top of page

Με υπερκέρδη στο Q4 οι τράπεζες. Η πίεση στα περιθώρια ΟΤΕ, η φθηνή INTKA και τα ντεσού για Skyline

Οι επενδυτές, διεθνώς, έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται μήπως προεξοφλήθηκε γρήγορα το αισιόδοξο σενάριο, για την τιθάσευση πληθωρισμού και τις χαμηλότερες των αρχικών ανησυχιών επιπτώσεις στην οικονομία από τα προγράμματα σύσφιξης. Εξ ου και η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα. Δεν αναρωτιούνται για τα στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκε το παραπάνω σενάριο, αλλά για το πόσο γρήγορα ενσωματώθηκε στις τιμές.

Υπό αυτό το πρίσμα, όσα συμβαίνουν από την Παρασκευή παραπέμπουν σε διόρθωση, χωρίς να αλλάζει το περιβάλλον αυξημένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου. Εξ ου και στο Χ.Α δεν βγήκαν πωλήσεις. Οι ευρωπαϊκές αγορές πιέστηκαν, χθες, περισσότερο, αφενός λόγω της μεγαλύτερης ανόδου, αφετέρου επειδή οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη τα πάει εξίσου καλά με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του δομικού πληθωρισμού.

Τράπεζες: Συνεχίστηκαν οι αγορές τραπεζικών μετοχών από ξένους, κόντρα στο κλίμα που επικρατούσε στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην αισθητή βελτίωση κερδοφορίας, που επήλθε, λόγω της διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και προς το παρόν υποτιμούν τον πολιτικό κίνδυνο.

Τράπεζες ΙΙ: Η ανάλυση του ειδικού συνεργάτη, που φιλοξενεί σήμερα το MV, αποτυπώνει ανάγλυφα τη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, η οποία κορυφώθηκε, κατά τη διάρκεια του Δ΄ τριμήνου. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο, για το σύνολο των καταθέσεων, ανήλθε το Δεκέμβριο του 2022 σε μόλις 0,09%, με τα επιτόκια χορηγήσεων να ίπτανται. Επομένως, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ισχυρά αποτελέσματα Δ’ τριμήνου.

Τράπεζες ΙΙΙ: Σε τριμηνιαία βάση, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα «ψαλιδισθεί», κατά το Α΄ τρίμηνο, λόγω της άτυπης δέσμευσης των τραπεζών, έναντι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, να αυξήσουν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Μένει να φανεί, βέβαια, κατά πόσο οι καταθέτες θα στραφούν, μαζικά, προς τις προθεσμιακές και κατ’ επέκταση πόσο θα επηρεαστεί το cost of funding. Αυτή τη στιγμή, η Eurobank ακολουθεί, από πλευράς συστημικών τραπεζών, την πιο επιθετική πολιτική.

Τράπεζες IV: Σε ετήσια βάση, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι και το Γ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, προσπορίζοντας στις τράπεζες αισθητά υψηλότερα κέρδη, εφόσον δεν προκύψει νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων και επομένως αύξηση προβλέψεων, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

MOH: Η Motor Oil Holdings, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αγόρασε κατά τη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου 100 χιλ. μετοχές ΜΟΗ. Την ίδια συνεδρίαση, η Doson, συμφερόντων Ν. Θ. Βαρδινογιάννη, πώλησε 104 χιλ. μετοχές Motor Oil. Όλα υπό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι η Doson ανέλαβε, προ μερικών ετών, την εξυπηρέτηση δανείων 15,8 εκατ. ευρώ της AVE προς την Πειραιώς, μετά τη συμφωνία μερικής διαγραφής χρέους. Να ρευστοποίησε μέρος των μετοχών για δόση κεφαλαίου;

ΟΤΕ: Αναρωτιούνται αρκετοί στην αγορά για την ταλαιπωρία στον τίτλο του ΟΤΕ. Δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η νέα Wind (Nova) και η επιθετική εμπορική της πολιτική περικόπτουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους σε σταθερή-κινητή- και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Ιδιαίτερα, στα συνδυασμένα πακέτα οι τιμές υποχωρούν αισθητά. Η πίεση θα φανεί, σταδιακά, στα αποτελέσματα του ΟΤΕ. Οι πρώτες ενδείξεις δόθηκαν στα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου (Απελεύθερος 11 Νοεμβρίου 2022).

ΙΝΤΚΑ: Το deal εξαγοράς – των ακινήτων- της ΚΛΜ (Απελεύθερος 3 Φεβρουαρίου) αποτέλεσε το πρώτο δείγμα ότι κάτι αλλάζει στον όμιλο. Με κεφαλαιοποίηση 166 εκατ. ευρώ, παραμένει φθηνή (net cash 192 εκατ. ευρώ στις 30/9). Αν η αγορά πεισθεί ότι υπάρχει διάθεση και σχέδιο από πλευράς οικογένειας Κόκκαλη, για ανάπτυξη σε νέα πεδία, το discount, σταδιακά, θα κλείσει.

Alpha- Dimand/Premia: Κύκλοι της τράπεζας δηλώνουν ότι το SPA, για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων «Skyline», δεν ενέχει, από πλευράς αποτίμησης, ουσιαστικές διαφορές, σε σχέση με τη δεσμευτική προσφορά, που κατέθεσαν Dimand-Premia. Η προσφορά τους ενείχε discount 5,5% επί της αξίας των ακινήτων της περιμέτρου (Απελεύθερος 17 Αυγούστου 2022). Αν ισχύει, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία καθώς από τον Ιούλιο, όταν και εισήλθαν οι δύο πλευρές σε exclusivity, το κόστος χρήματος εκτινάχθηκε.

Alpha- Dimand/Premia: Η πολυπλοκότητα της συναλλαγής δεν επιτρέπει, προς το παρόν, να επιβεβαιώσουμε την παραπάνω άποψη. Η Alpha Bank θα εκταμιεύσει δάνειο 200+40 εκατ. ευρώ στη Skyline, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν πριν την πώληση του 65% στην κοινοπραξία Dimand/Premia. Μέρος του παραπάνω δανείου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τη Skyline για την αγορά ακινήτων από τον όμιλο Alpha. Υπό το παραπάνω πρίσμα, τα 438 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ως enterprise value δεν βοηθούν για να προσεγγίσουμε το equity value της συναλλαγής.

Alpha- έξοδα μεταβίβασης: Το σίγουρο είναι ότι στις 30/9 η Alpha πήρε πρόσθετη ζημιά απομείωσης 24,4 εκατ. ευρώ για τα έξοδα πώλησης ( φόροι μεταβίβασης, έξοδα συναλλαγής κά).

Dimand-Skyline: Το SPA που υπέγραψαν όμιλος Alpha και Dimand-Premia για το Skyline προβλέπει την αγορά του 65% της εταιρείας από την P&E Investments, η οποία ελέγχεται κατά 75% από την Dimand και κατά 25% από την Premia. H P&E Investments συστάθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022 από τις Premia και την νεότευκτη κυπριακή Metrinwood, την οποία εκπροσωπούσε ο Νικόλαος-Ιωάννης Δήμτσας, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ της Dimand.

Dimand-Skyline ΙΙ: Με δεδομένο ότι η Metrinwood συστήθηκε επίσης πρόσφατα, δεν υπάρχει αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις Α΄ εξαμήνου 2022 της Dimand. Ενδέχεται να αποτελεί θυγατρική της. Άλλωστε, εδρεύει στην ίδια διεύθυνση με την εισηγμένη. Στη συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της P&E Investments, όμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σύνδεσης μεταξύ Metrinwood και Dimand.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.210 views0 comments
bottom of page