top of page

Οι τράπεζες πυροβολούν το story τους. Πειραιώς,Alpha σε καλύτερη θέση. Η ΙΝΚΑΤ, η INTKA και 190 εκ.

Τον τίτλο του ιδανικού αυτόχειρα διεκδικούν οι εγχώριες τράπεζες. Όχι για το δώρο σε …προεκλογική συσκευασία, το οποίο κάνουν στην κυβέρνηση, προτείνοντας να μην περάσουν στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, για ένα χρόνο, οποιαδήποτε νέα άνοδο του Euribor, αλλά επειδή «διαφημίζουν» οι ίδιες ότι το «πάγωμα» θα επιφέρει ένα κόστος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Χρήστο Σταικούρα, οι διοικήσεις των τραπεζών πρότειναν, οικεία βουλήσει, στον υπουργό να «παγώσουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου στα τρέχοντα επίπεδα ( σ.σ. τυπικά σε αυτά που ίσχυαν τέλος Μαρτίου). Με δεδομένο ότι πρόκειται για οριζόντιο μέτρο δεν φαίνεται να ανοίγει εποπτικό θέμα ( σ.σ. να θεωρηθεί από τον SSM ότι υπάρχουν ενδείξεις αδυναμίας εξυπηρέτησης). Σχετική προεργασία με τον επόπτη, όπως λένε, έχει γίνει.

Υπό το πρίσμα ότι πρόκειται για «πάγωμα», που διαφυλάσσει κατ’ αρχήν την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων, είναι σωστή απόφαση. Αφενός, όμως, οι τράπεζες κάνουν το ίδιο λάθος, που έκανε προ μηνών η κυβέρνηση, εμφανιζόμενες να λειτουργούν ως τραστ ( άρα αναιρούν το σκεπτικό που ανέπτυξαν στον επόπτη περί εμπορικής πολιτικής και φέρνουν σε δύσκολη θέση …μύωπα την Ε.Α.), αφετέρου το γεγονός ότι «φουσκώνουν» τον λογαριασμό της επίπτωσης δια εντυπώσεις, πυροβολεί το επενδυτικό τους story.

Για να ανέλθει ο λογαριασμός στα 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει το Euribor τριμήνου να διαμορφωθεί, μεσοσταθμικά, στο διάστημα 1 Απριλίου 2023 με 30 Μαρτίου 2024 στο 4,25%. Αν περιμένουμε κάτι τέτοιο, η συζήτηση πρέπει να στραφεί στις μείζονες επιπτώσεις ( ύφεση, κόκκινα δάνεια κά) και όχι στο πάγωμα του Euribor τριμήνου ( σ.σ. αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την πλειονότητα των δανείων) στα επίπεδα του 3%.

Τράπεζες- στεγαστικά: Τι ανοίγματα έχουν οι συστημικές τράπεζες σε στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου; Η Eurobank με 7,6 δισ. ευρώ έχει τη μεγαλύτερη έκθεση. Ακολουθεί η ΕΤΕ με 7,2 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς με 6,5 δισ. και η Alpha με 5,8 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Επιπρόσθετα, οι διοικήσεις Πειραιώς και Alpha έχουν δώσει τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους και την κερδοφορία της φετινής χρονιάς.

Πειραιώς: Η Πειραιώς άνοιξε πρώτη το χορό των αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου 2022 στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι στόχοι της για φετινή χρήση στηριζόταν στην προβολή ότι το Euribor τριμήνου θα ανέλθει σε 2,5% (Απελεύθερος 28 Φεβρουαρίου). Τέλος Μαρτίου ήταν στο 3%. Η επικαιροποίηση στόχων τριετίας 2023-25 θα διενεργηθεί στις 5 Μαΐου, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου.

Alpha: Για τη φετινή χρονιά η Alpha έδωσε προκαταρκτική εκτίμηση αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους με ρυθμό της τάξης του 14% με 16%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη εκτίμηση, μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Οι στόχοι τριετίας και η εξειδίκευση των στόχων της φετινής χρονιάς θα διενεργηθεί σε επενδυτική ημερίδα/τηλεδιάσκεψη, που θα διοργανωθεί μετά το Πάσχα.

Τιτάν: Σύσταση αγοράς, με τιμή στόχο τα 18,20 ευρώ, από την Eurobank Equities. Η αναβάθμιση εδράζεται στην αίσθηση ότι η Τιτάν είναι καλά τοποθετημένη στις αγορές, που δραστηριοποιείται, κάτι που απέδειξε πέρσι, μετακυλίοντας στους πελάτες της τη μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας και μεταφορών. Η χρηματιστηριακή αναμένει διψήφια αύξηση των EBITDA, φέτος, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε Ελλάδα και των υψηλών περιθωρίων κέρδους, που προσπόρισε η υποχώρηση ενεργειακού κόστους και ναύλων. Βασικός κίνδυνος η είσοδος σε ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ.

ΚΟΥΕΣ: Στα 72 εκατ. ευρώ τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες με το τζίρο σε 1,03 δισ. ευρώ για το 2022. Για φέτος, η διοίκηση αναμένεται αύξηση εσόδων και κερδοφορίας για το σύνολο των βασικών δραστηριοτήτων. Στην εμπορική δραστηριότητα η πρόβλεψη κερδοφορίας είναι ελαφρώς πιο συντηρητική.

INKAΤ- ΑΚΤΩΡ: Αν η ΙΝΚΑΤ εξαγοράσει την ΑΚΤΩΡ, αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποκαταστήσει όλες τις εταιρικές εγγυήσεις, τις οποίες έχει δώσει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπέρ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (Απελεύθερος 4 Απριλίου). Όλες σχεδόν αφορούν σε εγγυητικές τραπεζών της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

INKAT- ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Μεγάλο νούμερο. Όταν οι Μπάκος- Καϋμενάκης και τρίτοι επενδυτές αγόρασαν την ΙΝΚΑΤ, ανέλαβαν την υποχρέωση να υποκαταστήσουν όλες τις εταιρικές εγγυήσεις, που είχε δώσει η Intracom υπέρ της Intrakat. Τις έχουν υποκαταστήσει; Ακούμε ότι εγγυητικές της τάξης των 190 εκατ. ευρώ παραμένουν πάνω στην Intracom.

INKAT-ΑΚΤΩΡ ΙΙI: Η στήλη είχε επισημάνει τότε (Απελεύθερος 5 Ιουλίου 2022) ότι η κατά τα άλλα ανεξήγητη διατήρηση του 5% της INKAT από την Intracom, διευκόλυνε, ώστε να μην ζητήσουν οι τράπεζες την άμεση υποκατάσταση των εγγυητικών ΙΝΚΑΤ με εταιρική εγγύηση Intracom. Το γεγονός ότι σήμερα, μετά από μια ΑΜΚ 100 εκατ. ευρώ της κατασκευαστικής, παραμένουν προς υποκατάσταση 190 εκατ. ευρώ δίνει απαντήσεις, σε όσα ελαφρά τη καρδία λέγονται, αλλά δεν γίνονται.

ΙΝΚΑΤ- ΑΚΤΩΡ ΙV: Αντίστοιχη διευκόλυνση υπάρχει και στη συμφωνία INKAT- ΕΛΛΑΚΤΩΡ για AΚΤΩΡ. Ενεχυριάζεται υπέρ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 50% της ΑΚΤΩΡ. μέχρι να εξοφλήσει η τελευταία δάνεια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ/ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ύψους 114 εκατ. ευρώ. Επομένως οι εταιρικές εγγυήσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπέρ ΑΚΤΩΡ μπορούν να παραμείνουν για τουλάχιστον 19 μήνες μετά τη μεταβίβαση.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.328 views0 comments
bottom of page