top of page

H First Sentier και ο «γόρδιος δεσμός» της ΤΕΝΕΡΓ. Οι Ισραηλινοί για IDE και το …σκοτάδι για Lamda

Ένα από τα λίγα πλεονεκτήματα, που διαθέτουν οι εγχώριοι, έναντι των ξένων επενδυτών, έγκειται στην ικανότητα, λόγω εγγύτητας, να αντιλαμβάνονται νωρίς αλλαγές στο πολιτικό κλίμα. Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά να λειτουργήσει ως gamechanger, σε επίπεδο πολιτικού κλίματος, καθιστώντας ανέφικτη την αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές και δημιουργώντας συσχετισμούς, που θα μεταβάλουν σχεδιασμούς.

Μεγάλη διείσδυση στους νέους δεν είχε, πριν το συμβάν, η ΝΔ και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης. Η επίδρασή του και ο τρόπος που θα χειριστούν την υπόθεση, τούδε και εφεξής, κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα θα παίξουν ρόλο στην ένταση και έκταση πιθανής ψήφου διαμαρτυρίας. Το πιο καταστροφικό, για το κυβερνών κόμμα, σενάριο θα ήταν να λειτουργήσουν τα Τέμπη, όπως η δολοφονία Γρηγορόπουλου. Να καταστούν, δηλαδή, τα παιδιά «οδηγός αποφάσεων» για την οικογένεια. Πληροφόρηση από τα εκλογικά επιτελεία δεν έχει η στήλη, αλλά εικάζει ότι στις «ευαίσθητες» ομάδες μετρήσεων, πέραν των νέων, θα ενταχθούν και οι Ελληνίδες μάνες.

Τέλος, οι μέχρι τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί δεν βοηθούν στη σταδιακή μετατόπιση της συζήτησης από το θυμικό σε –τεχνοκρατικές- λύσεις. Αν για την καταστροφική πυρκαγιά στην Β. Εύβοια επιστρατεύτηκε ο Σταύρος Μπένος, για την τραγωδία στα Τέμπη θα έπρεπε να επιστρατευτεί πρόσωπο με ισχυρό στίγμα στην καταπολέμηση της αναποτελεσματικότητας Δημοσίου καθώς και φαινομένων διαφθοράς. Το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε η παραπάνω τακτική και επιλέχθηκε άνθρωπος του Μαξίμου κάτι δείχνει.

ΤΕΝΕΡΓ: Αντιφατικά είναι τα μηνύματα του ρεπορτάζ για την κρισιμότητα των άμεσων εξελίξεων, αναφορικά με την υπόθεση ολοκλήρωσης ή μη του deal πώλησης της ΤΕΝΕΡΓ στη First Sentier. Υπάρχει η πληροφορία ότι το επόμενο διάστημα οι Αυστραλοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους καθώς η …βαλίτσα δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Από την άλλη η συζήτηση της First Sentier με τις εγχώριες τράπεζες, για το ύψος και του όρους της χρηματοδότησης, βρίσκεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε αρχικό στάδιο (Απελεύθερος 2 Μαρτίου)

ΤΕΝΕΡΓ II: Το fund της IGNEO, που διαπραγματεύεται την εξαγορά, έχει εναπομείναντα κεφάλαια προς επένδυση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Αν τα βάλει όλα, μπορεί να σηκώσει άνετα δανεισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ από ΕΤΕ (400) και τις άλλες τρεις τράπεζες ( σ.σ. περίπου 200 εκατ. ευρώ έκαστη) καθώς θα έχει καλύψει με ίδια συμμετοχή πάνω από το ένα τρίτο του τιμήματος. Αρκούν, όμως, 1,5 με 1,6 δισ. για το 65% ή μεταβάλλεται και η δομή; Θα επιδιώξει να αποκτήσει με προαιρετική δημόσια πρόταση μόνο το 51%; Η συμφωνία θα προβλέπει και την αγορά του υπόλοιπου 49% σε άλλο χρόνο και με άλλο τίμημα;

ΜΟΗ: Μπορεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέματα τη δωρεάν διάθεση υφιστάμενων ιδίων μετοχών και τη θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και ανώτατα διευθυντικά στελέχη διευθυντικά στελέχη, να συνέπεσε με την πανηγυρική εισαγωγή της μετοχής στον MSCI, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη από τους fund managers.

INTKA-IDE: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς για την πώληση της Intracom Defense. Το χρονικό περιθώριο, που έδωσε η πλευρά Intracom για κατάθεση προσφοράς, χωρίς αιρέσεις, λήγει σε μερικές ημέρες ( Απελεύθερος 11 Ιανουαρίου).

ICI-Orilina: Στην αγορά κυκλοφορεί ότι ο βασικός μέτοχος της Intercontinental διαπραγματεύτηκε το ίδιο deal ( σ.σ. με την ίδια περίπου δομή), με την Orilina, πριν απευθυνθεί στη BriQ. Δεν τα βρήκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, επειδή ζητήθηκε από τον πωλητή premium επί του NAV για το τελευταίο σκέλος της συναλλαγής. Είναι αντίστοιχης δομής και η συμφωνία με BriQ;

Lamda: Στο «σκοτάδι» παραμένει η επενδυτική κοινότητα, σε σχέση με την πορεία των εισπράξεων. Η εταιρεία, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς διαρρέονται, ετοιμάζει σχετικό event, προσπερνώντας την ανακοίνωση, την οποία είχε υποσχεθεί για Γενάρη (Απελεύθερος 28 Νοεμβρίου 2022). Η καθυστέρηση προκαλεί απορίες καθώς οι πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν ενστάσεις επί του επικαιροποιημένου business plan, όσον αφορά στο «κουβαδάκι» των έργων Ελληνικού και τη χρηματοδότησή τους.

Lamda II: Ακούμε ότι το πλάνο προβλέπει συμβασιοποιημένες εισπράξεις 160 εκατ. ευρώ το 2022 και 450 εκατ. ευρώ φέτος. Ο περσινός στόχος θα επιτευχθεί τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς αλλά αυτό δεν προβληματίζει τους πιστωτές. Με τα Malls υπάρχουν θέματα, λόγω ανόδου του κόστους κατασκευής, αλλά μπορούν να εξεταστούν στη συνέχεια. Η Ελληνικό ΑΕ θα εισπράξει 54,95 εκατ. ευρώ από το joint venture ΤΕΜΕΣ-Lamda για την πώληση ενός οικοπέδου και την παραχώρηση ενός άλλου για 97 χρόνια.

Lamda III: Το σχήμα χρηματοδότησης διευρύνθηκε, με την είσοδο της Alpha Bank, κίνηση που είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες. Η Alpha θα συμμετάσχει στην προβλεπόμενη τραπεζική χρηματοδότηση με περίπου 15%. Στο σχήμα προβλεπόταν εξ αρχής να εισέλθει και η Attica Bank με ένα μικρό ποσό ( περί τα 40 εκατ. ευρώ).

Alarm: Το event of default οχήματος ειδικού σκοπού συμφερόντων Blackstone, το οποίο είχε αγοράσει «δεύτερο χέρι» χαρτοφυλάκιο με φινλανδικά ακίνητα ( σ.σ. κυρίως γραφειακούς χώρους), δεν πέρασε απαρατήρητο στην Αθήνα. Η αγορά του real estate στις περισσότερες Σκανδιναβικές αγορές πιέζεται και όσοι είναι υπερδανεισμένοι παρατούν χαρτοφυλάκια. Τα τμήματα χορηγήσεων των τραπεζών καλού-κακού τα τσεκάρουν όλα. Σωστά;

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







215 views0 comments
bottom of page