top of page

Ο πανικός και η contrarian UBS. Η πίεση στη ΜΥΤΙΛ, η άμυνα Διυλιστηρίων και το «όπλο» της INTKAΚοκτέιλ ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, ενδεχόμενη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, κτύπησε τα ευρωπαϊκά assets.


Ταυτόχρονα, οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν για τα αργά αντανακλαστικά της ΕΚΤ, σε σχέση με τη FED και άλλες κεντρικές τράπεζες, ως προς την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλά 20ετίας έναντι του δολαρίου.


Παρ’ ότι τα ευρωπαϊκά assets έχουν πιεστεί πολύ περισσότερο από τα αμερικανικά η επικράτηση της αίσθησης ότι επίκειται ύφεση και η απουσία θετικού καταλύτη ( π.χ. εκεχειρία στην Ουκρανία), αναστέλλει την εκδήλωση ζήτησης.


Από την άλλη, όπως σημειώνει η UBS, «κάθε φορά που επικρατεί μονόπλευρη αίσθηση και positioning η πιθανότητα short squeeze αυξάνεται.»


ΧΑ: Στο παραπάνω σκηνικό οι πωλήσεις ήταν εν πολλοίς «οριζόντιες» στο Χ.Α, με εξαίρεση κάποιους κλάδους/τίτλους. Έσπασαν ψυχολογικά και τεχνικά όρια.


Τράπεζες: Τα δημοσιεύματα για αντίθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στην πρόθεση της ΕΚΤ να υλοποιήσει το προαναγγελθέν πρόγραμμα κατά του κατακερματισμού των κρατικών ομολόγων, πυροδότησαν ισχυρή πίεση στις μετοχές ιταλικών, ελληνικών τραπεζών και δευτερευόντως στις τράπεζες άλλων χωρών του Νότου.


ΜΥΤΙΛ: Υπάρχει σειρά λόγων, για τους οποίους η μετοχή δέχεται υπολογίσιμη πίεση, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πρώτον, η νέα σημαντική άνοδος της τιμής φυσικού αερίου και οι ανησυχίες περί επάρκειας/ διακοπής της παροχής από Ρωσία, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του μηχανισμού Σκρέκα.


Δεύτερον, οι ανησυχίες για ύφεση στην Ευρώπη, που αποτυπώνονται στην πτώση της –χρηματιστηριακής- τιμής του αλουμινίου.


ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Μπορεί ο όμιλος να πουλά αλουμίνιο, με βάση μακροχρόνια συμβόλαια και επομένως να μην επηρεάζεται άμεσα από την πτώση της τιμής του commodity, υπάρχει, όμως, αλληλεπίδραση καθώς η πορεία του μετάλλου στην spot αγορά καθορίζει τοpremium των συναλλαγών.


Τέλος, ρόλο παίζει, τόσο το placement ιδίων μετοχών ( σ.σ. αντί της αρχικής απόφασης για ακύρωση), που προηγήθηκε της ένταξης στον MSCI, όσο και η τεχνική εικόνα του τίτλου, ιδιαίτερα μετά την καθοδική διάσπαση των 14 ευρώ.


Αν χάσει και τα 12 ευρώ η επόμενη ισχυρή στήριξη είναι στην περιοχή των 10 ευρώ.


ΜΟΗ- ΕΛΠΕ: Έχουν «ψαλιδιστεί» τα περιθώρια διύλισης τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένουν ισχυρά (στα 17 με 18 δολάρια ανά βαρέλι από 20 plus τον Ιούνιο).


Τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης διενέργειας ΑΜΚ από την Motor Oil δεν επηρέασαν τον τίτλο καθώς η αγορά δεν αντιλαμβάνεται την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.


ΔΕΗ: Η πτώση της τιμής κάτω από τα 5 ευρώ ( κλείσιμο 4,94 ευρώ) απενεργοποιεί – προσωρινά- το buybackκαθώς δεν μπορεί να αγοράζει σε τιμή χαμηλότερη των 5 ευρώ.


Ακόμη και αν επανέλθει η τιμή, το τρέχον buybackεξαντλείται καθώς η Επιχείρηση κατέχει 1.795.796 ίδιες μετοχές (0,47% του μετοχικού κεφαλαίου) και έχει αποφασισθεί η αγορά ως 1.856.000 μετοχών, με σκοπό τη διάθεσή τους στο πλαίσιο του προγράμματος stockoptions.


Lamda: Έναντι 148,6 εκατ. ευρώ πουλά η Ελληνικό ΑΕ στη συνδεδεμένη Lamda Vouliagmenis το 84% εξ αδιαιρέτου οικοπέδου 148 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

Πρόκειται για την πρώτη είσπραξη της Ελληνικό από πώλησης γης. Έστω και αν είναι ενδοομιλικήσυναλλαγή.


Το οικόπεδο προορίζεται για ανέγερση εμπορικού κέντρου 125 χιλ. τ.μ. καθώς και χώρους γραφείων, που θα πωληθούν στην Πειραιώς.


ΕΤΕ: Προτείνεται η εκλογή του κ. Ν. Ζαρκαλή ως Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους του ΔΣ, με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού των μελών από 12 σε 13.


INTKA: Μετά την πώληση της Intrasoft (154 εκατ. ευρώ τα αναλογούντα έσοδα στην εταιρεία) και τηςDevenetco ( 21,4 εκατ. ευρώ), ήρθε η σειρά του 31,7% της Intrakat, έναντι 70,2 εκατ. ευρώ.  Η μεταβίβαση διενεργήθηκε εξωχρηματιστηριακά.


Η παραπάνω ρευστότητα, ύψους 245 εκατ. ευρώ ( μείον περίπου 15 εκατ. ευρώ που είχε βάλει στην προ μηνών ΑΜΚ της Intrakat), μπορεί να αποδειχθεί υπερπολύτιμη,στην περίπτωση που τα αρνητικά σενάρια για οικονομία/αγορές επιβεβαιωθούν.

Η εναπομείνασα Intracom Defense έχει καθαρό ταμείο.  


ΙNTKA II: Η διαφαινόμενη μεταπήδηση του Π. Σουρέτη από την Intrakat στην Intracom δείχνει ότι ένας από τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί ο όμιλος είναι το real estate (Απελεύθερος 1 Ιουλίου).


Συμμετοχή στην Κέκροψ, Intra-Αθηναική και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα η «μαγιά».


Αποτελεί ιστορία, αλλά έχει τη σημασία του. Η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την BC Partnersγια την Intrakat παρήλθε άκαρπη, λόγω των discount rates και των αιρέσεων, που έβαζε το private equity fund,για τους όρους και τους χρόνους σύνδεσης του χαρτοφυλακίου αδειών ΑΠΕ.


ΙΝΚΑΤ: Το σήμα ότι η διαπραγμάτευση με την πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου ήταν σε προχωρημένο στάδιο δόθηκε, όταν η τακτική γενική συνέλευση δεν εξέλεξε νέο Δ.Σ, παρ’ ότι υπήρχε η απαραίτητη απαρτία.


Στις 15 Ιουλίου, όταν συνεχισθεί η συνέλευση, θα εκλεγεί νέο Δ.Σ, ελεγχόμενο από το νέο βασικό μέτοχο. Διευθύνων σύμβουλος ο Αλ. Εξάρχου.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.139 views0 comments
bottom of page