίνουν της γραμμής Μαξίμου σε δευτερεύοντα ζητήματα.

H ανοικτή ΑΜΚ στην Παγκρήτια αποτελεί ενδεικτική περίπτωση. Παρ’ ότι στην Κρήτη δεν έχουν πολυπάρειχαμπάρι τι συμβαίνει, στην Αθήνα οι «μπαλωθιές» καλά κρατούν.

Το- πρώην- Σαμαρικό μπλοκ ( σ.σ. νωπή ακόμη η ανθρωπογεωγραφία από την υπόθεση ΕΛΛΑΚΤΩΡ)φέρεται να στηρίζει τον επιχειρηματία στην επιδίωξή του να πάρει πίσω και την ιδιότητα του τραπεζίτη, την οποία έχασε το 2017, μετά το πόρισμα της ΤτΕ για την υπόθεση Πειραιώς. Μαζί τους και επιχειρηματίες/εκδότες, μέτοχοι, ως επί το πλείστον, της Lyktos.

Η κόντρα δημιουργεί έναν αχρείαστο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου καθώς προέχει η εξυγίανση/ανάπτυξη της Παγκρήτιας ( σ.σ. μαζί με τη Χανίων) και όχι η …παλινόρθωση Σάλλα. Μια νέα υπόγεια σύγκρουση με την ΤτΕ, πάνω που βρέθηκε κοινή γραμμή, με αφορμή την Attica Bank, θα ήταν στο τρέχον σκηνικό επιζήμια. Πρόσωπο κλειδί –και εδώ- ο Φέλιξ Μπίτζιος.


ΔΕΗ: Μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Β΄τριμήνου (Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου), ξεκινά η περίοδος αγορών του νέου buyback.


ΤΕΝΕΡΓ: Στην αγορά έχει καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι το deal μεταξύ ΓΕΚ/Περιστέρη και First Sentier για την Τέρνα Ενεργειακή θα ανακοινωθεί πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (Απελεύθερος 26 Αυγούστου). Ο χρόνος, ως εκ τούτου, μετρά αντίστροφα.

Τα non core business assets θα αποσχιστούν και θα εισφερθούν στον υποόμιλο Ήρων (Απελεύθερος 29 Ιουλίου).


OΠΑΠ: Επέκτεινε τον περασμένο Ιούλιο το συμβόλαιο της Intralot ως την 31η Ιουλίου 2025 με δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμη έτος.


ΕΛΠΕ: Το τελευταίο διάστημα υποβόσκει η αίσθηση ότι υπό προϋποθέσεις ο όμιλος Λάτση θα εξέταζε την αποεπένδυσή του από τον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων. Λίγο τα δημοσιεύματα για πρόταση αγοράς από Μελισσανίδη ( σ.σ. σύμφωνα με τις ίδιες πηγές απορρίφθηκε), λίγο η κινητικότητα επενδυτικών τραπεζών, η αίσθηση συντηρείται.

Η συμφωνία μετόχων, μεταξύ ομίλου Λάτση και Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνει το θέμα- αν υφίσταται- πιο περίπλοκο.


Lamda: Ο όμιλος Σπ. Λάτση, πέραν της ΕΛΠΕ, διατηρεί στο Χ.Α και τη Lamda, η οποία έχει αναλάβει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Αν ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις για ΕΛΠΕ πιθανώς να προκληθούν…καραμπόλες και στη Lamda.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και o προβληματισμός για το management της Lamda (Gamechanger 29 Αυγούστου), το σκηνικό καθίσταται εξαιρετικά ενδιαφέρον.


Τράπεζα Κύπρου- αρνητικό goodwill: Ενδεχόμενη απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου από εγχώρια τράπεζα, εφόσον διενεργηθεί σε αποτίμηση χαμηλότερη της λογιστικής αξίας ( σ.σ. το πιθανότερο σενάριο) θα οδηγήσει σε εμφάνιση αρνητικού goodwill και επομένως σε –λογιστικό- κέρδος, το οποίο ενισχύει τα κεφάλαια (CET 1).


Σύμφωνα, μάλιστα, με την προ τριετίας οδηγία του Ευρωσυστήματος πρόκειται για καλό κεφάλαιο.


Τράπεζα Κύπρου- ελληνικές τράπεζες: Το bonus στα κεφάλαια αποτελεί έναν καλό λόγο για να ενδιαφερθούν οι εγχώριες τράπεζες για την Κύπρου. Αποτελεί, όμως, σχεδόν το μοναδικό λόγο ( σ.σ. το περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων αποτελεί υπό προϋποθέσεις έναν ακόμη).

Η κυπριακή αγορά είναι εξαιρετικά «ώριμη», με μικρά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και η Κύπρου διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα, που δεν θα επιτρέψει το πολιτικό σύστημα, μετά από όσα έγιναν τη δεκαετία του 2000, μεταφερθεί στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει χορηγήσεις.

Τέλος, τα συνδικάτα παραμένουν ισχυρά, σε αρμονικές σχέσεις με τα κόμματα εξουσίας, εξέλιξη που δυσκολεύει προγράμματα γενναίας αναδιάρθρωσης για μείωση του υψηλού cost to income. Τελούν και στο Νησί σε προεκλογική περίοδο.


Τράπεζα Κύπρου- Vekselberg: Την ώρα που οι Κύπριοι συνεχίζουν τις κινήσεις τακτικής ( τελευταία η απαίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου να διενεργηθεί υπό το κυπριακό πλαίσιο η διαδικασία τυχόν δημόσιας πρότασης και διενέργειας d/d), στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έτρεξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις.  


FBI και HIS φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να ερεύνησαν διαμέρισμα ιδιοκτησίας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Victor Vekselberg. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος αποτελεί μέσω της LamesaInvestments Ltd το μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας Κύπρου με 9,27%.


Παρ ότι ούτε οι αρχές, ούτε η πλευρά του ολιγάρχη σχολίασαν την έρευνα, ανεξάρτητες πηγές εικάζουν ότι σχετίζεται με την ενδεχόμενη άσκηση ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές εκλογές του 2022.  

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.362 views0 comments
bottom of page