Επιτόκια προθεσμίας ως 1,2%. Οι πωλητές σε τράπεζες, ο Βελάνης με Αγράρι και τα 40 εκατ. σε Αστέρια
Ο συνδυασμός ενδεχόμενης, διεθνώς, αποστροφής κινδύνου, πολιτικής αβεβαιότητας και ανησυχίας κατά πόσο «καίγεται» το story τραπεζών, υπό την κυβερνητική πίεση για φιλολαϊκά μέτρα, ενδέχεται να ταλαιπωρήσει την αγορά, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Βασική προϋπόθεση να χαλάσει το κλίμα έξω.
Η επίθεση Μητσοτάκη στις τράπεζες βρήκε τους τραπεζικούς τίτλους και την αγορά στα υψηλά έτους ( σ.σ. με υπεραπόδοση, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες), την ώρα οι Αμερικάνοι επενδυτές έχουν κλείσει βιβλία.
Ήρθε, δηλαδή, σε μια συγκυρία που η ζήτηση, παραδοσιακά, μειώνεται, δημιουργώντας ένα σημαντικό- πρόσθετο- λόγο για «τριμάρισμα» θέσεων. Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, εκδηλώθηκαν οριζόντιες πωλήσεις σε τράπεζες κυρίως από hedge funds. Στον τίτλο της Eurobank υπάρχει μεθοδικός πωλητής από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι τράπεζες ( ΕΤΕ, Eurobank, Alpha) έσπευσαν/σπεύδουν να δημιουργήσουν «μαξιλάρι» για το δείκτη MREL, αξιοποιώντας το τρέχον παράθυρο ευκαιρίας, αποτυπώνει –και- τη δική τους ανησυχία, για το πόσο δύσκολοι ενδέχεται να είναι οι πρώτοι μήνες του νέου έτους, αλλά και συνολικά η χρονιά, αν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης δεν δημιουργεί δυναμική.
Τράπεζες-επιτόκια καταθέσεων: Κατά τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο, αναλυτές και fund manager’s κατανόησαν ότι οι τράπεζες προσανατολίζονται, να περάσουν, σταδιακά στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων το 50% της ανόδου του Euribor. Να τα ανεβάσουν, δηλαδή, σε βάθος μερικών μηνών σε επίπεδα 1,2% για περίοδο έτους.
Υπό την κυβερνητική πίεση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πόσο σταδιακά θα επέλθουν οι αυξήσεις καθώς και αν ξεπεράσουν το προϋπολογισθέν ύψος. Τέλος, αν προκληθεί από το πουθενά ανταγωνισμός προσέλκυσης προθεσμιακών και επομένως πίεση για υψηλότερα επιτόκια. Οι τράπεζες υπολόγιζαν να ξεκινήσουν τη χρονιά με 0,80% τόκο σε προθεσμιακή έτους.
Τράπεζες- επιτόκια καταθέσεων II: Σήμερα, οι προθεσμιακές αντιστοιχούν σε περίπου 10% των συνολικών καταθέσεων, όταν προ κρίσης χρέους κυμαινόταν μεταξύ 60% με 70% ( σ.σ. 50% για Εθνική).
Το να επαναληφθεί ανάλογο σκηνικό φαντάζει αδύνατο, λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας και της απουσίας ανταγωνισμού. Πρόκειται, όμως, για το πιο ανησυχητικό μέτωπο στην κόντρα κυβέρνησης-τραπεζών, λόγω της μεγάλης καταθετικής βάσης και επομένως της επίπτωσης, την οποία προκαλεί στο κόστος χρηματοδότησης και τα καθαρά έσοδα από τόκους ακόμη και μια απόκλιση 10 μονάδων βάσης.
ΟΤΕ: Σε πλαγιοκαθοδική πορεία από τις αρχές Νοεμβρίου και το υψηλό των 16,14 ευρώ ( 7 Νοεμβρίου) η μετοχή. Χρηματιστές προβλέπουν ότι η ταλαιπωρία θα συνεχισθεί καθώς hedge fund μειώνει μεγάλη θέση.
ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ενδεικτικό των δύο ταχυτήτων του φετινού road show ήταν ότι ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είχε ραντεβού μόνο την πρώτη ημέρα. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν είχαν λιγότερα από 10 ραντεβού στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Είδαν και κάποιους επενδυτές στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Lamda-Brook Lane: Σε συζητήσεις με τις τράπεζες βρίσκεται η κοινοπραξία Brook Lane-Lamda (70%-30%), για τη χρηματοδότηση της επένδυσης του Πύργου Μικτής Χρήσης στο Ελληνικό. Η συζήτηση αφορά και στην ένταξη μέρους της επένδυσης στο RRF (δράσεις εξωστρέφειας λόγω ανάπτυξης ξενοδοχείου, «πράσινη» μετάβαση). Η άνοδος του κόστους κατασκευής «ψηλώνει» την αρχική εκτίμηση για ύψος επένδυσης 200 εκατ. ευρώ και φυσικά τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Alarm: Άνετα θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα ποσό πέριξ των 70 εκατ. ευρώ το ΥΠΟΙΚ, αν εφάρμοζε απλά το νόμο και επέβαλε να φορολογηθούν –αναδρομικά- με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή όσες ΑΕΕΑΠ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του free float, παρ’ ότι τους έχουν δοθεί σειρά από παρατάσεις. Και τα λεφτά, που χρειάζεται για την επιδότηση δόσης των οικονομικά ευάλωτων, συνεπών, δανειοληπτών θα συγκέντρωνε η κυβέρνηση και σωστό μήνυμα θα έστελνε στην αγορά.
Πειραιώς-Trinity: Τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η πώληση από την Πειραιώς επιχειρηματικών δανείων συνολικής απαίτησης 24 εκατ. ευρώ ( χαρτοφυλάκιο Trinity IV-b), έναντι τιμήματος 16 εκατ. ευρώ.
Η στήλη είκαζε ότι αγοραστής ήταν και πάλι ( έχει αδυναμία στις «φέτες» Trinity) εταιρεία συμφερόντων Κ. Βελάνη. Οι φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Βελάνης συζητά την πώληση οικοπέδου στο Αγράρι Μυκόνου, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στις εξασφαλίσεις του εν λόγω χαρτοφυλακίου, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις.
Grivalia Hospitality- Αστέρια: Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 40,5 εκατ. ευρώ προχωρά η Ναυσικά ΜΑΕ, την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου ο μοναδικός της μέτοχος Vagelizo Holdings (Grivalia Hospitality). Η ΑΜΚ διενεργείται για τη χρηματοδότηση του έργου ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας με bungalow και βίλες στα Αστέρια Γλυφάδας.
Για τον ίδιο λόγο συνάφθηκε δανεισμός 87 εκατ. ευρώ από την Eurobank. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.
Noval: Η ΑΕΕΑΠ προχωρά στην απορρόφηση των κατά 100% θυγατρικών της Μεσογειακές Επιχειρήσεις» και «Μεταλλουργία Αττικής», με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30 Ιουνίου. Αναμένεται η δημοσίευση της έκθεσης λογιστικής αξίας των δύο απορροφώμενων από τον ορκωτό Δ. Κατσιμπόκη (Deloitte).
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
