Το «φρένο» στις ταμειακές εκροές ΔΕΗ, το «φέσι» σε Χρέος από εγγυήσεις και το άδοξο τέλος της Candia
Άσχημα τα μαντάτα από το μέτωπο της Eurostat για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, που έχουν χορηγήσει κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε senior notes ομολογίες τιτλοποιήσεων.
Ακούμε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και το πόρισμα προβλέπει κατά περίπτωση εξέταση. Θα εξεταστούν, δηλαδή, μια προς μια οι τιτλοποιήσεις και αν δεν πληρείται το market test οι εγγυήσεις θα προσμετρηθούνστο δημόσιο χρέος.
Στο Σύνταγμα το πήραν, μάλλον, χαλαρά το θέμα και αναμένουν πολιτική λύση τύπου «θα προσμετρηθεί στο χρέος ποσοστό των κρατικών εγγυήσεων». Οι τραπεζίτες, όμως, είναι πιο σφιγμένοι.
Βλέπετε το κεντρικό ερώτημα της έρευνας Eurostat ήταναν οι ιδιώτες επενδυτές ανέλαβαν ικανοποιητικό ρίσκο. Στις εγχώριες τιτλοποιήσεις οι «φέτες» των mezzaninenotes, που πωλήθηκαν ήταν μικρές και ο κίνδυνος που ανέλαβαν οι αγοραστές μηδενικός, σε σχέση με αυτόν, που ανέλαβε, ως εγγυητής, το Δημόσιο.
Παρεμπιπτόντως, η Eurostat προσμέτρησε στο έλλειμμα,τόσο τα μετρητά που έβαλε το Δημόσιο συμψηφίζοντας DTC στην Attica Bank (ορθώς), όσο και τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην περσινή ΑΜΚ καθώς έκρινε ότι δεν διενεργήθηκε με όρους αγοράς ( τραβηγμένο). Λογικά, η ίδια γραμμή θα ισχύσει και για τον φετινό εν εξελίξει συμψηφισμό DTC και την επικείμενη νέα ΑΜΚ της Attica.
ΔΕΗ: Δύο θετικές εκπλήξεις είχε η ΔΕΗ στο Β΄ τρίμηνο. Πρώτον, τα επαναλαμβανόμενα EBITDAανήλθαν σε 259,2 εκατ. ευρώ (+5,5% y-o-y), υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η διοίκηση επιβεβαίωσε το guidance για EBITDA 800 εκατ. ευρώ φέτος.
Δεύτερον, είχε καθαρές ταμειακές εκροές μόλις 13 εκατ. ευρώ, έναντι 297 εκατ. ευρώ στο Α΄ τρίμηνο, χάρη στη σταθεροποίηση των απαιτήσεων από πελάτες. Έβαλε έτσι «φρένο» στις ανησυχίες των επενδυτών, για αύξηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, λόγω της έκρηξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα επίπεδα των συνολικών απαιτήσεων από πελάτες θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για το σύνολο του έτους.
ΔΕΗ ΙΙ: Όπως είχαν επισημάνει αναλυτές ( Απελεύθερος 25 Αυγούστου), ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων πελατών ( σ.σ. με καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού/ών μεγαλύτερη των 90 ημερών)της ΔΕΗ μειώθηκε τον Ιούνιο του 2022, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, κατά περίπου 237 χιλιάδες ( από 1,35 εκατ. σε 1,11 εκατ. πελάτες), χάρη αφενός στα προγράμματα ρυθμίσεων και αφετέρου στη διάχυσή τους σε εναλλακτικούς παρόχους.
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών της ΔΕΗ αυξήθηκαν στο εξάμηνο, κατά 82,6 εκατ. ευρώ.
ΔΕΗ- Ρουμανία: Η διοίκηση ανέφερε ότι διερευνώνται στόχοι εξαγορών στη Ρουμανία, σε ΑΠΕ και όχι μόνο… Σημειώνεται ότι από τα καθαρά έσοδα της πρόσφατης ΑΜΚ παραμένουν αδιάθετα 1,16 δισ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν υψηλά (2,19 δισ. ευρώ) με τον καθαρό δανεισμό σε 2,24 δισ. ευρώ. Στα τέλη του μήνα η ενεργοποίηση του buyback.
Φουρλής: Αύξηση εσόδων, με μείωση περιθωρίου EBITDA, λόγω της σημαντικής αύξησης εξόδων διάθεσης και διοίκησης. Το κέρδος 5 εκατ. ευρώ, χάρη στην αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων της TradeEstates σε εύλογη αξία, έσωσε την κερδοφορία.
ΧΑ- συνεδρίαση: Δεν είναι η πρώτη φορά, που σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα (σφάλμα λογισμικού που διέκοψε την επικοινωνία των Α(Χ)ΕΠΕΥ με το σύστημα διαπραγμάτευσης), με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας.
Αυτό που εκνεύρισε την αγορά ήταν η πολύωρη έλλειψη ενημέρωσης.
Jumbo: Κατά περίπου 13% αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστουκατά περίπου 11%.
Eurobank-ΔΕΔΔΗΕ: Εντός Ιουλίου η Eurobankυπέγραψε με το ΔΕΔΔΗΕ κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ως 660 εκατ. ευρώ με δυνατότητα αύξησης του ποσού κατά 440 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό θα καλυφθεί από την Eurobank κατά 70% και κατά 15% από τις ΕΤΕ, Πειραιώς.
Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων για αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης καθώς και αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού. Στις 3 Αυγούστου ο ΔΕΔΔΗΕ εκταμίευσε τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ από την Eurobank.
Παγκρήτια- Candia Financial Group: Πριν κανκατακάτσει η σκόνη από τα δημοσιεύματα για το νέο όμιλο Candia Financial Group (CFG), που δίπλα στη Candia Bank ( Παγκρήτια στην ομιλουμένη) θα ανέπτυσσε ένα χαρτοφυλάκιο συμμετοχών/συνεργασιών, η νέα …MIG τελεύτησε, αθόρυβα, τον βίο της.
Η Candia Financial Group (CFG), συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 με μετόχους όλα σχεδόν τα μέλη του Δ.Σ της Παγκρήτιας ( του Γ. Σάλλασυμπεριλαμβανομένου).
Στις 6 Ιουλίου, όμως, το Δ.Σ της αποφάσισε να τη θέσει σε λύση και εκκαθάριση. Η Παγκρήτια αναφέρει στο ενημερωτικό ότι η εταιρεία συστάθηκε στο πλαίσιο των εξεταζόμενων εναλλακτικών της τράπεζας, σε σχέση με τη διαχείριση των NPEs.
Παγκρήτια- αδιάθετες: Κατά προτεραιότητα χορήγηση μετοχών από τυχόν αδιάθετες στην ΑΜΚ της Παγκρήτιαέχουν οι μέτοχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων,εφόσον φυσικά προεγγραφούν.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
