top of page

Η υστέρηση στο ταμπλό και τα νέα της Alpha, οι 1,2 εκατ. δωρεάν μετοχές ΤΕΝΕΡΓ και το …τρίο στη MIG

Η έξαρση της υποβόσκουσας έντασης, μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, μετά την κατάρριψη ενός εκ των κινεζικών μετεωρολογικών ή κατασκοπευτικών μπαλονιών και την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικάνου ΥΠΕΞ στο Πεκίνο, σε συνδυασμό με τα χειρότερα των αναμενομένων αποτελέσματα τριμήνου των Amazon, Apple και Alphabet επιτείνει νευρικότητα και μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών. Κερδισμένα τα ομόλογα. Το 10ετές των ΗΠΑ, μετά τα ισχυρά στοιχεία νέων θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο, ενισχύθηκε την Παρασκευή στο 3,531% και το 2ετές σκαρφάλωσε στο 4,3%.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναμένουν ανάκαμψη ζήτησης από το Β΄ εξάμηνο και αυτό πιθανώς εξηγεί την ανθεκτικότητα μισθών και απασχόλησης. Αυξάνει, όμως, τις προκλήσεις στην προσπάθεια της FED να συγκρατήσει μισθολογικό κόστος και πληθωρισμό. Εξ ου και τα εντυπωσιακά στοιχεία Ιανουαρίου δημιούργησαν ανησυχία, για το πόσο θα κρατήσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων.

Στα καθ’ ημάς, η αύξηση της νευρικότητας θα δοκιμάσει το κατά πόσο έχει υποτιμηθεί το πολιτικό ρίσκο (Απελεύθερος 2 Φεβρουαρίου), δεδομένης της ενεργής συμμετοχής του «θερμού» χρήματος στο ράλλυ από τις αρχές του έτους.

Τράπεζες: Την προηγούμενη εβδομάδα Εθνική (4,515 ευρώ), Eurobank (1,344 ευρώ) και Πειραιώς (1,94 ευρώ) σημείωσαν νέα υψηλά 12μήνου, έχοντας επιστρέψει σε προ ρωσικής εισβολής επίπεδα. Οι δύο πρώτες αποτιμώνται, σε όρους p/tbv, σε επίπεδα αντίστοιχα ή κοντινά των ισπανικών ( σ.σ. οι ιταλικές έχουν μείνει πίσω).

Alpha Bank: Μερικά βήματα πιο πίσω - σε υψηλά 6μήνου (1,30 ευρώ) - ο τίτλος της Alpha Bank, που απέχει ακόμη από τα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα (1,456 ευρώ). Μετά την επιτυχή έκδοση Additional Tier I, κλείνει τη συναλλαγή Skyline. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η τράπεζα είχε αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο σε 402,89 εκατ. ευρώ ( σ.σ. στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ λογιστικής και εύλογης αξίας µείον τα έξοδα πώλησης). Η ζηµιά από την εν λόγω αποτίµηση ανήλθε σε 48,43 εκατ. ευρώ (24 εκατ. ευρώ στις 30/6).

Διυλιστήρια: Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό ντίζελ αναμένεται να συντηρήσει τα προβλήματα προσφοράς, με την οικονομία της Κίνας να ανακάμπτει. Επομένως, συντηρεί τις συνθήκες διατήρησης υψηλών περιθωρίων διύλισης και υψηλής κερδοφορίας τουλάχιστον για το Α΄ εξάμηνο.

ΤΕΝΕΡΓ- stock awards: Ενεργοποιήθηκε, μερικώς, το πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών, με δωρεάν διάθεση 1.200.000 μετοχών, που θα προέλθουν από κεφαλαιοποίηση ποσού υπέρ το άρτιο. Θα διατεθούν σε εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και ανώτερα διοικητικά στελέχη. Όταν ελήφθη η απόφαση ( σ.σ. 18 Ιανουαρίου), δεν είχε φύγει η Macquarie από την κοινοπραξία αγοραστών (Απελεύθερος 3 Φεβρουαρίου). Ενδεικτικό είναι ότι το ίδιο διάστημα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ζήτησε waiver από τις πιστώτριες τράπεζες της, εν όψει της αλλαγής μετοχικού ελέγχου.

ΤΕΝΕΡΓ-stock awards II: Το πρόγραμμα επιβράβευσης (stock awards) προβλέπει τη δωρεάν διάθεση ως 2,5 εκατ. μετοχών, εφόσον επιτευχθούν όλοι οι στόχοι. Σε αυτή τη φάση, η επιβράβευση αφορά, σύμφωνα με αναλυτές, το έργο της αντλησιοταμίευσης σε Αμφιλοχία (500 χιλ. μετοχές), τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου ( 200 χιλ. μετοχές) και πιθανώς την ηλέκτριση Καφηρέα (500 χιλ. μετοχές). Οι υπόλοιποι στόχοι συναρτώνται με τις οικονομικές επιδόσεις ( EBITDA άνω των 200 εκατ. ευρώ, δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA κάτω από 4,5 φορές, καθαρά κέρδη υψηλότερα των 70 εκατ. ευρώ).

ΔΕΗ-Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Στις 20 Δεκεμβρίου ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας απέκτησαν το 51% και 29% αντίστοιχα της Ηλεκροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης. Το ποσοστό της DAMCO Energy περιορίστηκε στο 20%. Η ΔΕΗ δεν ανακοίνωσε τίμημα για την εξαγορά του 51%. Το capex για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 840MW με καύσιμο το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε 395 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά περίπου 80% από δανεισμό (project finance).

Dimand-Παναγιωτίδης: Πρόσφατα, ο Π. Παναγιωτίδης, εκ των ιστορικών στελεχών της Dimand, πούλησε 700.000 μετοχές της εισηγμένης (Απελεύθερος 1 Φεβρουαρίου). Ο κ. Παναγιωτίδης ήταν COO του developer ως τις 28 Ιουλίου, όταν και παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Τέσσερις μήνες, όμως, πριν την παραίτησή του ( σ.σ. στις 15/03/2022) συνέστησε την ετερόρρυθμη εταιρεία ΠΙΜΑΡ, η οποία υπέγραψε στις 6 Ιουνίου 2022 με τη Dimand σύμβαση παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου.

MIG: Η γνωστή για τις σακούλες απορριμμάτων και χαλιών, ΡΟΛΟΠΑΚ. μαζί με τον Αν. Στάμου, ήταν τα επόμενα αποκαλυπτήρια, ως προς το ποιοι «σκούπισαν» τις μετοχές Δεκέμβριο και Ιανουάριο και θα επιδιώξουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την Πειραιώς. Προφανώς, τόσο ο Ηλιόπουλος όσο και το δίδυμο ΡΟΛΟΠΑΚ-Στάμου «μάζεψαν» το κρίσιμο ποσοστό με τρόπο που άργησε να φανεί στο μετοχολόγιο. Πιθανώς, υπάρχει και τρίτος «παίκτης» με υπολογίσιμο ποσοστό.

Η ΡΟΛΟΠΑΚ είχε στις 31/12/2021 ταμειακά διαθέσιμα μόλις 509 χιλ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2021 ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ.

Λάμψα: Ομολογιακό δάνειο, ύψους 75,1 εκατ. ευρώ και διάρκειας 12,5 ετών εκδίδει η εισηγμένη, το οποίο καλύπτεται από κοινοπραξία τραπεζών. Δεν ανακοινώθηκε το ύψος του επιτοκίου ( σ.σ. μόνο ότι έχει ως βάση το Euribor 6μηνου). Το δάνειο θα αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο δανεισμό.

ETE: Νέος υπεύθυνος για την τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας (Head of Group Tax) ο κ. Β. Κουτρουμάνης μετά τη λήξη της σύμβασης του κ. Π. Δασκαλέα

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.106 views0 comments
bottom of page