top of page

Τα «καμπανάκια» στου Βενιζέλου, το ένα deal ακόμη για ΕΛΠΕ και το deal…αλλιώς για MOH-ΕΛΛΑΚΤΩΡΤην ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α κατέγραφαν ράλυ ανακούφισης, μετά την «κωλοτούμπα» της βρετανικής κυβέρνησης, στου Βενιζέλου (σ.σ.εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών) ηχούσαν «καμπανάκια». Τα ηχηρότερα ίσως που έχουν ακουστεί, κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρώτο σημείο ανησυχίας το γεγονός ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει, φέτος, έντονα αρνητικό ( σ.σ. πιθανώς να διαμορφωθεί σε υψηλότερα νούμερα από το περσινό), παρά την εξαιρετική επίδοση του τουρισμού.

Δεύτερον, η συγκυρία. Η Ελλάδα διευρύνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την ώρα που η ύφεση απειλεί μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η αναταραχή στην Ιταλία επηρεάζει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς παραδοσιακά διαπραγματεύονται με ένα spread, σε σχέση με τα Ιταλικά.

«Νομίζω πως σε στιγμές σαν και αυτές δεν πρέπει να ξεχνούμε τα διδάγματα της δεκαετούς κρίσης, που βιώσαμε. Θα έλεγα πως οι καιροί απαιτούν μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύνεση» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας.  Συμπλήρωσε, δε, ότι ακόμη και μεγάλες οικονομίες δεν μπορούν να αγνοούν τη δυναμική των αγορών,  όπως αποδεικνύει η έντονη οικονομική αναταραχή που βιώνει η Μ. Βρετανία.

Τέλος, ο Φ. Καραβίας πρότεινε να επιδιωχθεί, φέτος, πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο του αναθεωρημένου στόχου (1,7%), ώστε να εκπλήξουμε θετικά αγορές και οίκους αξιολόγησης, στέλνοντας μήνυμα προσήλωσης.


ΕΛΠΕ: Την αναχρηματοδότηση δανεισμού, που έχει συναφθεί για εξαγορά και επενδύσεις σε ΑΠΕ, συζητά με τράπεζες ο όμιλος. Έχει, βέβαια, στα σκαριά μιαακόμη εξαγορά σε ΑΠΕ.


MOH-Άνεμος: Αναχρηματοδότηση δανεισμού με ταυτόχρονη λήψη πρόσθετης χρηματοδότησηςεξετάζεται και για την Άνεμος (σ.σ. η εταιρεία στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, είτε μεταβάλλονται οι παράμετροι του deal και θα απαιτηθεί χαμηλότερο equity( σ.σ. από 333 εκατ. ευρώ) στο joint venture, που θα αγοράσει την Άνεμος, είτε θα ακολουθήσει ανταμοιβή μετόχων.


INVEL-Prodea: Τέλος, σε αναχρηματοδότησηδανεισμού, τον οποίο είχε συνάψει με Εθνική (σ.σ. για την αρχική εξαγορά ποσοστού Πανγαία) και Πειραιώς (σ.σ. για την εξαγορά του τελευταίου 32,6% της Εθνικής) προχώρησε ο όμιλος INVEL.

Κυκλοφορεί ότι, ως αποτέλεσμα της αναχρηματοδότησης, αποδεσμεύτηκε, περιορισμένος αριθμός ενεχυριασμένων μετοχών της Prodea. Δεν είναι απίθανο, λόγω και του υψηλότερου NAV.


INVEL- Prodea II: Αν η πληροφορία ισχύει (σ.σ. οι τράπεζες δεν την επιβεβαιώνουν), αποδεσμεύτηκαν μετοχές, που επιδιώκεται να διατεθούν από την INVEL,για να ενισχυθεί το free float της μετοχής.  

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόπειρα privateplacement δεν ευοδώθηκε, λόγω απαίτησης για χαμηλό discount(Απελεύθερος 10 Αυγούστου). Στο νέο εγχείρημα εμπλέκεται προσωπικά ο Κρις Παπαχριστοφόρου, ο οποίος διενεργεί επαφές, τόσο μεταξύ μετόχων μειοψηφίας στις εταιρείες της πολυπλόκαμης INVEL, όσο και στην αγορά.

Για να ξεπεραστεί το θέμα του discount συζητούνται ακόμη και λύσεις από το …παρελθόν.

Στις 8 Ιουλίου η Invel Real Estate B.V. μεταβίβασε 37.640.076 μετοχές (14,73% της Prodea) στη συνδεδεμένη Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. Η μεταβίβαση δεν μετέβαλε τις μετοχικές ισορροπίες καθώς η Castlelake συνεχίζει να κατέχει το 95,3%.


Lamda-Eurobank: Γεμάτα …δεύτερες σκέψεις για την επένδυση ανάπτυξης συγκροτήματος γραφείων στο Ελληνικό, ήταν τα στελέχη της Eurobank, μετά τη ρωσική εισβολή και την εκτίναξη του κόστους. Εξ ου και το σχετικό MoU επί σειρά μηνών δεν πολυδιαφημιζότανούτε από την τράπεζα, ούτε από τη Lamda.

Οι επιφυλάξεις, ως προς την οριστικοποίηση του projectδεν έχουν αρθεί, ακούμε, όμως, ότι η διοίκηση της τράπεζας κατανοεί την αύξηση του κόστους. Το αρχικό ύψος της επένδυσης ( σ.σ. προ ρωσικής εισβολής) είχε εκτιμηθεί σε 140 εκατ. ευρώ.


Lamda-MRT: Δεν επέδειξαν, πάντως, αντίστοιχη κατανόηση μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες/εφοπλιστές,που έχουν προκρατήσει (σ.σ. χωρίς καπάρο) τετραγωνικά στους τελευταίους ορόφους του RivieraTower.


Τεχνική Ολυμπιακή- Ναυτιλία: Επειδή κάποιοι ρώτησαν. Ο λόγος για τον οποίο ανατιμήθηκε η αξία του πλοίου MSC Roma σε 93 εκατ. δολάρια ( Απελεύθερος 4 Οκτωβρίου) είναι η νέα συμφωνία ναύλωσης.

Η Roma Holding, στην οποία ο όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή κατέχει το 85%, συμφώνησε να ναυλώσει το MSC Roma για 48 ως 52 μήνες, με έναρξη την 1ηΔεκεμβρίου 2023, έναντι ημερήσιου ναύλου 58 χιλ. δολαρίων, αφαιρουμένων προμηθειών. Τώρα το πλοίο είναι ναυλωμένο με 24 χιλ. δολάρια την ημέρα.

Δηλαδή, «κλείδωσε» έσοδα της τάξης των 84 εκατ. ευρώως την 1η Δεκεμβρίου 2027. Ο κύκλος εργασιών της Roma Holding το Α’ εξάμηνο ανήλθε σε 4,92 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 3,44 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη σε 2,5 εκατ. ευρώ.

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.240 views0 comments
bottom of page