top of page

Η αγορά και οι προεκλογικές… σφαλιάρες. Τα κέρδη της MOH και η πώληση του Club Med στην ΕύβοιαΥπάρχει η άποψη, μεταξύ οικονομικών παραγόντων, ότι από την στιγμή που οι ξένοι επενδυτές ενσωματώνουν στα μοντέλα τους τον κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας, οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν γρήγορα.


Όσοι την ενστερνίζονται πιστεύουν ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τη διετία 2023-24 ( σ.σ. φέτος η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη του 3%),λόγω των επενδύσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.


Θεωρούν, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το διεθνές «ξεφούσκωμα» αποτιμήσεων στο real estate καθώς δεν πρόλαβαν να σημειωθούν υπερβολές.

Επομένως, αν εξαλειφθεί ο πολιτικός κίνδυνος, μπορεί να στηθεί ένα νέο story.


Ο πολιτικός σχεδιασμός, βέβαια, καλείται να προσμετρήσει, με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, άλλα πράγματα. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν «θυμό» της κοινωνίας μεταξύ 40% με 45% και «φόβο» στα επίπεδα του 30% με 35%. Ο φόβος λειτουργεί υπέρ της –κάθε- κυβέρνησης, ο θυμός εναντίον.


Προς το παρόν, η συσχέτιση των δύο παραμέτρων δεν υποβοηθά στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εξ ου και υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τον κοινοβουλευτικό της βίο καθώς από το τέλος του προσεχούς χειμώνα μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες αναμένονται να εξομαλυνθούν.


Για την αγορά και τους επενδυτές υπάρχει άλλο ένα στοιχείο, που πρέπει να προσεχθεί: η διαφοροποίηση στην αναγωγή του θυμού. Η κοινωνία χρεώνει, με προοδευτικά αυξανόμενα ποσοστά, την ακρίβεια σε συμπεριφορές αισχροκέρδειας και καρτέλ. Δηλαδή, στις επιχειρήσεις. Δύο μήνες πριν, έφταιγε, κατά κύριο λόγο, η κυβέρνηση.

Ο κίνδυνος για τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα είναι η παραπάνω ανάγνωση να ενθαρρύνει νέες κινήσεις πολιτικού λαϊκισμού ( επιβολή πλαφόν και σε άλλα προϊόντα-υπηρεσίες, ένταση της κυβερνητικής πίεσης προς επιχειρήσεις για αυτοπεριορισμό των περιθωρίων και χορήγηση έκτακτων επιδομάτων ακρίβειας στους υπαλλήλους τους κ.ά). Το νου σας…


MOH: Η αγορά αναμένει κέρδη EBITDA σε ιστορικά υψηλά το Β τρίμηνο, που, σε συνδυασμό με τη διατήρηση υψηλών περιθωρίων διύλισης, λόγω προβλημάτων στην προσφορά, θα θέσουν τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία χρήσης και μείωση του δανεισμού.


Εξ ου και κάποιοι ποντάρουν σε προμέρισμα από Φθινόπωρο.


Υπάρχει βέβαια το ρίσκο να γίνουν τα υπερκέρδη σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης σε προεκλογικό φόντο.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την πώληση του 75% των ΑΠΕ η δίκαιη αποτίμηση θα είναι λίγο υψηλότερη από την τρέχουσα.


Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει να «καίει» χρήμα η ΑΚΤΩΡ και θα ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης της «Αττική Οδός», έστω με αισθητά χαμηλότερο IRR από το υφιστάμενο και χαμηλότερη συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στο σχήμα.  


Intracom-Intradevelopment: Στα 40,2 εκατ. ευρώ αποτιμούσε στις 31/12/2021 τη συμμετοχή της στην Intradevelopment (82,64%) η Intracom.


Η Intradevelopment αποφάσισε προ τριμήνου επιστροφή κεφαλαίου 9,77 εκατ. ευρώ.

Επομένως έμεινε με ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 8 με 9 εκατ. ευρώ και δάνεια 4,1 εκατ. ευρώ.


Εναλλακτικοί πάροχοι: Υπό αυστηρή παρακολούθηση από ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ βρίσκονται, ως γνωστόν, 7 πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, με σημαντικό ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών ελέγχονται από τη ΡΑΕ για το αν, ενώ εισέπρατταν, δεν απέδιδαν στον ΔΕΔΔΗΕ.


Οι οικονομικές καταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ αποκαλύπτουν το διακανονισμό οφειλών: προσκόμιση εγγυητικών επιστολών για το 50% του ποσού και εξόφληση του υπολοίπου 50% σε μηνιαίες δόσεις.


Ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ενημερώνει τη ΡΑΕ σε μηνιαία βάση, για την πορεία υλοποίησης των διακανονισμών.


ΔΕΔΔΗΕ: Για να αντιμετωπίσει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, αλλά και την εκτίναξη της τιμής χονδρικής ανά MWh ο ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες υποχρεώσεις.


Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκρίθηκαν από το ΔΣ της Επιχείρησης οι αρχικοί δεσμευτικοί όροι έκδοσης ομολογιακού δανείου, ποσού έως 660 εκ. ευρώ (με δυνατότητα μείωσης σε 430 εκ. ευρώ, εφόσον εξασφαλισθεί εναλλακτική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ), το οποίο θα καλύψει κοινοπραξία εγχώριων τραπεζών.


Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει, μετά την απορρόφηση του κλάδου της ΔΕΗ (1 Δεκεμβρίου 2021), δανεισμό 1,37 δισ. ευρώ.

Με βάση το WACC, το απαιτούμενο έσοδο του ΕΔΔΗΕ, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, για φέτος ανέρχεται σε 798 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενα EBITDA 420-430 εκατ. ευρώ.


Eurobank: Αποχωρεί από την Eurobank μετά από πολυετή θητεία ο Μάριος Χριστοδούλου, Head of Equities Desk. Τη θέση του ακούγεται ότι αναλαμβάνει η Βιολέτα Σπυροπούλου.  


Club Med- Εύβοια: Η στήλη πληροφορείται ότι άλλαξε χέρια το παλαιότερο ξενοδοχείο Club Med της χώρας, στην απομονωμένη παραλία του Γρεγολίμανου ( ΒΔ Εύβοια).


Αγοραστής γαλλικός όμιλος, ο οποίος προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ για να ανακαινίσει/αναβαθμίσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (460 κλειδιά).


Μπλε Κέδρος: Το ποσό των 3,56 εκατ. ευρώ προτείνει το Δ.Σ να διατεθεί στους μετόχους, ως μέρισμα χρήσης 2021. Μην σας ανοίγει η …όρεξη καθώς οι νέες μετοχές, που διατέθηκαν κατά την εισαγωγή στο Χ.Α δεν δικαιούνται μέρισμα χρήσης 2021.


Στα θέματα της γενικής συνέλευσης και απόφαση για buyback με κατώτατη τιμή το 1 ευρώ και ανώτατη τα 5 ευρώ.

ΑΕΕΑΠ και buyback δεν είναι σύνηθες.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.174 views0 comments
bottom of page